i kakve veze imaju te sine koje se inace zovu vodjice sa duzinom rakete
Evo jednog komentara, što se vođica (je l' tako?) tiče. Koliko se ja sećam iz vojske, odnos dužine cevi i kalibra određuje preciznost naoružanja. Ne znam tačno koje vrednosti se koriste, ali razmisli samo. Puška kalibra 7.62 mm ima cev od par desetina centimetara (nebitno koliko, recimo 30 cm). A vođice, šine, kako li već, po mojoj proceni iz COJINIH fotki nisu duže od recimo 2, 2.5 metara. Mislim da je i raketa recimo negde 20 cm širine (procenjujem prema fotkama). Sada računaj: puška ima odnos 7.62/300, a protivgradna raketa se ispaljuje iz uređaja odnosa kalibar/dužina 20/250. Manji odnos, po logici, daje veću preciznost, jer je projektil duže usmeren na svom putu.
Dobro, taj efekat uvlačenja u oblak mi nije jasan, jer koja to struja u oblaku može da uvuče raketu u sebe na taj način? Recimo da su strujanja u oblaku čak i 50 m/s (prema literaturi), a početna brzina rakete je negde reda veličine 300 m/s (po jednačini kosog hica pri elevaciji od 45 stepeni da dostigne nekih 7-8 km, da ne izvodim sada računicu u detalje - bitan jhe red veličine). Kolika je masa te rakete? 2-3 kg? Više? Manje? Izračunaj kinetičku energiju rakete pri ovim uslovima, količinu kretanja (impuls, to ti je masa x brzina) i reci mi kojom silom treba delovati na raketu da bi je skrenuo sa puta za recimo 2 km?
Uh, možda je ovo mnogo fizike, ali razmišljao sam na ovu temu juče u dobrom delu dana, pokušavajući sebi da razjasnim neke stvari.
A šta kažu Maratonci? Nešto otprilike ovako:
Milutin: Jesi li ti pucao iz pištolja?
Laki: Jesam.
Milutin: A gde si pucao?
Laki: Na svadbama.
Milutin: A u šta si pucao?
Laki: U vazduh.
Milutin: A jesi li pogodin vazduh?
(Aksentije: Ubiće ga Bili k'o zeca
)