Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2007.  (Pročitano 191053 puta)

Van mreže Palmark

• **
Odg: Novembar 2007.
« Odgovor #640 poslato: 18. Novembar 2007. u 19:17 »
magla se ovde malo razisla, a ni sneg ne pada vise...
/i bolje da se otopi sto pre: nista mi se ne dopada... mnogo je vlazan i klizav/
Lepo sam ja sve vreme govorio da snegu nije vreme u novembru  :smartass:,jer to nikad ne moze biti onaj pravi lepi sneg koji sluzi za zimske igre!  :cry:
Bar kod mene je tako-svega 3-4 sata smo imali pravi sneg,i to samo nocu! Sve ostalo vreme je to bila bljuzgavica  :glavomozid pomesana sa kisom,a rezultat toga su mokre i blatnjave ulice,travnjaci,parkovi!
Sve u svemu jako sam razocaran!  :lol:

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #641 poslato: 18. Novembar 2007. u 20:04 »
U 20h 1*C.
Negotin koji je,cini mi se dok smo mi imali sneg imao uglavnom kisu,veceras uziva u snegu...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #642 poslato: 18. Novembar 2007. u 20:06 »
E Palmark,strpi se još malo.Za početak decembra GFS crta fantastične nebuloze(-10C na 850hpa :lmao:),pa ako opstanu(u šta sumnjam),eto nama pravog snega,onog što škripi pod nogama...

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #643 poslato: 18. Novembar 2007. u 20:25 »
E Palmark,strpi se još malo.Za početak decembra GFS crta fantastične nebuloze(-10C na 850hpa :lmao:),pa ako opstanu(u šta sumnjam),eto nama pravog snega,onog što škripi pod nogama...
Ne verujem bas da ce biti tako! Moguce je da ce biti snega,ali mislim da bi to opet bilo nesto nalik ovom! Pravi sneg ocekujem tek u januaru,ali ko zna!

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #644 poslato: 18. Novembar 2007. u 21:01 »
Kod mene trenutno pada kisa,temperatura je +3C! Snega vise nema!!! ::)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #645 poslato: 18. Novembar 2007. u 21:03 »
Takt 8.2C, Tmax 9.6C. Oblačno i suvo.
Dani sa Tmax ispod 10C su prava rijetkost za Bar u novembru.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #646 poslato: 18. Novembar 2007. u 21:29 »
1*C u 21h.Po HMZS pada susnežica...Iskreno nisam gledao kroz prozor...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #647 poslato: 18. Novembar 2007. u 22:48 »
U Knjaževcu pada slab sneg
Takt=0.9°C

Van mreže beket

• **
« Odgovor #648 poslato: 18. Novembar 2007. u 23:02 »
ovde već odavno više ništa ne pada...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #649 poslato: 18. Novembar 2007. u 23:03 »
Temperatura raste... trenutno 2 C po RHMZ-u

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #650 poslato: 19. Novembar 2007. u 03:51 »
Lepo sam ja sve vreme govorio da snegu nije vreme u novembru  :smartass:,jer to nikad ne moze biti onaj pravi lepi sneg koji sluzi za zimske igre!  :cry:
Bar kod mene je tako-svega 3-4 sata smo imali pravi sneg,i to samo nocu! Sve ostalo vreme je to bila bljuzgavica  :glavomozid pomesana sa kisom,a rezultat toga su mokre i blatnjave ulice,travnjaci,parkovi!

Bome kod mene i nije bilo baš tako. Snega ima dovoljno i dalje za zimske i igre, a ja sam juče štajući gradom video da ne lažem jedno 12 sneška belića i oko 2-3 kućice od snega. Sneg kada sam se vraćao se malo i zamrzo pa se lapavica pretvorila u led mestimično.

Inače trenutno se spustila magla. Temperatura 0 stepeni. Juče nisam mogao da fotkam jer je posle podne padala glupa kiša koja je otopila 5cm snega.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #651 poslato: 19. Novembar 2007. u 03:55 »
kod mene je ona bas-bas gusta magla... uz 1 C

To je dokaz da je probio topliji vazduh po visini koji je prouzrokovao maglu oko 15h u Beogradu.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #652 poslato: 19. Novembar 2007. u 03:57 »
Bodo slike su fascinantne. Sutra ću napraviti reportažu i staviću sve slike iz Novom Sada na jedno mesto.

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #653 poslato: 19. Novembar 2007. u 04:56 »
1*C u 21h.Po HMZS pada susnežica...Iskreno nisam gledao kroz prozor...

Molim, baš bez preterivanja i uporedjenja, "nisam gledao kroz prozor i osmatranja ljudi iz RHMZ Srbije", to su mešanja "baba i žaba"... Nikola, tvoje je da bar samo pogledaš kroz prozor i u to ne mešaš zvanična osmatranja za svet!!!! Ne treba preterivati! I ljude koji to profesionalno rade - omalovažavati... Čitaj OSMOTRENE, bilo gde! Uostalom, čitanje instrumenata nije baš - gledanje kroz prozor! Tebi, možda jeste! I gledaj kroz prozor!!!!

P.S. Mislio sam i ja da ostavim OSMOTRENE u 05 h, ali nisam gledao kroz prozor! Ostaću bez unosa tih podataka! Hvala!

Doduše, evo podataka koje ja vidim "kroz prozor":

TRSTENIK - OSMOTRENI METEOROLOŠKI PODACI
_______________________________________ _
Datum i čas osmatranja: 19.11.07.g    05.00 h
Sunrise: 06.40 h   Sunset: 16.06 h
Temperatura: °C
Relativna vlažnost: %
Vazdušni pritisak*:  mb (hPa)
Vazdušni pritisak**:  mb (hPa)
Pravac i brzina vetra:  m/s
OPIS VREMENA: 
*Stanični pritisak na 0°C (na 210 mnv)
**Sinoptički pritisak - MSLP (normala=1013.2 mb)

Tmin:   °C          Tmax:   °C

Ukupna količina padavina (za 24 h):  mm*
*1 mm = 1 litar po kvadratu vodenog taloga
« Poslednja izmena: 19. Novembar 2007. u 05:25 TRSTENIK »

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #654 poslato: 19. Novembar 2007. u 06:50 »
KORISNICI METEOROLOŠKIH OSMATRANJA ZA TRSTENIK, DOBIĆE "OSMOTRENE" ZA RTV PROGRAME  E-mailom!  HVALA!  Dragan Bokan

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #655 poslato: 19. Novembar 2007. u 07:01 »
Konačno se zabeleo i Knjaževac
Simbolično ali bar da probijemo led i za novembar
Tmin=0.3°C
Takt=0.5°C
Rel.vlažnost 88%
Pritisak 1016.3hPa
Vetar NW 3-7m/s
Slab sneg
Padavine za 24h 5.7mm
Snežni pokrivač 1cm
« Poslednja izmena: 19. Novembar 2007. u 07:24 Boce »

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #656 poslato: 19. Novembar 2007. u 08:17 »
Evo jedne jutarnje slike

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #657 poslato: 19. Novembar 2007. u 08:46 »
Kod mene snega vise nema,kao da nikad nije ni pao! Trenutno ima malo sunca,ali je nebo zamuceno,maglovito!
Tmin: +2C
Takt: +4C

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #658 poslato: 19. Novembar 2007. u 10:08 »
Noćašnji sneg je vrlo brzo otišao
Ali jedan sasvim zaboravljen prizor je u meni izazvao radost
Nabujali Svrljiški Timok koji je jedva preživljavao skoro godinu i po dana
Takt=2.2°C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #659 poslato: 19. Novembar 2007. u 10:11 »
Molim, baš bez preterivanja i uporedjenja, "nisam gledao kroz prozor i osmatranja ljudi iz RHMZ Srbije", to su mešanja "baba i žaba"... Nikola, tvoje je da bar samo pogledaš kroz prozor i u to ne mešaš zvanična osmatranja za svet!!!! Ne treba preterivati! I ljude koji to profesionalno rade - omalovažavati... Čitaj OSMOTRENE, bilo gde! Uostalom, čitanje instrumenata nije baš - gledanje kroz prozor! Tebi, možda jeste! I gledaj kroz prozor!!!!
Mnogo mi je žao, Dragane, što se ljutiš. Ljudi ne razumeju neke osnovne stvari. A evo, meni je poznato kako to ljudi funckionišu, pa ću probati staloženo i mirno da 'smirim živce' svima.
Elem, pavlovicu i drugi koji 'gledaju kroz prozor', imam da vam javim tužnu vest: Meteorološki osmatrači su ljudi koji su kvalifikovani, plaćeni (kako god) i obrazovani da
- IZAĐU NAPOLJE,
- OSMOTRE VREME,
- IZMERE METEOROLOŠKE VELIČINE,
- UĐU UNUTRA (po potrebi da stresu sneg sa čizama, jer znaju kakvo je vreme napolju, pa se lepo obuku - gledali su kroz prozor, je li, a osim toga izlazili su napolje pre oko sat vremena),
- ZAPIŠU OSMOTRENE PODATKE,
- JAVE NADLEŽNOJ METEOROLOŠKOJ SLUŽBI REZULTAT MERENJA (propisanim putem, najčešće putem kodiranih izveštaja, jer sve to radi automatika)
- po potrebi odogovore na pozive meteo stanici, ukoliko neko traži podatke za javnost.  :rules:
Meteorološki podaci su JAVNO DOBRO (a ne JAVNO LOŠE) i kao takvi se koriste.
Ljudi iz RHMZ Srbije, verujem, a tako i svi meteorološki osmatrači na svetu (bez izuzetaka, čak i oni iz Burkine Faso) se trude da taj posao obave savesno i korektno. Čak i da to ne čine, ne mogu da prećute činjenice o vremenu koje iskušavaju na svojoj koži. To važi i za meteorološke službe gde su merenja automatizovana (kao npr. Nemačka, Holandija itd), a opet osmotre kakve je vreme, jer je to sastavni deo meteorološkog izveštaja.
Naravno, postoje i meteorološki podaci koji ostaju u službama i njih je vrlo teško (skoro nemoguće) dobiti, ali profesionalna osmatranja koja idu u razmenu podataka u svet ne mogu da se ograniče. Jednostavno nema smisla.
A sad zašto sam sve to pričao. E, pa zato, dragi moji, što vreme koje VI vidite kooz prozor ne izgleda baš onako kako treba. Razlozi za to su nedovoljno poznavanje meteoroloških pojava, njihove prostorne raspodele, nereprezentativni položaj osmatrača (meteo stanice su raspoređene tako da svojim osmatranjima reprezentuju šire područje, otprilike do sledeće stanice koja vrši osmatranja), neistovremenost pojedinih pojava. Čak štaviše, bitno je napomenuti trivijalnu činjenicu da se obični ljudi kreću, a meteorološke stanice se ne kreću. Zanimljivo, nema šta. ???
Dakle, pošto je mučno ne samo meni, već i večćini (verujem) da se preterujemo i 'svađamo' oko ovakvih stvari, apelujem na sledeće:
- Meteorološki izveštaji su po definiciji reprezentativni za širu okolinu stanice, tj. mesta osmatranja i to treba poštovati kao takvo,
- Naša osmatranja su naša osmatranja, korisna dopunska informacija koja nije u obavezi da bude tačna - koliko shvatam smisao foruma, forum tome i služi, je li...
- Nemoguće je porediti na korektan i fer način OBAVEZNO i NEOBAVEZNO, jer sam postupak dobijanja informacije je u osnovi različit. Naše viđenje je takvo da ga želimo podeliti između sebe. Ljudi koji to obavezno rade to čine jer moraju. Dakle, ostanimo korektni i poredimo ta viđenaj tako da NE KRITIKUJEMO PROFESIONALNO VIĐENJE jer nismo u poziciji da to činimo.
- Ovo bi bilo lepo primeniti i na prognoze vremena. Tu ima raznih viđenja i to je po meni super. Ali ne možemo govoriti kako meteo službe ne zanju svoj posao.
- Pošto smo ljudi, verujem, imajmo u vidu da ponekad GREŠIMO, ali GREŠE i profesionalci. Dakle, samo malo više RAZUMEVANJA!
Moju ogorčenost sam pretočio u jedan dugačak post, jer mi je beskrajno žao da se ovakve situacije igde jave, ne samo na našem forumu, meteorologiji, već u međuljudskoj komunikaciji uopšte.
Posle ovog offtopica, da dodam da Joe je lepo pogodio visinu snežnog pokrivača, ali za mene, ne toliko za sebe. Ipak, Beograd je i pored obilnog snega za novembar ostao ispod rekorda. Dakle, Joe, istina dođe negde na sredini. Ti si malo precenio, a ja sam totalno podcenio snežne padavine, ali računam da je sve to u jednom fer i sportskom duhu. Priznajem, bolje si procenio situaciju, a ja sam ovde bio prilično skeptičan, jer nisam računao na visoku temperaturu.
Eto, i ja priznajem (recimo da pokušavam da dam lični primer) da nisam u pravu. Joe ima piće od mene kada se upoznamo jednog dana. Šteta, večeras kasno prolazim kroz NS u putovanju za Beč. Ali danas sam još tu :)
-
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...