Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: April 2008  (Pročitano 28872 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: April 2008
« Odgovor #60 poslato: 15. April 2008. u 14:28 »
Složio bih se sa Princom i Boceo stim što bih probao da budem bezobrazniji u prognozi i da se usudim da dam konkretnu prognozu.  ;)
Do ponedeljka uz promenljivu oblačnost uglavnom suvo u Srbobranu. Moguća je pojava kratkotrajne slabe kiše ali i ako je bude neće pasti u značajnijim količinama. Sigurno ispod 1 litra po kvadratnom metru. U nedelju sunčano i suvo. U ponedeljak posle podne značajnije pogoršanje vremena kada je mogući nešto obliniji pljusak. Pljuskovi će biti lokalni tako da može se desiti da se razlikuje količina padavine od kilometra do kilometra. U utorak je konačno moguća ozbiljnija količina padavina, pa čak i oko 10 litara po kvadratnom metru. Ceo dan povremeno sa kišom i pljuskovima. Nakon toga stabilizacija vremena sa više sunca i bez padavina.

Eto tako nekako mada još jednom napominjem da smo u periodu kada je veoma teško prognozirati vreme čak i par dana unapred.

;)  :first:

Moram da se hvalim malo.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #61 poslato: 16. April 2008. u 09:23 »
Nema stabilizacije.Evo da kazem i par reci o uskrsu,mada je velika sansa da cu promasiti :(
21 22 I 23 TREBA OCEKIVATI nestabilno vreme uz pljuskove,grmljavinu i kisu umerenog inteziteta.Temp. u padu pa ce biti i ispod 15 max 22!Nakon toga stabilizacija ali za sad po meni kraca,27 bi trebalo ocekivat novo naoblacenje.
Slaze li se neko samnom kakve su ostale prognoze??

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #62 poslato: 16. April 2008. u 09:49 »
;)  :first:

Moram da se hvalim malo.

Ako, ako, to sam i očekivao! Svaka čast, Joe.
Ja ne bih bio tako dobro plasiran na takmičenju da nisi odustao na pola. ;D
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #63 poslato: 16. April 2008. u 12:24 »
Posle vikenda opet pad temperature i ruzno vreme....Imam osecaj da ce ovako do kraja aprila a  onda u maju kad nas uprzi ima da se pecemo ko na raznju!

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #64 poslato: 17. April 2008. u 10:16 »
Ma ovo je jedno sveopste ludilo,kako smo imali skoro nikakvu zimu,e tako sada imamo nikakvo prolece!
Pa dokle cemo vise loziti u kucama?
Evo,ni danasnja prognoza nije pogodjena ni delic,bar u mom slucaju,jer kako stvari stoje sunca necu videti ni danas!
A na prognoziranih 18C mogu samo kiselo da se nasmejem-od jutros je temperatura kod mene zacementirana na 10C!
Za sutra opet pad temperature i kisa,za vikend su takodje smanjili temperature,posebno u odnosu na ono sto su ranije najavili a ja garantujem da od prognoziranih 23c oduzmete bar jos 3-4C!
Od utorka onda u nedogled promenljivo,hladno i kisovito!
Uzas!!!!!!!!!!!!!!!!
 :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang: :bang:
 >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #65 poslato: 17. April 2008. u 10:34 »
Mislim da Palmark preteruješ sa ocenom proleća.
Prvo ceo mart je bio sa temperaturama iznad proseka za 3-4°C
Drugo početak aprila je sa temperaturama uobičajenim za ovaj period a to što ima neki dan sa temperaturom ispod 15°C nije ništa čudno Pre neki dan smo imali preko 25°C i to je sasvim normalno u ovom prelaznom periodu Mislim da smo se odvikli od pravih prolećnih temperatura zadnjih godina Ako ne veruješ meni pogledaj samo kako priroda uživa u ovakvom vremenu Seti se kako je bilo prošle godine kad nije bilo malte ne padavina u aprilu.
A što se tiče prognoza one stvarno nisu pouzdane ovih dana pogotovo na duže od dva-tri dana
Tako da ne obraćaj pažnju na najave za pet i više dana i onda nema razočarenja.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #66 poslato: 17. April 2008. u 10:36 »
Kod mene na brdu je i bilo sunčanih intervala. Žao mi je što si tamo u ravnici, Palmark... Odozgo se tvoj kraj video kao pod jednim jastukom, sivim i teškim. Ali i to će se razbucati. Kod mene je 12.2°C i ima nade da bude i blizu prognoze.
Za sutra sam i ja bio malo iznenađen promenom koncepcije, ali šta je tu je. Još je rano za 25°C (a nije rano u februaru, je li Prince?).
Inače, i ovakvo vreme je sastavni deo proleća. Nikakva zima je bila samo zato što je bila toplija od proseka (više nisam siguran šta je to prosek). A što se proleća tiče, ove padavine su nekako dobro došle, jer ja konkretno nisam imao padavine veće od 1 mm maltene 3 sedmice. Na proleće se to ne dešava.
Sećam se ranih Boceovih postova kako je kukao prošlog aprila da je užas što je sušno. Sada je druga priča kod tebe, Palmark... Ko će svetu ugoditi!
Moraću da stavljam neke tekstove iz klimatologije, da znate šta je sve normalno, a šta moguće u kom delu godine. Nema mi druge...

Evo, Boce se javlja dok sam kuckao... Bravo, kolega. Slažem se sa tvojim ocenama 200%!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #67 poslato: 17. April 2008. u 10:57 »
Boce,prognoze vise nisu pouzdane ni za dva dana unapred a ne za pet!
Evo,jos koliko sinoc su za petak najavljivali oko 20C a sada se prognozira nekih 12! Nisu to male greske!  >:(

U svakom slucaju,zima za mene nije gotova sve dok se lozi,a ovih dana se bogami lozi kao da je novembar mesec! To bas i nije normalno za drugu polovinu aprila! I hajde bar da nam se smesi neka stabilizacija i toplije vreme,nego su prognoze sve gore i gore!
Pa hocu li i prvi maj docekati u jakni?
Sada cak i kad bude preko 20C to je sve neki vetar,mutno nebo...ma katastrofa!
Evo,garantujem da ce sutra smanjiti temperature i za vikend za nekoliko stepeni!
U ponedeljak ako i bude toplo bice to uz neki jak juzni vetar od kog boli glava!
Neverovatno mi je da jos nismo imali ni jednom 2-3 vezana topla,suncana i mirna dana!
Prosle godine u aprilu imao sam samo jedan dan sa Tmax ispod 20C i tad je bilo 16!
Mozda je i to bilo preterano,ali ovo je stvarno vec fuj!
A padavine...nemam ja nista protiv padavina,naravno,ali samo kad bi onebile malo vise prolecne!
Gde su pljuskovi? Gde je grmljavina? Kod mene samo neka dosadna jesenja kisa i kisica uz hladan vetar!
Mozete vi reci sta hocete,ali za mene licno ovo prolece je jezivo-skoro nije bilo takvo!
Bas kao sto je i jesen bila ubitacna,sa kisom svaki dan,bas kao sto je i zima za snegoljupce bila skoro potpuni promasaj,sada je i prolece katastrofalno! :-X >:( >:( >:(
Imam utisak da se sve nekako spojilo u jedno godisnje doba! :bang: :bang: :bang:
Od oktobra temperature su stalno oko 10C,eventualno 15C,sa malim kratkotrajnim izletima u hladnije i toplije talase!
I sve u svemu,nebo je najvise mutno,dosadno... >:(
Kad se samo setim proslog aprila (opet ja  ??? )-uz svu toplotu bilo je i pljuskova sa grmljavinom pa cak i jedna strasna oluja krajem aprila... :P
I opet,sto neko rece,u stanju je samo od jednom da tako otopli i tako ozeze sa vrucinom,da necemo znati sta se desilo-a najmanje cemo uzivati u onim pravim,toplim ali prijatnim suncanim proletnjim danima!  :( :( :(

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #68 poslato: 17. April 2008. u 11:12 »
Palmark, zreo si za jedan tretman... Odlazak u Irsku bi te dotukao, jer upravo opisuješ tamošnju klimu. Tamo je rekost da imaš mraz, ali i letnji dan. Zelena zemlja očito ima dva godišnja doba po našim merilima: proleće i jesen.
Ali razumem te, mladi čoveče. Šta ja mogu što imam sto godina, pa pamtim k'o slon. Pamtim, recimo, najveći aprilski sneg u Beogradu. Bilo je to na današnji dan, 17. aprila 1997. godine. Zamisli sada 7 cm snega! :-[
Samo pet dana kasnije, 22. aprila 1997. godine, padao je najkasniji sneg ikada u proleće. Tmax toga dana je bila 3.4 stepena! Međutim, već 4. maja iste godine, dakle posle samo 11 dana, počele su vrućine, a Tmax u Beogradu je bila 27.6. Ali ako misliš da je ceo maj prošao pod vrućinama, varaš se. 31. maja Tax u Beogardu bila je 12.3 stepena.
Prvi maj u jakni? Pa nije nemoguće. E sad, ni meni se to ne dopada.
Prognoze? Pa i tu ima grešaka, ali razumi jednu stvar: vreme ima isuviše promenljivih u sebi da bi i najmoćniji računari poklekli pred prognozom za narednih sedam dana. Uvek i svuda! A zašto se to onda radi? Pa da postoji neki proizvod numeričke meteorologije, da bi se finansirali za svoj razvoj. Normalna stvar svuda u svetu. Isto važi (ovde ću da navučem gnev mnogih meteorologa, ali baš me briga) i za klimu i rekonstrukciju klime u prošlosti, kao i predviđanje klime budućnosti - nema pojma!
Zato, dragi kolega, pažljivo čitaj tekstove koji su počeli da izlaze na forumu, jer ćeš tu dobiti mnoge odgovore. Znaš ono 'Sve što ste hteli da znate iz meteorologije, a niste smeli da pitate'
Evo dobrog predloga za naslov knjige. :D
Dakle, opušteno, Palmark. Uživaj u ćudima prirode, a osuđuj ljudsku ćud kada pravi greške!

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #69 poslato: 17. April 2008. u 11:46 »
E veruj mi da bih sad vise voleo i taj sneg,bar bismo imali neko iole zanimljivo desavanje,jer ovi tmurni,hladni i vetroviti dani ubijaju!
Ja sam takav,sta da radim-oblacno i tmurno vreme ne podnosim,a posebno ne u prolece i leto!
Vec sam to mozda negde i rekao-ako bi mi ikad palo na pamet da odem iz Srbije nikad ne bih otisao da zivim bilo gde u Skandinaviji,Rusiji,Britaniji,Kanadi...Cak ni Nemacka,Holandija,Belgija ne dolaze u obzir!
Mislim da bih u takvoj klimi kroz godinu dana zavrsio na psihijatriji!
Znaci ostaju mi Mediteran,Kalifornija,Meksiko,Australija...

Generalno,nasa klima jeste fina,imamo cetiri godisnja doba,imamo i sneg i zimu,ali ne onu preteranu,sibirsku,imamo i vrelo leto...Medjutim,najvise mi smeta velika promenljivost naseg vremena i nepredvidivost!
Svedjani sad sigurno ni ne razmisljaju da li ce biti 25C ili 10C...kod njih je tako kako je,bez nekih velikih i naglih promena!
A kod nas i u februaru i u maju moze biti i 25C i 5C!

Sto se tice konkretno ovog aprila,posto je ovo do sad bio off,mislim da je ipak los! Mozda padavine do sada i nisu prevelike,ali smo zato imali milon oblacnih i sumornih dana bez kapi kise,kao u sred zime...kao ona uzasna niska oblacnost koju mrzim najvise na svetu!
Znam da je moguce da padne sneg u aprilu,znam da i u maju moze biti hladno...ali to su sve jako retke stvari  koje se desavaju jednom u 50 godina!
Ponnavljam,dokle god se lozi to nije toplo i lepo vreme! A ja lozim,sve puca!
Znas,te hladnoce i kad se dese u maju,junu budu nekako kratkotrajne a i sve vec bude zagrejano,pa se kuce ipak ne loze! Secam se juna 2005. godine...negde u prvoj dekadi-branio sam maturski rad tog dana-ceo dan je padala kisa,temperatura 7C a ja u perjanoj kapi,sa kapom na glavi i salom-eto,u sred juna! Ali vec za dvadana je bilo OK!

Jeste da je ovo sad ipak april,ali sto je previse previse je! nikako da osetimo dah proleca i njegove cari!
Da nije drvece olistalo i sve rascvetalo,komotno moze da prodje kao kraj oktobra!
I mart je,s obzirom kakav moze da bude bio nevidjeno sra*e!
Primecujem i to da se prognoze uvek izjalove ako se najavljuje otopljenje,dok zahladjenje budejos jace izrazeno nego sto su najavili!
To je kontra onom sto smo imali zimus,kada je svako zahladjenje bilo ispala!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #70 poslato: 17. April 2008. u 12:02 »
Potpuno sam smetnuo s uma tvoj avatar, Palmark. Koralovo, to je ono pravo! :lmao:
Ali ne brini, ni lepo ni loše vreme ne može da traje večno... Evo, osećam malo toplote kad izađem napolje. Duvka, istina, ali nije loše.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #71 poslato: 18. April 2008. u 00:46 »
Evo prognozirane temperature za ponedeljak prema meteoblue

pa izgleda da ce ipak biti izmedju 25-30C

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #72 poslato: 18. April 2008. u 15:03 »
U nedelju i ponedeljak se očekuje sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Temperature bi mogle prelaziti i 25 stepeni.

Što se tiče ovog aprila, meni liči na pravo prolećno vreme, možda samo malo fali više sunčanih dana i manje kiše, ali po mom nekom shvatanju mislim da su temperature oko prosecnih vrednosti za ovo doba godine.

Van mreže jocozr

« Odgovor #73 poslato: 19. April 2008. u 22:41 »
d atacno joe.....imacemo lep uskrs po svemu sudeci...

Van mreže jocozr

« Odgovor #74 poslato: 20. April 2008. u 09:43 »
Kako stvari stoje imacemo bas nestabilnu sedmicu.....barem Vojvodina :)
U pon. uvece kraci pljuskoci.A u utorak u sredu ce biti zestokih konvektivnih razvoja....pa eto prilike da oni koji nisu slikali oluju 19.04 zabeleze nesto!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #75 poslato: 20. April 2008. u 12:38 »
Nego ajde malo o 1. maju da pricamo! Kako stoje prognoze?! Oce li moci da se rostilja?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #76 poslato: 20. April 2008. u 14:31 »
Nego ajde malo o 1. maju da pricamo! Kako stoje prognoze?! Oce li moci da se rostilja?

O tome ćemo u temi "Maj 2008." kad dođe vrijeme.

Inače, zanimljivo je da kažem da će u Baru sutra Tmax biti oko 25C, a u utorak svega 15C.
U utorak će postojati velike šanse za olujno nevrijeme svuda u regionu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #77 poslato: 20. April 2008. u 21:06 »
slazem se sa miloshem.....i u vojvodini takodje...ovde ce nevremena biti vec sutra uvece...i tokom naredne noci

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #78 poslato: 21. April 2008. u 00:26 »
Ipak ce temperatura biti u toku dana izmedju 25C-30C kako sam i najavio jos pre nedelju dana , iako se neki nisu slagali sa tim.Od utorka kisa sa vecom sansom na severu i zapadu zemlje, a u sredu i cetvrtak i u ostalim krajevima.za naredni vikend suncano i prijatno vreme sa temperaturom izmedju 18C-23C

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #79 poslato: 21. April 2008. u 09:20 »
U Vojvodini večeras bi moglo biti svega. Čak i vremenskih nepogoda.  :o