Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2007.  (Pročitano 191066 puta)

Van mreže Emir

• *
  • Starost: 47
Odg: Novembar 2007.
« Odgovor #660 poslato: 19. Novembar 2007. u 10:16 »
U Tuzli jutros u 7:00 h temperatura -2 °C, visina snijega iznosi 23 cm. Fantastičan zimski ugođaj...  :snesko

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #661 poslato: 19. Novembar 2007. u 11:11 »
Samo za Joea!  :P

Ovako je izgledao moj krovni prozor u subotu ujutru. Kakav pogled  :lmao:
A onda sam shvatio... Nisam bio u pravu! Napolju je tada bilo samo 10 cm snega. Dan kasnije bilo je i svih 24 cm snega (to, kod mene, na Ceraku)
(Hej, bre, gde je ikonica slona? Oni lepo pamte...  :D)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #662 poslato: 19. Novembar 2007. u 11:34 »
Kod mene je tmurno,sa tek ponekim slabasnim zrakom sunca! Temperatura trenutno +6C.

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #663 poslato: 19. Novembar 2007. u 11:44 »
Potpuno oblačno ima još dosta snijega i sporo se topi:

...

...

...

milina je nakon 2 godine odati po snijegu :P

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #664 poslato: 19. Novembar 2007. u 12:07 »
Ljudi nemoj te se ljutiti na Pavlovića dečko nije mislio ništa loše samo mislim da bio razočaran što pada susnežica, te da je to hteo da kaže. Nije ni bitno. Trstenik i Prince upravu ste ali mislim da stvarno niko nije hteo da vređa meteorološke osmatrače.

U Novom Sadu oblačno i tmurno. Visina snežnog pokrivača samo 12cm. Trenutna temperatura +1 stepen. Topi se sneg ali i dalje ali znatno sporije nego što sam očekivao, a i uspešno snižava temperaturu.

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #665 poslato: 19. Novembar 2007. u 12:41 »
10°C.
Prekrasan dam, da je malo toplije bio bi baš za boravak u prirodi.

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #666 poslato: 19. Novembar 2007. u 12:46 »
Mnogo mi je žao, Dragane, što se ljutiš. Ljudi ne razumeju neke osnovne stvari. A evo, meni je poznato kako to ljudi funckionišu, pa ću probati staloženo i mirno da 'smirim živce' svima.
Elem, pavlovicu i drugi koji 'gledaju kroz prozor', imam da vam javim tužnu vest: Meteorološki osmatrači su ljudi koji su kvalifikovani, plaćeni (kako god) i obrazovani da
- IZAĐU NAPOLJE,
- OSMOTRE VREME,
- IZMERE METEOROLOŠKE VELIČINE,
- UĐU UNUTRA (po potrebi da stresu sneg sa čizama, jer znaju kakvo je vreme napolju, pa se lepo obuku - gledali su kroz prozor, je li, a osim toga izlazili su napolje pre oko sat vremena),
- ZAPIŠU OSMOTRENE PODATKE,
- JAVE NADLEŽNOJ METEOROLOŠKOJ SLUŽBI REZULTAT MERENJA (propisanim putem, najčešće putem kodiranih izveštaja, jer sve to radi automatika)
- po potrebi odogovore na pozive meteo stanici, ukoliko neko traži podatke za javnost.  :rules:
Meteorološki podaci su JAVNO DOBRO (a ne JAVNO LOŠE) i kao takvi se koriste.
Ljudi iz RHMZ Srbije, verujem, a tako i svi meteorološki osmatrači na svetu (bez izuzetaka, čak i oni iz Burkine Faso) se trude da taj posao obave savesno i korektno. Čak i da to ne čine, ne mogu da prećute činjenice o vremenu koje iskušavaju na svojoj koži. To važi i za meteorološke službe gde su merenja automatizovana (kao npr. Nemačka, Holandija itd), a opet osmotre kakve je vreme, jer je to sastavni deo meteorološkog izveštaja.
Naravno, postoje i meteorološki podaci koji ostaju u službama i njih je vrlo teško (skoro nemoguće) dobiti, ali profesionalna osmatranja koja idu u razmenu podataka u svet ne mogu da se ograniče. Jednostavno nema smisla.
A sad zašto sam sve to pričao. E, pa zato, dragi moji, što vreme koje VI vidite kooz prozor ne izgleda baš onako kako treba. Razlozi za to su nedovoljno poznavanje meteoroloških pojava, njihove prostorne raspodele, nereprezentativni položaj osmatrača (meteo stanice su raspoređene tako da svojim osmatranjima reprezentuju šire područje, otprilike do sledeće stanice koja vrši osmatranja), neistovremenost pojedinih pojava. Čak štaviše, bitno je napomenuti trivijalnu činjenicu da se obični ljudi kreću, a meteorološke stanice se ne kreću. Zanimljivo, nema šta. ???
Dakle, pošto je mučno ne samo meni, već i večćini (verujem) da se preterujemo i 'svađamo' oko ovakvih stvari, apelujem na sledeće:
- Meteorološki izveštaji su po definiciji reprezentativni za širu okolinu stanice, tj. mesta osmatranja i to treba poštovati kao takvo,
- Naša osmatranja su naša osmatranja, korisna dopunska informacija koja nije u obavezi da bude tačna - koliko shvatam smisao foruma, forum tome i služi, je li...
- Nemoguće je porediti na korektan i fer način OBAVEZNO i NEOBAVEZNO, jer sam postupak dobijanja informacije je u osnovi različit. Naše viđenje je takvo da ga želimo podeliti između sebe. Ljudi koji to obavezno rade to čine jer moraju. Dakle, ostanimo korektni i poredimo ta viđenaj tako da NE KRITIKUJEMO PROFESIONALNO VIĐENJE jer nismo u poziciji da to činimo.
- Ovo bi bilo lepo primeniti i na prognoze vremena. Tu ima raznih viđenja i to je po meni super. Ali ne možemo govoriti kako meteo službe ne zanju svoj posao.
- Pošto smo ljudi, verujem, imajmo u vidu da ponekad GREŠIMO, ali GREŠE i profesionalci. Dakle, samo malo više RAZUMEVANJA!
Moju ogorčenost sam pretočio u jedan dugačak post, jer mi je beskrajno žao da se ovakve situacije igde jave, ne samo na našem forumu, meteorologiji, već u međuljudskoj komunikaciji uopšte.
Posle ovog offtopica, da dodam da Joe je lepo pogodio visinu snežnog pokrivača, ali za mene, ne toliko za sebe. Ipak, Beograd je i pored obilnog snega za novembar ostao ispod rekorda. Dakle, Joe, istina dođe negde na sredini. Ti si malo precenio, a ja sam totalno podcenio snežne padavine, ali računam da je sve to u jednom fer i sportskom duhu. Priznajem, bolje si procenio situaciju, a ja sam ovde bio prilično skeptičan, jer nisam računao na visoku temperaturu.
Eto, i ja priznajem (recimo da pokušavam da dam lični primer) da nisam u pravu. Joe ima piće od mene kada se upoznamo jednog dana. Šteta, večeras kasno prolazim kroz NS u putovanju za Beč. Ali danas sam još tu :)
-

jesi se raspisao svaka ti čast

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #667 poslato: 19. Novembar 2007. u 12:46 »
U Baru se napokon razvedrilo. Takt 14C. Tmin 7C. Duva slaba bura.

Evo i da ja okačim jednu sniježnu fotku.(Rumija):

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže PIvan

• *
« Odgovor #668 poslato: 19. Novembar 2007. u 12:51 »
 :-* Pozdrav iz Foče,Republika Srpska.Pozdrav iz snježne Foče,sa 25 cm snijega.Trenutno je oblačno.

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #669 poslato: 19. Novembar 2007. u 12:52 »
Pozdrav i tebi, dobrodošao :D

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #670 poslato: 19. Novembar 2007. u 13:00 »
:-* Pozdrav iz Foče,Republika Srpska.Pozdrav iz snježne Foče,sa 25 cm snijega.Trenutno je oblačno.
Dobrodošao PIvan

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #671 poslato: 19. Novembar 2007. u 13:03 »
Pozdrav za PIvana, i celu RS.

Beograd T=2 C slaba magla, sneg se topi, po zvanicnim merenjima jutros 14 cm snega.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #672 poslato: 19. Novembar 2007. u 13:10 »
Jesam se raspisao, COJA. Ali, Joe, ne ljutim se na Pavlovića. Znam da nije mislio ništa loše. Samo, znam da postoje ljudi koji će rado da pljunu na sve što im se dopada, a Pavlović je samo inicirao tužnu raspravu. Kao čovek sa iskustvom nerazumevanja meteorologa, osećao sam potrebu da sve lepo napišem, a trudio sam se da nikog ne zakačim, ne uvredim ili bilo šta slično. Nadam se da će se TRSTENIK odljutiti, te da će nam se vratiti. Njegovi postovi su uvek bili odlični.
PIvan, nadam se da si se lepo grudvao za vikend. Ostavi post i u predstavljanju članova, slobodno. Ovde curi sneg na sve strane, pa krovovi liče na Nijagaru :)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #673 poslato: 19. Novembar 2007. u 13:45 »
Joe kako hladiš NS T=1.2°C
Svuda oko tebe više temperature u rasponu od 2.5°C u Somboru do 5.2°C u Banatskim Karlovcima
Kod mene Takt=1.5°C
Rel.vlažnost 83%
Pritisak 1020.hPa
NNE 8m/s
Oblačno
Sneg još uvek pada u delu istočne Srbije (Zaječar, Negotin, Crni Vrh)
Kod mene naravno nema

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #674 poslato: 19. Novembar 2007. u 13:50 »
Joe kako hladiš NS T=1.2°C
Svuda oko tebe više temperature u rasponu od 2.5°C u Somboru do 5.2°C u Banatskim Karlovcima
Kod mene Takt=1.5°C
Rel.vlažnost 83%
Pritisak 1020.hPa
NNE 8m/s
Oblačno
Sneg još uvek pada u delu istočne Srbije (Zaječar, Negotin, Crni Vrh)
Kod mene naravno nema

Upravo sam to hteo da konstatujem. Snežni pokrivač čini svoje i u Novom Sadu je znatno hladnije od okruženja. Zato i kažem da su moguća iznenađenja i znatno niža temperatura od očekivane u mestima sa snežnim pokrivačem.

Evo kompletnih podataka u 13h:

temperatura: +1.2°C
vlažnost: 92%
pritisak: 1011.8mb
vetar zapadni 2m/s

Oblačno i tmurno

Snega i dalje ima preko 10cm.

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #675 poslato: 19. Novembar 2007. u 13:54 »
Ako znam sta cu sad bez podataka za trstenik. Taman dodjem kuci,veseo,razdragan,sve mi lijepo islo danas kad ono odjednom nema rezultata za Trstenik. Cijeli svijet mi se rusi :) :) :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #676 poslato: 19. Novembar 2007. u 13:59 »
Nemoj tako, TRSTENIK će se odljutiti.
Nadam se.
Bilo bi velika šteta da nam se tako osipa članstvo.
Uzgred, Transmat, znaš li nekog (sem tvojih komšija u HMZCG, he he) ko meri ili osmatra ili ga meteorologija zanima? A i ti bi mogao da naciš koji post na opis vremena u PG, jer ništa nije tako dobro kao živa reč!

Van mreže PIvan

• *
« Odgovor #677 poslato: 19. Novembar 2007. u 14:01 »
Foča - 19.11.2007.(13.00)
Temperatura: 2.0 oC
Subjektivni osjećaj: 1 oC
Relativna vlaznost vazduha: 77 %
Vazdusni pritisak: - hPa
Brzina vjetra: 1 m/s
Smjer vjetra: SW
Nebo: Oblačno

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #678 poslato: 19. Novembar 2007. u 14:03 »
Veliki pozdrav za novog člana!  :D  :-*

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #679 poslato: 19. Novembar 2007. u 14:06 »
Beograd T=2 C, magla, sneg se relativno sporo topi.