dakle, moja nova tema i pitanje je - koje ptice imate u kraju (ne mislim na one u kavezima) - ?
kod mene klasika:
vrapci,
golubovi, ali ne samo oni... već godinu-dve - ovde je sve raznovrsnije s pticama: do pre par godina
sive vrane su bile u manjini /samo oko Ušća i na Bežanijskom groblju/, a sad već
dominiraju /i uništavaju druge ptice/, inače individualci totalni: mesožderi takođe, ali zaziru od ljudi...
nekad se dešavalo da svrate i
galebovi sa Save, ali samo kad dobro ogladne i tad napadaju kontejnere... nisam ih davno videla!
jata
vrana ponekad u sumrak prolete ovuda, ali se ne zadržavaju,
gavranova ima - ali su retki...
a
svrake: baš ružno ime za tako lepu pticu: ima ih barem dve-tri ovde... uglavnom su povučene...
ali
vetruška mi je favorit: barem dva primerka živi /ili je živelo/ na nekom od ovdašnjih solitera: to je
vrsta jastreba; kad sedne - relativno je mala, manja od goluba, ali ima ogromne oči i kad raširi krila - deluje impozantno: i kao što joj ime govori, obožava vetrove, samo se pusti niz struju i ne mrda krilima... kažu da se ta vrsta naselila na solitere, pošto ih kapira kao brda... inače je grozna: ne ume da gradi gnezda i krade drugima, a i jede manje ptice i miševe /ako ih nađe/: jednom sam čak videla kad je ulovila vrapca, prethodno je bila neka silna buka u grmlju, a onda vidim da je ona prosto sela na tog jadnog vrapca i ostala tako da čeka dok ne odem... samo smo se gledale...