Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Protivgradna zaštita  (Pročitano 193747 puta)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Protivgradna zaštita
« Odgovor #200 poslato: 01. Jun 2011. u 13:37 »
Jednom prilikom sam napisao da ću detaljnije opisati rad PGS, pa evo ...
Juče sam na kratko bio poslat na PGS a s obzirom da nismo imali posla, malo sam slikao ... pa da krenemo!
Po dolasku na PGS strelac otključava kućice (u jednoj su rakete a u drugoj upaljačka kutija i u njoj strelci borave dok su na PGS) a zatim upisuje u svesku vreme dolaska na PGS i eventualno pojave ukoliko ih ima kao i elevacije (ugao pod kojim će se ispaljivati rakete za taj dan)
Upaljačka kutija ...

Upaljačka kutija je povezana sa lanserom kablom ... mesto gde se kabl spaja sa upaljačkom kutijom ...

Kabl do lansera...

Mesto gde se kabl povezuje sa lanserom (dva konektora, jedan za rakete koje idu u sredinu lansera a drugi za rakete koje idu sa strane u aluminijumske vođice)

"Ležišta" za rakete koje idu u sredinu lansera ...

"Ležište" za rakete koje idu u aluminijumske vođice ...

Podešavanje elevacije (ugla) ...

Podešavanje azimuta ...

Zajedno ...

Lanser ...

Postavljanje rakete u lanser ...

Raketa u lanseru ...

Rakete ...

Kada se sve podesi po instrukcijama RC (elevacija, azimut, broj raketa za ispaljivanje) strelac odlazi u kućicu i otvara upaljačku kutiju ...

Stavlja prekidač u položaj 0-6 u zavisnosti gde mu se nalaze rakete, stavlja kontakt ključ ... napravi malo struje pomoću kurble  :D ...

Zatim pritiska crveno dugme sa prethodne slike ... isti postupak za sledeću raketu, jedino se položaj prekidača mora promeniti ...
Sve se prati iz kućice kroz malo prozorče ...

Na kraju da dodam da je sve na PGS uzemljeno ...
Ulazna vrata ...

Žica kojom je ograđena PGS ...

Kućice ...

Metalna vrata od kućice ...

Bandera kao gromobran ...

U praksi to izgleda ovako ...
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XNfHurPw0L8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XNfHurPw0L8</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=TV30AwLe0xk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TV30AwLe0xk</a>
Nadam se da sam bar malo uspeo da približim rad strelaca na PGS!  :-*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #201 poslato: 01. Jun 2011. u 13:44 »
Odlično oslikana PGS. Hvala, Ljubiša!

Ne zameri mi, ali opisao si PGS. Rad na PGS u ovom postu nije opisan, ali mislim da si već to opisao ranije. U svako slučaju, ovo je još jedan korak ka demistiofikaciji poslova u protivgradnoj.

Na jednoj slici su PG rakete, sa natpisom КПГР. Učinilo mi se u početku da je КПГС, ali, hvala Rambu, nije! :ufff: :rofl:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #202 poslato: 01. Jun 2011. u 13:51 »
Odlično oslikana PGS. Hvala, Ljubiša!

Ne zameri mi, ali opisao si PGS. Rad na PGS u ovom postu nije opisan, ali mislim da si već to opisao ranije. U svako slučaju, ovo je još jedan korak ka demistiofikaciji poslova u protivgradnoj.

Na jednoj slici su PG rakete, sa natpisom КПГР. Učinilo mi se u početku da je КПГС, ali, hvala Rambu, nije! :ufff: :rofl:
Da pisao sam, a sad malo slika ... nadam se da nisam nešto zaboravio!  :-\

Van mreže Semberac

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #203 poslato: 02. Jun 2011. u 22:31 »
Nisam siguran ali cini mi se da sam procitao da strijelci za vrijeme dejstva moraju biti u kucici jer mogu biti pogodjeni gromom?! Jer moze to neko malo da mi objasni  :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #204 poslato: 03. Jun 2011. u 09:18 »
Jednostavno, čovek mora da se skloni od oluje. :D

Da, ima još jedan detalj, ali nema veze sa vremenskim prilikama. Ispaljivanje raketa je na neki način rad sa eksplozivom, njegovo paljenje kako bi raketa otišla put oblaka. Međutim, x puta se dogodilo da raketa ne odleti, jer omane paljenje 'motora', a tempiranje rakete je krenulo, pa kad pukne posle nepunog minuta, od eksplozije čovek može biti povređen, ako se nalazi napolju. U takvim situacijama desi se da se lanser (čije su vođice, čini mi se, aluminijumske) iskrivi kao otopljeni kačkavalj.
Mislim da je najgora situacija ona najčešća, kada raketa uopšte ne poleti. Jednostavno, pravi se mrtva. U tom slučaju, strelac ne sme da izlazi napolje pet minuta, kao mera samozaštite i predostrožnosti. Tako, stanica ispada iz dejstva, što dovoljno ometa zasejavanje oblaka, jer oblak posle prođe, a stanica ne učini svoje.
Raketa ima u proseku nešto manje od 1%, što je sasvim solidno za proizvođača, ali ne i za PGZ. Srećom, raketa koje ne polete, a eksplodiraju u lanseru, ima zaista veoma malo. Ipak, dovoljna je jedna u deset hiljada, pa da neki strelac nastrada zbog eventualnog nepoštovanja ovog pravila. A zdravlje i život su neprocenjivi.
Ima i onih raketa koje polete sasvim malo, tek da izađu iz lansera, pa da padnu posle 20, 30, 100, 200 metara. Ovo se dešava zbog falš goriva u raketi, što opet nije čest slučaj. Onda se naljuti komšija, donese ostatke rakete uz pisamce u kojem se kaže 'Ovim se ne mlati kukuruz!' (paušalna priča na osnovu jedne istinite priče koje se sećam kao akter).

Ljubiša, ako grešim negde, slobodno me ispravi.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #205 poslato: 03. Jun 2011. u 15:32 »
Jednostavno, čovek mora da se skloni od oluje. :D

Da, ima još jedan detalj, ali nema veze sa vremenskim prilikama. Ispaljivanje raketa je na neki način rad sa eksplozivom, njegovo paljenje kako bi raketa otišla put oblaka. Međutim, x puta se dogodilo da raketa ne odleti, jer omane paljenje 'motora', a tempiranje rakete je krenulo, pa kad pukne posle nepunog minuta, od eksplozije čovek može biti povređen, ako se nalazi napolju. U takvim situacijama desi se da se lanser (čije su vođice, čini mi se, aluminijumske) iskrivi kao otopljeni kačkavalj.
Mislim da je najgora situacija ona najčešća, kada raketa uopšte ne poleti. Jednostavno, pravi se mrtva. U tom slučaju, strelac ne sme da izlazi napolje pet minuta, kao mera samozaštite i predostrožnosti. Tako, stanica ispada iz dejstva, što dovoljno ometa zasejavanje oblaka, jer oblak posle prođe, a stanica ne učini svoje.
Raketa ima u proseku nešto manje od 1%, što je sasvim solidno za proizvođača, ali ne i za PGZ. Srećom, raketa koje ne polete, a eksplodiraju u lanseru, ima zaista veoma malo. Ipak, dovoljna je jedna u deset hiljada, pa da neki strelac nastrada zbog eventualnog nepoštovanja ovog pravila. A zdravlje i život su neprocenjivi.
Ima i onih raketa koje polete sasvim malo, tek da izađu iz lansera, pa da padnu posle 20, 30, 100, 200 metara. Ovo se dešava zbog falš goriva u raketi, što opet nije čest slučaj. Onda se naljuti komšija, donese ostatke rakete uz pisamce u kojem se kaže 'Ovim se ne mlati kukuruz!' (paušalna priča na osnovu jedne istinite priče koje se sećam kao akter).

Ljubiša, ako grešim negde, slobodno me ispravi.
Nema greške!  ;)
Bilo je slučajeva da raketa ne odleti i to se dešava ... nekada zbog rakete a nekad zbog prljavog kontakta na lanseru, tada raketa ne može da dobije struju potrebnu za lansiranje i ostaje u lanseru! (ovo se češće dešava nego neispravnost same rakete). Kada raketa ostane u lanseru, preporučuje se nekih 10-ak minuta čekanja. Takođe sam zaboravio da napišem da gotovo svaka stanica ima "zonu zabrane dejstva". Uglavnom su to azimuti koji bi rakete usmerili ka naseljenom mestu!  :o
Nisam siguran ali cini mi se da sam procitao da strijelci za vrijeme dejstva moraju biti u kucici jer mogu biti pogodjeni gromom?! Jer moze to neko malo da mi objasni  :)
Mogu biti pogođeni, ali su sigurniji u kućici jer je napolju sve uzemljeno (kao što si video na slikama).

Van mreže beket

• **
« Odgovor #206 poslato: 10. Jun 2011. u 15:51 »
Citat
Protivgradne rakete u Smederevo
Izvor: Tanjug

Smederevo -- Smederevo je prvi u Srbiji blagovremeno obezbedio protivgradne rakete, stigao je kontingent od 102 rakete koje će biti raspodeljene na 17 protivgradnih stanica.

“Sinoć su stigle rakete i po 6 komada dobiće svaka protivgradna stanica.", naglasio je Mirko Radošević, predsednik Upravnog odbora Fonda za poljoprivredu.

Ukoliko se sprovede nabavka od strane Vlade Srbije, protivgradne stanice će dobiti još po 3 rakete, dakle ukupno 9, što bi trebalo da bude dovoljno za naredni nestabilni meteorološki period.

“Jedna raketa nas košta 27.000 dinara bez PDV-a, što je ukupno oko 3.249.720 dinara”, kazao je Radošević.

“Grad i obilna kiša pogodili su smederevski kraj 28. maja i naneli štetu voćnim zasadima. Grad je oštetio zasade jabuke, breskve i vinove loze u Udovicama, Petrijevu, Vodnju, Landolu, Kolarima, Bonovcu, Suvodolu, Lunjevcu i Vučaku. Sa 11 stanica ispaljeno je 26 protivgradnih raketa”, izjavila je član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, Jasmina Stanojević.

“Komisija je procenila da je šteta u rasponu od 10 do 60 procenata i procenjena je na 112.360.000 dinara, a videćemo da li će biti u saglasju sa procenom Komisije Hidrometeorološkog zavoda, koja je takođe obilazila teren”, istakla je Stanojevićeva.

“Sezonu smo počeli sa 5 raketa po stanici, što nije dovoljno, a posle pomenutog nevremena, 12 stanica je ostalo bez protivgradnih raketa, pa smo odlučili da kao prvi grad u Srbiji sprovedemo tender za nabavku novih, ne čekajući Sektor za vanredne situacije MUP-a, u čijoj su nadležnosti od ove godine protivgradne stanice”, rekao je direktor Fonda za poljoprivredu grada Smedereva Jovica Vujović.

Vujović je rekao da nije bilo vremena za čekanje i da su morali da sprovedu javnu nabavku po hitnom postupku, kako bi zaštitili poljoprivredne zasade.

U 2010. godini procenjena šteta od elementarnih nepogoda na 1.930 hektara obradivih površina u smederevskom kraju, iznosila je 232.186.800 dinara.

Van mreže Semberac

• *
  • Starost: 30

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #208 poslato: 13. Jun 2011. u 09:19 »
 ^^
Ni prvi ni poslednji put (osim ukoiko ne ukinu PGZ zbog neisplativosti).

Takođe, ni ignorantski napis novinara nije ni prvi ni poslednji put takav. Kad bi znali da se protivgradnom raketom ne može nišaniti tako da se pogodi željeni cilj ni na 300 metara (oblak je veeeeliki, pa neko nišanjenje tu nema smisla - azimut ispaljivanja se određuje tako da se zaseje zona stvaranja grada ispred jezgra gradonosnog oblaka), ne bi lupetali ovako, k'o Maksim po dioviziji. Da li je to moguće ili ne, otkrilo se i pre BH rata.

Raketa koja je pala na auto u gradu ne može biti ničija krivica. jednostavno, oblak je 'uzeo' raketu i kao igračku bacio je po nekom svom 'nahođenju', već prema izuzetno jakim strujanjima u samom oblaku koje je kadro da slomi bilo kakvu letilicu, a kamoli ovu 'petardu'. Računajte i sami: kolika je kinetička energija jedne rakete u letu, ako joj je brzina recimo 350 m/s, a masa max 10 kg (malo sam ga preterao, ali maksimizirajmo rezultat), a kolika je energija smicanja vetra od minimiziranih 30 m/s? Uporediti dobijene rezultate.

Rešenje: Buva je ujela slona.

Van mreže laky

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #210 poslato: 19. Jun 2011. u 08:17 »
E neka nama Ameri procenjuju i određuju ...  >:(
Procena efikasnosti nekog sistema se može napraviti samo ako taj sistem radi sa 100% kapaciteta. Već smo jednom pisali o tome ... najbolja procena bi bila da se jedne godine skroz isključi protivgradna, a sledeće uradi odbrana od grada sa punim kapacitetom! Po meni, to bi bila najrealnija procena. Te agencije ... verujte, znam kako rade ... to vam je više filozofiranje nego realnost!

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #211 poslato: 21. Jun 2011. u 11:38 »
Stigli izveštaji o šteti od grada 8.6.2011. (brojke su sklone promenama). Opština Vršac pretrpela ubedljivo najveću štetu - na 5610ha šteta od 10 do 90%.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #212 poslato: 25. Jun 2011. u 12:23 »
Juče je na 93 stanice zabeležena pojava grada, od toga na njih 34 sa štetom i mogućom štetom.

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #213 poslato: 01. Jul 2011. u 13:33 »
Odakle u Bijeljini obrana od tuče raketama *? Koliko znam u BiH nema obrane od tuče *?

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #214 poslato: 01. Jul 2011. u 15:03 »
 ^^

Odbranu od grada u BiH sprovodi JP "Protivgradna preventiva Republike Srpske" a.d. Gradiška. Odbrana se sprovodi samo na delu teritorije BiH.

http://www.pgprs.info/

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #215 poslato: 12. Jul 2011. u 12:55 »
I tako ... umesto da danas napišem još jedan post (ili napravim reportažu) o uspešnom dejstvovanju na gradonosne oblake, moram da pišem o našim ružnim navikama, bahatosti, bezobrazluku...!
Naime, juče smo poslati na protivgradnu stanicu, međutim, po dolasku smo shvatili da je stanica obijena. I da stvari budu još gore, trebalo je da pucamo. Rakete nisu poletele ... da li su vandali nešto oštetili, ostaje da se vidi. Inače, oštećeno je sve što se moglo oštetiti ... negde više a negde manje uspešno.
Sva tri katanca su oštećena ...

Alati sa kojim su radili ...

Načini rada ...

Da ovo nije bio baš lak posao, svedoče i flaše vode i piva ...

Oštećeno uzemljenje ...

Pokušaj oštećenja lansera ...

Koliko su opušteno "radili" govore i bačene kutije od cigareta ...

E sad ... dolazimo do zapleta ... ko je radio i šta je radio!? Kao u španskoj seriji ... jasno je da je bilo vandalizma ... međutim, izgleda da je bilo još nečega!!! :nelupaj:
Dokaz 1 ... karmin ...

Dokaz 2 ... dva jorgana ...

Dokaz 3 ... papirić od žvake ...

Izgleda da je bilo svega ...
Poljočuvarska služba obaveštena ... stigla za nekih 40-ak minuta. :oboze:
Policija obaveštena ... stigla za nešto više od 90 minuta. :zzz:
E sad, sve ovo dobija svoj "šlag" sa policijskim nastupom na licu mesta! "Zapisnik" je beležen na A4 papiru presavijenom dva puta. Malo je falilo da dobijemo odgovor "Što ste nas uopšte i zvali!" Nisu se ni trudili da pogledaju ovo što sam slikao, nego sve onako ... bez ikakvog zanimanja za "slučaj". Igrom slučaja, jednog policajca znam, pa je razgovor bio malo opušteniji. Rekao sam im da je ovo već 4 ili 5 put da je stanica na meti lopova i da će, ukoliko ništa ne urade po ovom pitanju, opet otići i lanser za rakete i ono što je najgore, uzeće neko rakete pa će se osakatiti ili možda nešto još gore!
Da li je to potrebno da se desi, pa da oni dođu na lice mesta bez pitanja "Kolika je šteta?" Zaista mi nije jasan ovakav stav policije prema SVIM manjim slučajevima. Da dodam da jedan od policajaca nije uopšte znao da je "Protivgradna odbrana" pripojena MUP-u. :bang:
Nakon svega ovog, osećao sam se užasno ... toliko, da sam na trenutak poželeo da napustim protivgradnu odbranu kao strelac! :(
Što se tiče vremena, bilo je šta za slikati, međutim, meni nije bilo do toga. Bilo je malo kiše, malo grada, malo vetra ... lepih oblaka ... no to je na žalost ostalo u senci ovog događaja!
Za kraj, jedna lepa slika da popravi bar malo utisak ...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #216 poslato: 12. Jul 2011. u 14:44 »
Vandalizam! Užas da bi užas! Počinioci ne spadaju u ljude koje smatram ljudima, već u obesni smrad.
Reakcija policije je bila, nažalost, za očekivati. Meni je proletos obijen podrum i ukradene su neke stvari. Policija se nije nešto potrudila da ispuita o čemu se radi, već sam morao da odem u policiju i da dam izjavu. Tada su se raspršile sve moje zamisli o tome kako oni rade. Da napomenem da su došli kolima iz suprotnog pravca od dozvoljenog, te da sam patrolu sretao u mom kraju vozeći maltene po pravilu u suprotnom smeru od dozvoljenog.
Da bude vrhunac, sve češće čujem kako 'su izmenili zakon da bi učinjeno bilo po zakonu'. Oh, kadija...
Prekjuče su u mom kraju ukradeni telefonski kablovi, pa je 2000 pretplatnika ostalo bez telefona. Da ne pominjem redovne krađe železničkih šina, čak i na aktivnim prugama, kablove i stubove (!) dalekovoda... neverovatno koliko krađe nemaju kraj!

Malo na drugu temu: Nešto se opasno gadno valja ove godine. Prvo, PGZ je formalno u MUPu, a onda posle šteta od grada, ministar policije lično govori kako su rakete skupe i kako treba uložiti u osiguranje ili u mreže za zaštitu. Hodanje po krovu, rekao bih (ko ne zna vic, neka se javi na ovu temu, citirajući ovaj izraz).

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #217 poslato: 13. Jul 2011. u 09:15 »
Vandalizam! Užas da bi užas! Počinioci ne spadaju u ljude koje smatram ljudima, već u obesni smrad.
Apsolutno se slažem ... ne samo u ovom slučaju nego uopšte! Onaj ko na ovakav način uništava stvari oko sebe, ne zaslužuje da ga zovu čovekom!

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #218 poslato: 13. Jul 2011. u 09:30 »
O Boze  :oboze:

I u Melencima se sve zivo pljacka i unistava!  :pop: Idu tokom noci pa skidaju postanske brojeve sa kuca   :-X da nije zalosno bilo bi  :lmao:. Cujem neke price i da se pljackaju grobovi, ali to je verovatno samo tracarenje, mada sve je moguce...  :sos:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #219 poslato: 13. Jul 2011. u 09:45 »
Cujem neke price i da se pljackaju grobovi, ali to je verovatno samo tracarenje, mada sve je moguce...  :sos:
Istina ... provereno na više mesta ... žalosno na kvadrat!!!