Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: April 2008  (Pročitano 28876 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Odg: April 2008
« Odgovor #40 poslato: 08. April 2008. u 16:44 »
da sto jest jest......ja sam upraVO ZAVRSIO NEKU ANALIZU....i cini mi se da se formira jedan nov ciklon koji nas ocekuje za vikend.....za sad nijedan meteo sajt to nije objavio pa necu ni ja zvanicno,al tako mi se cini.....Temp. za vikend i u petak i preko 25C.Pritisak u padu,pravi uslovi za ciklon

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #41 poslato: 08. April 2008. u 21:32 »
Moje misljenje je da kod mene i u vecem delu istocne Srbije ne da nece biti konvektivne oblacnosti nego i koja kap kise ako bude treba da budemo zadovoljni, neka ozbiljnija situacija tek mozda u nedelju, a dotle :?:

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #42 poslato: 09. April 2008. u 22:53 »
PA NOISTA OZBILJNO MADA KAKO SE MENI CINI,U SUBOTU IMA VISE SANSE ZA KISU....KAKVU TAKVU

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #43 poslato: 10. April 2008. u 13:23 »
6Z za danas vratio kakvu takvu nestabilnost nad nas uz mogućnost pljuskova sa grmljavinom

Van mreže dukej

« Odgovor #44 poslato: 11. April 2008. u 09:01 »
Pozdrav svim forumašima!
Ja sam poljoprivrednik i na ovom forumu redovno pratim vremensku prognozu jer se pokazala često kao najtačnija. Molio bih ako neko može da kaže da li se predviđaju u narednim danima pljuskovi (ili obilnija kiša), jer oni mogu da stvore pokoricu na fino obrađenom zemljištu i time otežaju ili čak onemoguće nicanje posejanih kultura. Nameravam da povaljam zemljište pa mi je ova informacija bitna te se unapred zahvaljujem na brzom odgovoru. Lokacija je Srbobran.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #45 poslato: 11. April 2008. u 09:13 »
Uh dukej
prognoza ovih prolećnih dana za padavine je dosta problematična
ovo ti govorim jer trenutno na 10km od Knjaževca pljušti kiša a u gradu nema ni kapi
Pljuskova može biti danas i u subotu krajem dana na tvojoj lokaciji
Ne predviđaju se neke obilnije padavine ali sa lokalnim pljuskovima nikad nisi siguran
I naredne nedelje će se nastaviti promenljivo vreme sa mogućom kišom i pljuskovima

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #46 poslato: 11. April 2008. u 09:52 »
Uglavnom saglasan sa kolegom Boceom. Još samo Joe da potvrdi, jer je sa juga Bačke i sigurno je najpouzdaniji za te krajeve.
Međutim, ne slažem se skroz sa ocenom za sledeću sedmicu. Moje procene su da padavine neće biti obilne. Kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom su prilično izvesni, ali mislim da neće biti izdašni i neće se praviti neko silno blato.
Eto, moje je mišljenje da će naredna sedmica biti povoljnija za posejane kulture. Već su nam kasni mrazevi dobro obrali voće - nema smisla da ostanemo bez svega.
Ovde kovertiram potez! ;)

P.S. Hvala dukej na pohvalama. Trudimo se! Pozdrav i tebi! :-*
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #47 poslato: 11. April 2008. u 12:01 »
Ne predviđaju se neke obilnije padavine ali sa lokalnim pljuskovima nikad nisi siguran
I naredne nedelje će se nastaviti promenljivo vreme sa mogućom kišom i pljuskovima

Međutim, ne slažem se skroz sa ocenom za sledeću sedmicu. Moje procene su da padavine neće biti obilne. Kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom su prilično izvesni, ali mislim da neće biti izdašni i neće se praviti neko silno blato.

Pa ja mislim da se ova dva citata slažu kolega Možda moja konstatacija da sa pljuskovima nisi nikad siguran ali zar nije stvarno tako?

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #48 poslato: 11. April 2008. u 13:52 »
Složio bih se sa Princom i Boceo stim što bih probao da budem bezobrazniji u prognozi i da se usudim da dam konkretnu prognozu.  ;)
Do ponedeljka uz promenljivu oblačnost uglavnom suvo u Srbobranu. Moguća je pojava kratkotrajne slabe kiše ali i ako je bude neće pasti u značajnijim količinama. Sigurno ispod 1 litra po kvadratnom metru. U nedelju sunčano i suvo. U ponedeljak posle podne značajnije pogoršanje vremena kada je mogući nešto obliniji pljusak. Pljuskovi će biti lokalni tako da može se desiti da se razlikuje količina padavine od kilometra do kilometra. U utorak je konačno moguća ozbiljnija količina padavina, pa čak i oko 10 litara po kvadratnom metru. Ceo dan povremeno sa kišom i pljuskovima. Nakon toga stabilizacija vremena sa više sunca i bez padavina.

Eto tako nekako mada još jednom napominjem da smo u periodu kada je veoma teško prognozirati vreme čak i par dana unapred.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #49 poslato: 11. April 2008. u 15:15 »
Pa ja mislim da se ova dva citata slažu kolega Možda moja konstatacija da sa pljuskovima nisi nikad siguran ali zar nije stvarno tako?
Jeste, kolega.

Složio bih se sa Princom i Boceo stim što bih probao da budem bezobrazniji u prognozi i da se usudim da dam konkretnu prognozu.  ;)
Do ponedeljka uz promenljivu oblačnost uglavnom suvo u Srbobranu. Moguća je pojava kratkotrajne slabe kiše ali i ako je bude neće pasti u značajnijim količinama. Sigurno ispod 1 litra po kvadratnom metru. U nedelju sunčano i suvo. U ponedeljak posle podne značajnije pogoršanje vremena kada je mogući nešto obliniji pljusak. Pljuskovi će biti lokalni tako da može se desiti da se razlikuje količina padavine od kilometra do kilometra. U utorak je konačno moguća ozbiljnija količina padavina, pa čak i oko 10 litara po kvadratnom metru. Ceo dan povremeno sa kišom i pljuskovima. Nakon toga stabilizacija vremena sa više sunca i bez padavina.
Koncenzus postignut! Pravi tim! :first:
Joe, mislim da ćemo u ponedeljak okačiti update za Srbobran. Moje skromno mišljenje je da ni tu ne očekujem neku nestabilnost, mada iznenađenja su moguća. Sve katre su otvorene posle vikenda. Jedino što se stvarno slažemo jeste da svakako očekujemo neku nestabilnost, neke padavine. Videćemo!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #50 poslato: 11. April 2008. u 15:17 »
Boce, ipak je 21°C kod tebe. Nemoj da sumnjaš u svoje prognoze! :lmao:
Jesmo majstori, ali prednost domaćeg terena se dokazuje uvek i na svakom mestu (vidi pod Takmičenje).

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #51 poslato: 11. April 2008. u 23:57 »
Evo šta Estofexijanci kažu za sutrašnje pljuskove s grmljavinom u našoj zemlji

... N Mediterranean ... N Balkans ...

Though the steep lapse rates of the EML will act to reduce the stability over eastern Europe, limited low-level moisture will likely limit the amount of CAPE. Also, the air mass will be thoroughly capped. However, convection will likely develop along the thermal gradient at the E edge of the warm-sector air mass. It seems that the steep lapse rates will be somewhat displaced from the frontal region towards the south and east, and it is not believed that the thermodynamic profiles will be very conducive to severe weather in the immediate environment of the front. However, ample shear is expected, with 0-6 km bulk magnitudes exceeding 35 m/s. Though this may be inhibitive to long-lived, erect updrafts given the weak thermodynamic support, some cells may develop mid-level mesocyclones, which could pose some threat for marginally severe hail and strong outflow winds, though especially over the N Balkans, the LL wind field suggests that a brief tornado cannot be discounted either.

Evo ga i 18z

Sutra kakav takav stormchase izglega   :D

Van mreže dukej

« Odgovor #52 poslato: 12. April 2008. u 00:09 »
Najlepše hvala Boce-u, ptprince-u, Joe-u i pavlovic-u na iscrpnim i konkretnim odgovorima odnosno vašim prognozama za naredne dane. Budući da u zemlji ima dovoljno vlage odlučio sam da ne valjam zemljište sada (i rizikujem stvaranje pokorice ako me zadesi kakav pljusak) već kada kukuruz nikne. U svakom slučaju i dalje ću redovno pratiti vašu prognozu a kako je poljoprivreda usko povezana sa vremenskim prilikama čućemo se uskoro (sezona prskanja je na pragu), a do tada srdačan pozdrav.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #53 poslato: 12. April 2008. u 08:57 »
Danas ipak nešto veća šansa za pljuskove poslepodne nego što je to juče izgledalo.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #54 poslato: 14. April 2008. u 00:05 »
Kako sada stvari stoje narednih dana  izgleda da je kisa sasvim sigurna , ali od petka stabilizacija i temperature za vikend i pocetkom naredne sedmice izmedju 25C-30C

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #55 poslato: 14. April 2008. u 00:17 »
Eh sad bas 30 zaista sumnjam... :) Nego samo nek grane sunce i nek prestane ovaj budjavi vetar...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #56 poslato: 14. April 2008. u 15:44 »
@ Joe & ptprince, nadam se da ste u pravu sto se tice prognoze za vetar u utorak/sredu...
- juce su svi portali najavljivali pojacan vetar nocu, ali danas se vec ne slazu, neki su ostali pri tome, neki drasticno smanjili... pretpostavljam da je bitno i kad je uradjen update

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #57 poslato: 14. April 2008. u 15:52 »
beket, ipak će biti nešto severozapadnog vetra kada prestanu padavine u sredu pre podne. Moje neko iskustvo ej da je u modelima vetar uvek jači nego što zaista kasnije i bude. Ali, takmičenje u CG me je često demantovalo, no ipak, ja se ne predajem.
Hvala ti što nas pratiš.

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #58 poslato: 15. April 2008. u 13:18 »
Kako sada stvari stoje narednih dana  izgleda da je kisa sasvim sigurna , ali od petka stabilizacija i temperature za vikend i pocetkom naredne sedmice izmedju 25C-30C
Ma kakva stabilizacija i kakvih 30C  :lmao:? Necemo se mi skoro pravog sunca nagledati i uzivati u mirnim,suncanim i toplim proletnjim danima!
Kako HMZS prognozira do kraja nedelje promenljivo oblacno,sveze,sa mogucom kisom i u petak i u subotu!
Temperature za vikend malo vise,ali daleko od 30C!  :(
A vec sledece nedelje nova destabilizacija i hladno,kisno vreme!  >:( :-X :-X :-X
Izgleda da cemo i Uskrs docekati uz toplu pec!  :bang:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #59 poslato: 15. April 2008. u 13:55 »
Da, nema na vidiku neke konačne stabilizacije. Nestabilno će biti svuda, svakodnevno sa šansom za kratkotrajnu kišu ili grmljavinu. Ima li čega ljepeg od ovakvog proljeća ? :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm