Opasno je kad oće da te utepaju,da ti gi iskrše kraci,itd...
Imaju i fraze Nabutam ti ga majke,Ne sam šprican u mozak,Ovčaru jedan,Idi u kočinu itd...
Meni je leskovački jako zanimljiv i volim ga.Vranjanci pričaju malo drugačije od Leskovčana,ali u suštini to je to.
Namirišem odmah južnjake na faksu,čak i kada pričaju "po beogradski",jer imaju i tada nekako karakterističan odsečan akcenat.
Setio sam se još i reči utre,kutre,mačiki,frljim,vrnem,kažu i idi si,idem si itd,stariji kad hoće u klozet kažu da oće po napolje,tu je i močam,grav,grojze,banjanje...
Čini mi se da u svakom selu imaju neki svoj izraz.U Leskovcu se ipak ređe čuju ove reči,dok su u selima,pogotovo kod starijeg stanovništva one prisutne u većoj meri.
Od karakteristika tu je i čuveno ću dojdem,ću budem,ću te utepam,kao i odsustvo padeža.
Moja tetka ima i izraz patičke sas sijaličku,za one patike što svetle,što su bile popularne devedesetih.
E da,i u Vučju umrlice zovu plakate.
Ono što mi je još interesantno u vezi juga je još uvek vrlo razvijeno verovanje u magije,urokljive žene,samovile,vilina kola.Naslušao sam se kojekakvih priča,čak su mi pokazali i nekoliko "ukletih" mesta gde se dešavaju čudne stvari...