hm, nešto sam kopala po knjigama i po netu, i ispada čak da se u većini slučajeva preporučuje - izbegavanje apostrofa! i sama sam se iznenadila... zvanični pravopis navodi sve neke arhaične, knjiške i dijalekatske primere /koje nas ovde valjda ne zanimaju/
- ne preporučuje se apostrof čak ni u onom "naš'o sam" umesto "našao sam"... hm!
a za ove novije nedoumice (tipa "je l', je l' te, je l' da") - izgleda da postoji konfuzija i u aktuelnim školskim priručnicima i da se iz godine u godinu to menja... nemam, nažalost, sve te priručnike, niti imam volje da pratim aktuelne polemike oko sličnih stvari, pošto nisu /opet: nažalost/ na adekvatnom nivou...
zaključak:
zaboravite apostrof kao deo interpunkcije! posebno u svakodnevnoj komunikaciji!
taj znak za izostavljanje ima nekog smisla ako baš treba naglasiti da je nešto izostavljeno, ali ako se podrazumeva šta nedostaje - to nikako nema smisla!
ovo naročito važi za internet komunikaciju: forum, blog, mejl - sve to ne mora i ne treba da imitira štampani tekst...
- naprotiv: treba da imitira slobodu govora i da naglasi - privremenu aktuelnost!