Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: SNEŽNIK - snijeg, bura, sunce,... by Twister i Tađiki  (Pročitano 4700 puta)

Van mreže TAĐIKI

• *
SNEŽNIK - snijeg, bura, sunce,... by Twister i Tađiki
« poslato: 07. Januar 2008. u 20:46 »
Prvo sretan Božič svima. Nije me bilo dugo na forumu ali vratio sam se sa novim reportažama.  ??? Konačno je palo nešto više snijega u planinama iznad 1500m, tako da ču sada skoro svaki vikend napraviti koju reportažu. Ovaj izlet sam napravio sa prijateljem TWISTEROM prije mjesec dana...

Drugi puta u mjesec dana sam se popeo na Snežnik, ovaj put sa TWISTEROM. Od jedno 7-8 puta što sam bio gore jedino jednom nije bilo vijetra. Inače uvijek olujni do orkanski vijetar, a tako i ovaj put. U petak smo došli u dučan 3min prije zatvaranja, da kupimo Windmaster, koji nam je jučer dobro služio. Pa počnimo:

- u 4 ujutro Twistič nazove i kaže diži se. Malo prije 5 ja ga dižem i idemo na put. Snijeg je padao iznad Postojne na 600m, baš kako je ARSO prognozirao. Prema Sviščakom (naselje izpod Snežnika na 1200m) je snijeg počeo tek na oko 950m.

- stižemo i odmah smo u elementu, bura diže snijeg sa udarima nešto iznad 50km/h

- Twistič se napravi za sjeverni pol, a bilo je i potrebno

- pada jako sitan snijeg ali ne slabo

- sa početnih 10cm na tlu se visina brzo povečava

- svake toliko jači nalet snijega i bura naprave svoje. Vidjlivost jako slaba

- istina je da smo očekivali puno nižu sniježnu granicu i više snijega ali kad smo hodali prema vrhu, to smo več zaboravili uz sve lijepše prizore

- na bukvama samo još koji osušeni listič

- snijeg na drveču je bio na JZ strani

Ja, to bo ja!

Van mreže TAĐIKI

• *
Odg: SNEŽNIK - snijeg, bura, sunce,... by Twister i Tađiki
« Odgovor #1 poslato: 07. Januar 2008. u 20:47 »
- došli smo na čistinu (kraj šume) i odmah počeli sa mjerjenjem vjetra. Svaki se je popeo na malo veču skalu i onda smo se davali, ko če jači reful uhvatiti. Išlo je do 24m/s dok nije došao još jači reful koji me bacio sa skale i sa koljenom sam udario u hlod na tlu. Boljelo je za popizditi i odmah je naoteklo. Težko sam hodao pa nisam imao više puno volje slikati i zato ima samo par slika sve do povratka sa vrha di smo se zadržali oko 2 sata.

- padalo je jako

Možda ima Twistič koju sliku sa vrha, ja nemam. Prema vrhu je bilo večih napuha snijega pa smo se težko probijali, a ja još pizdio zbog koljena i bio ljut sam na sebe. No uspijeli smo nakon 4 sata (naravno veči dio je pripao mjerjenju vjetera i slikanju). Odmah izvadimo Windmastere i mjerimo. Ide sa prosijekom oko 18 m/s i udarima do 25m/s, a TW se anemometar zaledi pa mora odustati. Sav je uzhičen, nešto ovakvo još nije doživio. Idemo u kuču koja je na sreču bila otvorena i presvučemo se. Ja si isposudim TW očale i šal te kapu i idem u ponovno mijerjenje. Puše ko ludo i namjerim 32m/s. U minuti sam sav u ledu, a tako i anemometar i moram se vratiti. Nakon što se najedemo i osušimo idemno natrag. TW kažem, da ajmo još malo mjeriti na neko dobro mijesto. Bura dere sa prosijekom više od 22m/s. Nema šanse da se obratim prema buri bez zaštičenog obraza jer to je za umrijeti bolno. I da, stalno pada snijeg zaboravio reči. Onda slučajno zagasim anemometar i dok ga uključujem, orkanski reful udari i prestavi nas. Ja pogledam na display i vidim 33m/s, a Twistič ne može vjerovati šta vidi. Namijerio je 148 km/h . Da napomenim još, bilo je  -4/-5°C. Več smo tvrdi ko kamen i odmah idemo dalje jako zadovoljni. Sad kad znamo, da više nečemo izmijeriti, počnemo slikati...

- TW uživa sav zadovoljan

- sve je u sniegu i ledu

- nadam se, da mu je mali preživio ovu hladnoču

- blizzard

- bijela pokrajina

- na mijestu moje ozlijede opet mijerimo ali bura več pojenjava. Twistič u elementu

- nakon svega stiže i najlijepši dio. Snijeg prestaje i počinje razvedravanje

- dimi se od požara  :lol:

- a bijela šuma gori od sunca

- Twističu baš sada nestane energije u baterijama, a i nama ju polako nestaje

- prije ni duše nigdje, a na povratku barem 15 ljudi sretnemo. Tako i nastane staza u snijegu

- beautifull

- prema zapadu se več dobro razvedrilo

- ma i iznad nas je plavo

- uz koji potujuč goreči oblak

- dan ide lagano prema kraju

- ma nemam riječi

- šta da kažem?

- još jednan pokušaj

- moj novi desktop

- sunce se sakrije, a mi idemo dalje

- za kraj još jedna po Tw izboru (voli tunele)

Ja, to bo ja!

Van mreže TAĐIKI

• *
« Odgovor #2 poslato: 07. Januar 2008. u 20:49 »
 :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:

JOŠ KROZ TWISTEROVE OČI

kao što ste več malo navikli...ja dajem reportažu na Slovenskom da malo vježbate :lol:

Tađikijem sav se okoli 5ih odpravila iz Lj proti Ilirski Bistrici in Sviščakom. Vmes sva se ustavila še na Kavi, ker se še ni zdanilo, potem pa naprej.No pa si poglejmo kako je včeraj zgledalo na Snežniku :icon_wink:

Seveda brez opreme ne gre. GPS, Radarja simobil, mobitel ter windmaster :icon_wink:

Tudi tam se je prvi sneg pojavil šele na 960m... Je pa res da je bila snežna meja kot sem že prej omenil na območju med Logatcem in Postojno precej nižja...bom Tađikija prosil za sliko na zadnjem počivališču pred izvozom Unec kjer je padal čisti sneg :icon_arrow:

Na Sviščakih pa že popolnoma druga pesem, čeprav tudi ne bog ve kaj, saj sva z letnimi gumami brez problemov prišla do naselja.

prve meritve vetra so pokazale veter okoli 50km/h, vendar tudi take sapice(za nekatere :icon_biggrin:) z sneženjem in premetavanjem snega izgledajo veličastno :icon_biggrin:

Višina snega se je z nadmorsko hitro zviševala...ali pa s sneženjem...tega nisva ugotovila :icon_haha:
in hoja po gozdu z svežim snegom je nekaj fenomenalnega :clap:

kljub ne ekstremno velikim količinam snega so nekateri podlegli...vendar mi še ne :icon_wink:

na cca 1350m je veter že delal prve zamete in lepo oblikoval sneg, zaradi malo bolj suhega snega

na cca. 1500m se gozd počasi umakne borovemu gozdičku in tudi veter ima tukaj več prostora za igranje s snegom

no začel pa se je krepiti tudi veter... Luka je ustrajal zaenkrat še brez pokrivala :icon_biggrin:

moram povedati da je tukaj že vse sproti zmrzovalo, rokavice so po min. merjenja vetra čist otrdele...

no in ko Tađiki ni zmogel več se je nađođil in enga spustil proti vetru in zgodilo se je tole...  :icon_haha:

malo pod vrhom je izgledal takole :shrug:

no zdaj pa še malo primerjave... tako zgleda slika ko sneži z flešom...

in takole brez... vidi se tudi kako je bila koča vkovana v leden objem :icon_biggrin:

veter, mraz sneg in megla delajo čudovite risbice pokrajne

pri sestopanju pa se je začelo počasi jasniti
no pa poglejmo kako hitro se vreme v gorah spremeni... sliki narejeni  v presledku 20sec :icon_biggrin:

no pa poglejmo kako hitro se vreme v gorah spremeni... sliki narejeni  v presledku 20sec :icon_biggrin:

No z tega kamna je Tađikija vrgel sunek vetra...zadnje kar sem slišal je bilo 110km/h...se obrnil in ga ni bilo več :icon_haha: no ampak malo resno...sem se kar malo ustrašil :icon_eek:

zdaj pa še malo idile

in srečen konec :icon_haha:

http://www.youtube.com/watch?v=SRpme6J6bfI

http://www.youtube.com/watch?v=zWcIfIOA-ck
Ja, to bo ja!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #3 poslato: 07. Januar 2008. u 21:47 »
Ovo je ljudi so awesome  :first: :first: :first:
BRAVOOOOOO :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #4 poslato: 07. Januar 2008. u 22:00 »
Ja se smrz'o. U onoj prethodnoj reportazi bih ucestvovao, u ovoj bas i ne bih...
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #5 poslato: 08. Januar 2008. u 02:01 »
Ala se lepih slika i predela nagledah...Svaka čast i blago akterima na delu Alpa i Snežnika.... :first: Pitam se, gde ja živim!?  :( Pozdrav za "TAĐIKI" i "TWISTER-a"...Bravo, majstori... :first: :first:

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #6 poslato: 08. Januar 2008. u 11:03 »
Svaka čast momci! Sledeći put idem sa vama.  ;)