Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ledena kiša, temperaturna inverzija  (Pročitano 28331 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Ledena kiša, temperaturna inverzija
« poslato: 18. April 2006. u 14:27 »
autor cumulonimbus:
 Temperaturna inverzija je kada temperatura raste sa visinom, a pravilno je da opada jer se vazduh zagreva od tla, a ne od Sunca. To je zato sto propusta suncevo kratkotalasno zracenje u najvecoj meri, ali apsorbuje zemljino dugotalasno zracenje. Jedan od razloga temperaturne inverzije je npr. jako izracivanje toplote iz tla prilikom mirnih, noci, pogotovu kada je vedro. Tada se vazduh neposredno uz tlo (jer je on sada topliji od tla) jako hladi molekularnim provodjenjem tj. prenosi toplotu tlu da bi se uspostavila toplotna ravnoteza. Kako raste visina vazduh je sve topliji jer je izvor hladjenja tlo te se manje hladi odavanjem toplote. Tako dakle, imamo da se obrazuje termicka inverzija. Jos jedan od razloga je spustanje vazduha u anticiklonu, o tome neki drugi put. Jos jedan od razloga je obrazovanje "jezera hladnog vazduha" u dolinama, kotlinama itd. Tako, kada pada kisa, iz relativno toplijeg dela atmosfere, kisne kapi dolaze u ponekad vrlo hladan i plitak sloj vazduha u samo tlo i na tlu se mrznu.

Van mreže Joe

• Administrator
Odg: Ledena kiša, temperaturna inverzija
« Odgovor #1 poslato: 11. Oktobar 2007. u 01:28 »
Kad smo kod ledene kiše vrlo me zanima da li je ona moguća na primorju? Mislim da je ovo pravo mesto da postavim to pitanje. Miloše jel znaš nešto o tome?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2 poslato: 11. Oktobar 2007. u 13:18 »
To je pojava karakteristična za ravnice (mislim).
Ali sam siguran da ta pojava nikad nije zabilježena na crnogorskom primorju, kao ni u Podgorici.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: 11. Oktobar 2007. u 13:20 »
jeste, za vreme jedne oluje novembra 2004 bilo je ledene kise u Splitu, citao sam na crometeo forumu (pored ledene kise bilo je i snega, susnezice, grmljavine, grada... svega :))

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #4 poslato: 11. Oktobar 2007. u 13:24 »
Ovdje je znalo da bude i grada i snijega i susnježice i svega, ali ledene kiše, od kad ja znam za sebe, nije bilo.
Ja sam ledenu kišu doživio samo jednom, na Zlatiboru. Prvo je padala kiša, pa ledena kiša i na kraju snijeg.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #5 poslato: 11. Oktobar 2007. u 13:31 »
To je pojava karakteristična za ravnice (mislim).
Ali sam siguran da ta pojava nikad nije zabilježena na crnogorskom primorju, kao ni u Podgorici.

Miloše, temperaturna inverzija je više karakteristika visinskih predela, dakle planina. Tu se dobro uočava, pa nije retko da se dogodi da na, recimo, Kopaoniku ili Crnom Vrhu, temperatura bude daleko viša u odnosu na mesta u podnožju, pa nam, eto, temperaturne inverzije... I žešća je i češća u zimskoj polovini godine...Pozdrav!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #6 poslato: 11. Oktobar 2007. u 13:31 »
Može da bude ledene kiše i na moru. Setite se onih zaleđenih pomorandži na Floridi u vremenskim izveštajima iz sveta na TVu. Jedino ne znam da li je i kada zabeležena ledena kiša na CG primorju. Na Jadranu jeste, to je izvesno.
Inače, pojava temperaturne inverzije nije strogo vezana za planine, ali ni za ravnice. Pojava ledene kiše se vezuju za oblačne sisteme uz topli front gde topli vazduh naleže odozgo na vazduh koji je na temperaturi ispod nule. Naime, oblaci koji sa sobom nise kišu, na putovanju kroz niži, hladniji sloj, mogu da se zamrznu, ili češće da dođu u stanje prehlađene vode (tečne vode na ispod 0°C) koja se trenutno zamrzava u prvom kontaktu sa nekim predmetom.
A inverzije same po sebi nisu nužno vezane za ledenu kišu, dok ledena kiša jeste vezana za tzv. pridignutu inverziju (kao što sam je već opisao). Inverzija može da bude i prizemna, i ona je redovna pojava pri vedrim noćima sa malim brzinama vetra. Tokom jeseni i zime, česte su i magle u inverzionom sloju.
Ide zime, biće još puno reči o ovome kad bude aktuelno.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #7 poslato: 11. Oktobar 2007. u 13:40 »
autor cumulonimbus:
 Temperaturna inverzija je kada temperatura raste sa visinom, a pravilno je da opada jer se vazduh zagreva od tla, a ne od Sunca. To je zato sto propusta suncevo kratkotalasno zracenje u najvecoj meri, ali apsorbuje zemljino dugotalasno zracenje. Jedan od razloga temperaturne inverzije je npr. jako izracivanje toplote iz tla prilikom mirnih, noci, pogotovu kada je vedro. Tada se vazduh neposredno uz tlo (jer je on sada topliji od tla) jako hladi molekularnim provodjenjem tj. prenosi toplotu tlu da bi se uspostavila toplotna ravnoteza. Kako raste visina vazduh je sve topliji jer je izvor hladjenja tlo te se manje hladi odavanjem toplote. Tako dakle, imamo da se obrazuje termicka inverzija. Jos jedan od razloga je spustanje vazduha u anticiklonu, o tome neki drugi put. Jos jedan od razloga je obrazovanje "jezera hladnog vazduha" u dolinama, kotlinama itd. Tako, kada pada kisa, iz relativno toplijeg dela atmosfere, kisne kapi dolaze u ponekad vrlo hladan i plitak sloj vazduha u samo tlo i na tlu se mrznu.

Inače, da dodam da je poslednja rečenica u citatu pogrešna. Jezera hladnog vazduha koja nastaju hlađenjem rasturaju se prilikom pojačanja vetra ili naoblačenjem, tako da kada pada kiša, prizemna inverzija je nemoguća, kao ni jezero hladnog vazduha.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: 11. Oktobar 2007. u 14:10 »
jeste, za vreme jedne oluje novembra 2004 bilo je ledene kise u Splitu, citao sam na crometeo forumu (pored ledene kise bilo je i snega, susnezice, grmljavine, grada... svega :))

Jel to sigurno?  :o Zvuči mi neverovatno da pada ledena kiša iz olujnog oblaka. Da bi padala ledena kiša temperatura mora biti ispod nule makar na 20cm iznad podloge da bi se prehlađena voda ledila što čisto sumnjam da može da se desi na primorju za vreme oluje i olujnog vetra. Ledena kiša je ako ne grešim kiša u tečnom agregatnom stanju koja se ledi na tlu. Možda su pomešali sa gradom, a to nikako nije isto. Ja pamtim jednu ledenu kišu u Novom Sadu kada se na podlozi formirala ledena kora od nekih 2-3cm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #9 poslato: 11. Oktobar 2007. u 14:25 »
Ledena kiša iz olujnog oblaka sa grmljavinom je blago rečeno besmislica. Treba razlikovati, međutim, ledenu kišu koja se ledi na tlu i već zaleđene ledene kapi. Joe, slažem se sa tvojom primedbom u potpunosti.
Ledenih kiša je bilo dosta u Beogradu, tako mi ugruvanih koski mojih nepažljivih prijatelja!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: 11. Oktobar 2007. u 15:02 »
Ledena kiša iz olujnog oblaka sa grmljavinom je blago rečeno besmislica. Treba razlikovati, međutim, ledenu kišu koja se ledi na tlu i već zaleđene ledene kapi. Joe, slažem se sa tvojom primedbom u potpunosti.
Ledenih kiša je bilo dosta u Beogradu, tako mi ugruvanih koski mojih nepažljivih prijatelja!

Da da dešavaju se i već zaleđene ledene kapi kada je dublji prizemni sloj negativnih temperatura. Meni se dešavalo čak da vidim zaleđenu susnežicu ako se tako može nazvati.  ???

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 11. Oktobar 2007. u 15:06 »
To što si opisao sasvim je moguće, naročito ako je oblak debeo, pa zona formiranja padavina je i u oblasti sa pozitivnim, ali i u višem sloju sa negativnim temperaturama. Viđao sam to i ja!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #12 poslato: 11. Oktobar 2007. u 15:16 »
Da da na to sam mislio. Znači iz oblaka ispada sneg, koji zatim prolazi kroz topliji sloj i pretvori se u susnežicu i onda opet u hladniji to jest sloj gde je temperatura ispod nule i susnežica se ledi. Mene inače duša boli kada umesto snega pada ledena kiša. Sve nekako imam utisak da se uzalud troše dragoceni milimetri padavina.  ???

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #13 poslato: 11. Oktobar 2007. u 16:15 »
Da, lede se samo tečni elementi, tj. kapi kiše.
A mene inače boli sve živo kad se slomim na tim milimetrima padavina koji su se javili na tlu u vidu ledenog sloja.
Mislim da smo sada razjasnili sve nedoumice. Pozdrav, Joe!

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: 11. Oktobar 2007. u 16:43 »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #15 poslato: 11. Oktobar 2007. u 16:53 »
Nasao sam izvestaj te oluje iz 2004
http://crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?t=331&highlight=ciklona+dorothy

To je nesumnjivo po opisu bila ledena kiša ali na preko 500m nadmorske visine ako sam dobro shvatio što je visina najvišeg vrha Fruške Gore. Ta nadmorska visina je već planinska. Nisam siguran da se to može nazvati primorjem. Poređenja radi Novi Sad je na 86m nadmorske visine.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #16 poslato: 12. Oktobar 2007. u 09:34 »
Priča je super. Nego, je l' to meni machina trokira ili ni u tom izveštaju ne mogu da vidim slike? Možda je post prastar, pa su slike 'pukle'...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #17 poslato: 12. Oktobar 2007. u 10:40 »
Nisam ni ja video slike.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #18 poslato: 12. Oktobar 2007. u 13:17 »
bilo je slika ali post je iz 2004 godine, pa izgleda server gde su bile slike vise ne radi. Secam se da su fotke bile odlicne.

@joe, u brzini nisam procitao da je 550m n.v.
Jedino kada bi nam neko od Splicana (Jopa) napisao da li je tada padala ledena kisa i u Splitu?

Van mreže IvanZD

• *
  • Starost: 46
    • http://www.inet.hr/~ivtoman
« Odgovor #19 poslato: 17. Oktobar 2007. u 21:03 »
Možda mogu pomoći oko ovih "ledenih" oborina (padavina). Evo ukratko..

Snijeg su ledeni kristali koji su nastali taloženjem vodene pare iz zraka na ledenim česticama, pri temperaturama, dakako, nižim od 0˚C

Ledene iglice i ledena zrna nastaju onda kad tekuće kapi (kiša) padaju kroz hladan sloj i zalede se prije nego dotaknu tlo. Vrlo je rijetka pojava.

Ledena kiša pada cijelim svojim putem kao tekuća, ali zbog hladnog sloja uz zemlju se ohladi na manje od 0˚C (prehladne vodene kapi), i u dodiru s tlom odmah se smrzava. Nije nužno da je temperatura tla niža od 0˚C. Ovo je relativno česta pojava (najčešće u području tople fronte) i iznimno opasna za promet cestom.

Poledica nastaje kad kiša pada do tla, no nije ohlađena na manje od 0˚C, pa se ne zaledi odmah u dodiru s tlom. Ovdje je nužno da je temperatura tla niža od 0˚C, pa će se nataložena voda zalediti naknadno na tlu kad joj temperatura padne ispod 0˚C.

U konvektivnim oblacima često nastaje solika, kad ima miješanih kapljica i kristala, koji putuju velikim uspravnim brzinama, i međusobno se spajaju. Na taj način dolazi do zaleđivanja tekuće vode na kristalima leda i stvaranja zbijenih grumenastih čestica - solika - dosta slično tuči. Razlika u odnosu na snijeg je u načinu postanka, jer snijeg nastaje taloženjem vodene pare na kristalima leda, a solika taloženjem tekuće vode na kristalima leda.

Nadam se da pomaže... Stefano će prevesti ako ima kakvih jezičnih nejasnoća :lol: