Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Anketa

Da li nam je potrebna SerbianMeteo baza podataka?

Da
12 (100%)
Ne
0 (0%)
Ne znam
0 (0%)

Ukupno glasova: 12

Autor Tema: SerbianMeteo baza podataka  (Pročitano 11899 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
SerbianMeteo baza podataka
« poslato: 21. Septembar 2007. u 10:48 »
Zdravo svima!

Ne znajući pod koju temu da stavim ovu diskusiju (jer mi se čini da je već o ovome pričano), a da se ne glupiram, pa da stavim u pogrešno (i to sam radio, izvinjavam se), rešio sam da otvorim novu temu, pa makar bio duplikat :).
Koliko sam primetio, veliki broj članova foruma ima svoje beleške o vremenu, bilo da je u svetu, ili sami nešto rade (npr. imaju meteorološke stanice). I ja imam svoje beleške i o jednom, i o drugom. Voleo bih to da podelimo, odnosno da ponudimo neku zajedničku kolekciju tih beležaka. To bi bila neka vrsta on-line baze, gde bi svako ko to želi mogao da ostavi svoje beleške.
Organizacija takve baze bi bila npr. ovakva:
1. Zvanični podaci (podaci meteo službi u svetu)
- SYNOP (de)kodirani,
- METAR (aerodromski izveštaji - o tome se ovde vrlo malo priča),
- visinski podaci (i to može biti korisno)
- radarske slike
- satelitski snimci :hurr:
2. Sopstveni podaci (uh, kako sam ga nazvao, kao 'vozilo za sopstvene potrebe')  :-\
- amaterske meteorološke stanice (automatske ili obične, svejedno)
- lična zapažanja (npr. cvetanje voćki kad im nije vreme)
3. Zanimljive atmosferske pojave, događaji koji utiču na vreme:
- grad (tuča)
- obilne kiše  :kisa
- olujni vetrovi i štete od njih
- zaleđene reke, jezera, morski zalivi ,mrazevi, mrazopuci  :zima
- sneg, visina snega 'iz bajke', smetovi
- optičke pojave (duge, fatamorgane i slično)
- poplave, suše
- požari
- pijavice, tornada :tornado
- neobične padavine (ne samo žuta ili nekako drugačije obojena kiša, već i kiše žaba, riba i koječega)
- druge retke pojave (npr. polarna svetlost)
- zemljotresi (?)
4. Foto i video galerija (linkovi za fajlove, fajlovi)
- oblaci
- retke pojave
5. Prognoze (kratkoročne, dugoročne)
- zvanične prognoze
- lične prognoze
6. Razno
- citati iz literature o retkim pojavama (sa referencama)
- citati iz novina o zanimljivostima (npr. 'zakonski zabranjeno govoriti o vrućini kako bi ljudi išli na posao')
- smešna strana vremena  :lol:
- vreme u medijima (filmovi, muzika - dati naziv, link za video ili mp3)

Naravno, ovo je jedna brza skica. Spisak nije ni izbliza završen, a možda nikad neće ni biti, jer bi bio podložan stalnim dopunama.
Imam ideju i za strukturu takve baze, ali o tome bih pričao tek kada se diskusija malo razvije.
Verujem da će se naći neko ko želi o ovome da prodiskutuje. Imamo svo vreme ovoga sveta :!:
Za administratore imam pitanje: kako bi ovo tehnički izveli na netu?

Očekujem da se javite. Veliki pozdrav svima   :-*
« Poslednja izmena: 28. Oktobar 2007. u 18:01 Joe »
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: SerbianMeteo baza podataka (od ideje do...)
« Odgovor #1 poslato: 21. Septembar 2007. u 16:24 »
Dobra ideja. Naime nama hosting provajder nudi jednu mysql bazu. Naravno to nema veze jer tabele koje hoćemo da ubacimo mogu se nalaziti zajedno sa tabelama od foruma. Stavimo neki prefiks da ih razlikujemo. Ceo forum je ustvari jedna baza podataka koja samo vizuelno izgleda tako kako izgleda.  ;D Sobzirom da Boda i ja planiramo da realizujemo SerbianMeteo sajt. Mogao bi da postoji na sajtu link koji će prikazivati te podatke u tabelama, a oni koji žele mogli bi dobiti pristup bazi da beleže svoje podatke. Odličan fazon za arhivu. Mogli bi posetioci sajta to da posećuju a i mi bi imali lepu arhivu koja bi se mogla kasnije analizirati. Naravno uvek su dobre stare dobre svešćice i u tom slučaju bi bilo rizično da ne ostanemo bez tih podataka ali bi se organizovali da radimo backup baze često na različitim računarima. Ajd da čujem ostale. Jer sam dobro shvatio šta si hteo? Šta ostali milse o tome? Pitajte ako vam nije najjasnije o čemu pričamo.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #2 poslato: 21. Septembar 2007. u 17:06 »
Svidja mi se ideja, ali mi nije bas najjasnije kako bi to bilo, kao deo sajta gde bi mogli da pristupe samo registrovani korisnici ili nekako drugacije? A sto se tice backupa, za to nema nikakvih problema bar za mene, s'obzirom na 512 kbit/s vezu i dovoljno prostora na HDD-u, tako da bi i bazu od 100-tinak mb mogao da backupujem na dnevnom nivou.
« Poslednja izmena: 22. Septembar 2007. u 00:12 Stefano »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #3 poslato: 21. Septembar 2007. u 19:01 »
Cool, Joe. Drago mi je da ti se svidja ideja. Mislim i da imas korektnu viziju o tome kako bi to trebalo da izgleda i cemu ce to da sluzi. Ja sam voljan da ubacim svoj udeo cim to budemo isplanirali i postavili.
O planiranju i postavljanju cemo kada malo ostoji ova ideja na forumu, da i ostali dobiju neku konkretnu ideju. Ja imam razloga samo da dalje razmisljam kako bi izgledalo sve to s organizacione strane (struktura baze).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #4 poslato: 21. Septembar 2007. u 22:05 »
veoma ozbiljan i detaljno razradjen plan: zaista obecava!
mislim da bi trebalo kontrolisati unosenje podataka (zbog pouzdanosti), a da citanje bude dostupno svima

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #5 poslato: 22. Septembar 2007. u 08:32 »
Što se kontrole unošenja podataka tiče, ne brini. To je apsolutno sastavnideo takve baze. Može se rešiti na dva načina. Ja više volim off-line, alli možda je bolje za većinu i on-line.
dostupnost se takođe podrazumeva. Pa zato se valjda i pravi, je li.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #6 poslato: 23. Septembar 2007. u 08:52 »
Stefano, dugujem ti odgovor na tvoje pitanje: Bazi bi mogli kao korisnici da pristupe svi posetioci formua. Međutim, promene u bazi bi bile samo za članove foruma. A nije teško pstati član foruma.
Ima li još ko da doda nešto na ovu temu? Dragan, Srba, Boce ili još neko ko ima svoja merenja? Miloš, Jopa, Coja, Freddy, ili još neko od agilnih članova foruma? Bilo bi odlično znati i vaša mišljenja, ideje... pa da se bar maknemo od ideje ka realizaciji.
Dodaću i glasanje: Ko je za i ko je protiv ovakve ideje?

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #7 poslato: 23. Septembar 2007. u 11:29 »
Ja sam svakako za!!!
Super ideja i sve podatke koje ja imam sa svoje stanice biće tu naravno
Kao što ste videli u temi Višegodišnji proseci gradova stavio sam i podatke za period 1954-1978
Ja sam izvukao proseke i ekstreme ali bi tu stavio sve podatke koje sam našao
Link sa kojeg sam to skinuo staviću u temi linkovi. ODMAH!!! Ja sam se oduševio

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #8 poslato: 25. Septembar 2007. u 09:26 »
Za sada je 5:0 za naše. Još neko hoće da glasa?
Ako ne, da se bacimo na posao. Može?

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
« Odgovor #9 poslato: 25. Septembar 2007. u 10:19 »
Uopste nije problem implemetirati ideju samo je bitno dobro osmisliti sadrzaj. U svakom CMS-u se mogu razdvojiti nivoi pristupa isto kao i na ovom forumu. Gostima je npr. dozvoljen pregled foruma dok im pisanje nije omoguceno dokle god se ne registruju. Isto tako se na tom buducem portalu mogu odrediti urednici itd. Jedini ogranicavajuci faktor je slobodno vreme ali i njega ce biti za 15-ak dana ako me zdravlje i ispiti posluze ;D
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #10 poslato: 25. Septembar 2007. u 11:58 »

Dodaću i glasanje: Ko je za i ko je protiv ovakve ideje?
[/quote]
Za sada je 5:0 za naše. Još neko hoće da glasa?
Ako ne, da se bacimo na posao. Može?

TRSTENIK je glasao "za''! Pozdrav :idea:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 25. Septembar 2007. u 12:59 »
Bodo, u pravu si sasvim. Ovih dana, dok traje ovo glasanje, pokušavam da preciziram tačnu strukturu takve baze. Prvi rezultati će biti objavljeni vrlo uskoro, recimo dok ti prođu ispiti :) . Kažem, prvi rezlutati, jer možda je najbolje uvoditi deo po deo. Tek kada počneš da koristiš podatke iz baze, uviđaš šta ti je sve neophodno, šta bi voleo da imaš odatle. Sa prvim rezultatima ulazimo u zajedničko preciziranje tačne strukture.
Imam ovde jedno pitanje (a odgovor pretpostavljam i sam, ali hoiću da budem siguran): Nije li problem dodavati delove strukture? Skidati delove strukture jeste problem kod svih baza, pa to i ne pitam.

Hvala svima na glasovima. Verujem da svi koji su odgovarali na ovaj predlog glasali 'za' (nekako odgovara broju glasova). Nastavićemo sa glasanjem još neko vreme (recimo do negde 5og, 10og oktobra, ništa fixno). OK?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #12 poslato: 25. Septembar 2007. u 13:34 »
Sviđa mi se ideja. ZA sam.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #13 poslato: 30. Septembar 2007. u 09:21 »
Na kraju ove sedimce je 10:0. Treba li da zaključujemo glasanje?
Ima li još predloga? Za sutra sam planirao da izložim prvi deo. Očekujem vas!

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #14 poslato: 30. Septembar 2007. u 16:09 »
Također mislim da je ovo dobra ideja!
I moj glas ide za!
Kad' tad' ovo će biti realizirano... :)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #15 poslato: 03. Oktobar 2007. u 00:12 »
Ma nema veze ostavi glasanje.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #16 poslato: 03. Oktobar 2007. u 15:41 »
Evo, glasanje je zaključeno. Ubedljivo, moram priznati, sa 12:0 ZA.
Veliko hvala svima za pokazano interesovanje na ovu temo koje ste iskazali putem ostavljanja poruka i glasanja.
A sada, na posao! Javno predlažem strukturu pojedinih delova baze koliko sada, a neka mi se administratori jave oko realizacije, a svi za sugestije.

Prvo, voleo bih da struktuiramo kako treba da izgledaju tabele sa meteo podacima, kako zvaničnih merenja, tako i naših merenja. Razlike koje će se ovde javiti se odnose na tipičnu razliku u informacijama koje su dostupne.
Dakle, predlažem za početak tri tabele: trenutna merenja, dnevni rezultati merenja (jednom dnevno), podaci o stanici.
Predlog strukture tabela sa podacima u trenutku osmatranja je sledeća:
- ID stanice
- Datum
- Vreme
- Flag za letnje vreme
- Temperatura (0.1 °C)
- Relativna vlažnost (%)
- Vazdušni pritisak na nivou stanice (0.1 mb)
- Vazdušni pritisak na nivou mora (0.1 mb)
- Pravac vetra (ovde imam dilemu: opisno, sa 16 pravaca, ili možda azimut, kao u zvaničnim meteo izveštajima - ja sam pre za skraćenice, jer su jednostavije)
- Brzina vetra (0.1 m/s)
- Maksimalna brzina vetra od prethodnog merenja (0.1 m/s)
- Količina padavina od ujutru u 0600 UTC (tako stoje i zvanični podaci)
- Opis vremena
- Opis oblačnosti (alternativno količina oblačnosti 0-8 osmina ili 0-10 desetina neba pokriveno oblacima)
- Dodatna informacija (otvoren tekst, do 64 karaktera)

Predlog strukture tabela sa dnevnim podacima je sledeća:
- ID stanice
- Datum
- Max Temperatura (0.1 °C)
- Min Temperatura (0.1 °C)
- Srednja dnevna temperatura (0.1 °C)
- Srednja dnevna relativna vlažnost (%)
- Srednji dnevni vazdušni pritisak na nivou stanice (0.1 mb)
- Srednji dnevni vazdušni pritisak na nivou mora (0.1 mb)
- Maksimalna brzina vetra u toku datuma (0.1 m/s)
- Količina padavina od juče ujutru u 0600 UTC do jutra onog datuma koji je dat u podacima, u 0600 UTC (tako stoje i zvanični podaci)
- Opis vremena
- Dodatna informacija (otvoren tekst, do 64 karaktera)

Predlog strukture tabele sa podacima o stanici je sledeća:
- ID stanice
- Naziv stanice
- Geografska širina stanice
- Geografska dužina stanice
- Nadmorska visina stanice
- Osmatrač (ako je stanica zvanične meteo službe, stajalo bi ime te službe)
- Fotografija stanice (jedna je dovoljna, ako je ima)
- Opis stanice (instrumenti, njihov položaj, visina iznad tla itd)
- Opis okoline stanice (objekti u okolini koji bi mogli da utiču na merenja)
- Homepage stanice (ako ima)

Naravno, i ovo je tek predlog. Mislim da nas ovaj deo te baze najviše 'svrbi'. Takmičenje prognostičara je u toku, a naši podaci stižu li stižu. Ja imam izvesnu kolekciju podataka za koju godinu unazad za dobar broj meteo stanica, a podatke sam skupio isključivo sa neta. Koga interesuju izvori tih podataka, neka pogleda temu 'Linkovi'.
Očekujem dalje predloge i sugestije, a naročito administratore radi fizičke realizacije.

Veliki pozdrav svima!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #17 poslato: 11. Oktobar 2007. u 01:00 »
Čim dođemo do daha Boda i ja i malo više slobodnog vremena krenućemo u realizaciju sajta, a samim tim i Sebianmeteo baze podataka. Odlične ideje PtPrince.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #18 poslato: 13. Oktobar 2007. u 17:26 »
I ja sam sada bez daha. Borim se za isti :)
Inače, za početak imam jednu veoma aktuelnu i privlačnu bazu: podaci iz CG koji mogu pomoći u takmičenju. Eto, da podelim jednu svoju malu tajnu. A podatke sam skinuo sa sajta HMZ CG.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #19 poslato: 13. Oktobar 2007. u 22:33 »
Na koje podatke iz Crne Gore misliš ? Nema tih podataka na sajtu koje ja nisam prčešljao. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm