Danas sam utvrdio nešto u šta sam sumnjao već duže vremena, ali nisam stigao do sada i da proverim. Naime, podaci koje iznosi Weatheronline u History odeljku su ponekad netačni. Istina, to se jako retko dešava, ali ipak...
Juče popodne, proverim za Niš noćnu prognozu minimuma na Hidmet Srbija i na Weatheronline UK i na prvom kažu -5C, a na drugom -7C. Ništa čudno za razliku, naročito ako se zna da prvi daje podatke za centar grada gde se nalazi meteo stanica (Tvrđava) a drugi za aerodrom na kome je skoro uvek stepen do dva niži minimum. To je značilo da kod mene u dvorištu u najboljem slučaju može da bude -4C. Ništa alarmantno, mada sam bio spreman da prekrijem (pored standardne zaštite malčom) pojedine biljke u slučaju da moja merenja pokažu da može da ode i niže od toga. U ponoć sam merio pola stepena u minusu na nivou tla i bilo je oblačno, što je značilo da, ako bi se tog momenta razvedrilo, do jutra može da ode na najniže na -4C (pod uslovom da ne naiđe neki iznenadni hladni talas, koji i nije bio najavljen).
Ostalo je oblačno cele noći (možda sa kraćim periodima razvedravanja) i ujutru sam video min. od -2,5C na nivou tla. Mediji su objavili izmereni min. od -3C (+-0,5C, jer objavljuju samo cele brojke) za Niš ove noći.
Šta je objavio Waetheronline UK? Ni manje ni više nego -7C, kao što su i najavili. Da li je to zakazala oprema na niškom aerodromu ili u W/Online, ne znam, jedino mislim da nema teoretske šanse da se po ovako oblačnom vremenu i blagoj izmaglici mogla napraviti tolika razlika ovde i tamo.
Zato, uzimajte sve ove podatke sa rezervom, bez obzira koja je firma u pitanju. Mislim da su verodostojniji podaci koje iznesu ljudi sa serbianmeteo i drugih foruma.