Molim, baš bez preterivanja i uporedjenja, "nisam gledao kroz prozor i osmatranja ljudi iz RHMZ Srbije", to su mešanja "baba i žaba"... Nikola, tvoje je da bar samo pogledaš kroz prozor i u to ne mešaš zvanična osmatranja za svet!!!! Ne treba preterivati! I ljude koji to profesionalno rade - omalovažavati... Čitaj OSMOTRENE, bilo gde! Uostalom, čitanje instrumenata nije baš - gledanje kroz prozor! Tebi, možda jeste! I gledaj kroz prozor!!!!
Mnogo mi je žao, Dragane, što se ljutiš. Ljudi ne razumeju neke osnovne stvari. A evo, meni je poznato kako to ljudi funckionišu, pa ću probati staloženo i mirno da 'smirim živce' svima.
Elem, pavlovicu i drugi koji 'gledaju kroz prozor', imam da vam javim tužnu vest: Meteorološki osmatrači su ljudi koji su kvalifikovani, plaćeni (kako god) i obrazovani da
- IZAĐU NAPOLJE,
- OSMOTRE VREME,
- IZMERE METEOROLOŠKE VELIČINE,
- UĐU UNUTRA (po potrebi da stresu sneg sa čizama, jer znaju kakvo je vreme napolju, pa se lepo obuku - gledali su kroz prozor, je li, a osim toga izlazili su napolje pre oko sat vremena),
- ZAPIŠU OSMOTRENE PODATKE,
- JAVE NADLEŽNOJ METEOROLOŠKOJ SLUŽBI REZULTAT MERENJA (propisanim putem, najčešće putem kodiranih izveštaja, jer sve to radi automatika)
- po potrebi odogovore na pozive meteo stanici, ukoliko neko traži podatke za javnost.
Meteorološki podaci su JAVNO DOBRO (a ne JAVNO LOŠE) i kao takvi se koriste.
Ljudi iz RHMZ Srbije, verujem, a tako i svi meteorološki osmatrači na svetu (bez izuzetaka, čak i oni iz Burkine Faso) se trude da taj posao obave savesno i korektno. Čak i da to ne čine, ne mogu da prećute činjenice o vremenu koje iskušavaju na svojoj koži. To važi i za meteorološke službe gde su merenja automatizovana (kao npr. Nemačka, Holandija itd), a opet osmotre kakve je vreme, jer je to sastavni deo meteorološkog izveštaja.
Naravno, postoje i meteorološki podaci koji ostaju u službama i njih je vrlo teško (skoro nemoguće) dobiti, ali profesionalna osmatranja koja idu u razmenu podataka u svet ne mogu da se ograniče. Jednostavno nema smisla.
A sad zašto sam sve to pričao. E, pa zato, dragi moji, što vreme koje VI vidite kooz prozor ne izgleda baš onako kako treba. Razlozi za to su nedovoljno poznavanje meteoroloških pojava, njihove prostorne raspodele, nereprezentativni položaj osmatrača (meteo stanice su raspoređene tako da svojim osmatranjima reprezentuju šire područje, otprilike do sledeće stanice koja vrši osmatranja), neistovremenost pojedinih pojava. Čak štaviše, bitno je napomenuti trivijalnu činjenicu da se obični ljudi kreću, a meteorološke stanice se ne kreću. Zanimljivo, nema šta.
Dakle, pošto je mučno ne samo meni, već i večćini (verujem) da se preterujemo i 'svađamo' oko ovakvih stvari, apelujem na sledeće:
- Meteorološki izveštaji su po definiciji reprezentativni za širu okolinu stanice, tj. mesta osmatranja i to treba poštovati kao takvo,
- Naša osmatranja su naša osmatranja, korisna dopunska informacija koja nije u obavezi da bude tačna - koliko shvatam smisao foruma, forum tome i služi, je li...
- Nemoguće je porediti na korektan i fer način OBAVEZNO i NEOBAVEZNO, jer sam postupak dobijanja informacije je u osnovi različit. Naše viđenje je takvo da ga želimo podeliti između sebe. Ljudi koji to obavezno rade to čine jer moraju. Dakle, ostanimo korektni i poredimo ta viđenaj tako da NE KRITIKUJEMO PROFESIONALNO VIĐENJE jer nismo u poziciji da to činimo.
- Ovo bi bilo lepo primeniti i na prognoze vremena. Tu ima raznih viđenja i to je po meni super. Ali ne možemo govoriti kako meteo službe ne zanju svoj posao.
- Pošto smo ljudi, verujem, imajmo u vidu da ponekad GREŠIMO, ali GREŠE i profesionalci. Dakle, samo malo više RAZUMEVANJA!
Moju ogorčenost sam pretočio u jedan dugačak post, jer mi je beskrajno žao da se ovakve situacije igde jave, ne samo na našem forumu, meteorologiji, već u međuljudskoj komunikaciji uopšte.
Posle ovog offtopica, da dodam da Joe je lepo pogodio visinu snežnog pokrivača, ali za mene, ne toliko za sebe. Ipak, Beograd je i pored obilnog snega za novembar ostao ispod rekorda. Dakle, Joe, istina dođe negde na sredini. Ti si malo precenio, a ja sam totalno podcenio snežne padavine, ali računam da je sve to u jednom fer i sportskom duhu. Priznajem, bolje si procenio situaciju, a ja sam ovde bio prilično skeptičan, jer nisam računao na visoku temperaturu.
Eto, i ja priznajem (recimo da pokušavam da dam lični primer) da nisam u pravu. Joe ima piće od mene kada se upoznamo jednog dana. Šteta, večeras kasno prolazim kroz NS u putovanju za Beč. Ali danas sam još tu
-