Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Merač brzine vetra  (Pročitano 14976 puta)

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
Merač brzine vetra
« poslato: 03. April 2008. u 12:01 »
Pre nekog vremena sam napravio ovo, sistemom "štam i kanap" :) ali radi zadovoljavajuće, naročito u našim uslovima gde su pravi merači brzine vetra jako skupi ili ih uopšte nema.
Čaše su napravljene od poklopaca Multivite :) ležište za rotor je iskorišćeno od starog flopi diska, a sam merač je jednostavan merni instrument korišćen na biciklovima za merenje brzine kojom se krećete. Nije loš za ovu svrhu, jer je veoma precizan. Još ako vam je hobi biciklizam kao i meni, pa vam još kum radi u servisu za bicikle, eto prilike da nabavite neki polovan, koji zadovoljava u ovu svrhu :)
Na žalost, meri samo km/h ili mph, ali i to je dovoljno. Meri prosečnu brzinu vetra kroz određeno vreme, kao i memorisanje maksimalne.
Meni je ovo koristan instrument, naročito za letenje i praćenje promena brzine vetra prilikom dolaska nemirnog vremena (nailazak hladnog fronta ili juga sa vetro-rafalima).

To je samo primer kako se igrom može doći do zadovoljavajućeg instrumenta. Postoje i ručni rad barometri i termometri, veoma precizni takođe. Jedini problem je što su čisto elektronski, pa ćemo o tome kasnije.

Srdačno svima!! :)

« Poslednja izmena: 09. April 2008. u 13:04 Joe »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Merač brzine vetra
« Odgovor #1 poslato: 03. April 2008. u 12:16 »
Gde si se toga setio... :doh:
Svaka ti čast, Nele! :smartass:
Ovo mi deluje jednostavno. Možda mogu i da probam da napravim. Ili bilo ko drugi od nas. Eto kako doći do još podataka u našoj bazi.
Nego, par tehničkih stvari: OK, meri brzinu rotacije vetrulje (to je ono sa Multivitom), ali kako nas interesuje tangencijalna brzina, zanima me da li koristiš neki konverzioni faktor za brzinu? Poluprečnik vetrulje nije isti kao poluprečnik točka na biciklu, te pretpostavljam da imaš neko suvislo rešenje. Čak mislim da znam i koje, ali bih voleo da objasniš.
I naravno, očekujemo još tvojih izuma. A ako još imaš i neka meteorološka merenja, priključi se našoj bazi! Vidi informacije o tome u odgovarajućoj temi ili na portalu.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #2 poslato: 03. April 2008. u 12:21 »
To bi se u Knjaževcu reklo najmajstoričav čovek
Svaka čast a i možemo da vidimo na slici da raspolažeš velikim brojem mernih instrumenata
Super

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #3 poslato: 03. April 2008. u 12:29 »
Šta ćeš... dokon čovek :) :)
Ovo sam na žalost napravio kao portabl uređaj, za "on field" merenja. Tako da nije na krovu. Radim na tome da napravim daljinski sistem očitavanja, da mogu da ga izbacim napolje. No, to dalje može da se usavršava.

Pitanje koje si postavio sam zaboravio da napomenem. Svako ko ima ovakav merač brzine, zna da se on kalibriše. Dakle pravljeni su tako, da možeš da ih zakačiš na bilo koji prečnik, od rolera, do točka od 2m prečnika ili više. Meri brzinu do 200km/h.
Tako da se elektronski kalibriše nakon što se postavi na vetrušku (unosiš podatke o prečniku na koji je prikačen). Najbolje je to učiniti sa biciklom koji takođe ima merač brzine i to raditi po mirnom vremenu leti, jer ako nam duva vetar u susret, onda će merač pokazivati više prirodno.

Dakle sve što treba uraditi, jeste da se izbaždari i to je to :)

U svakom slučaju je najjeftinije rešenje, jer brzinomeri za bicikle su dosta jeftini (najjeftiniji novi su mislim 20E ili čak ispod toga, zavisi koliko funkcija želite). Ostalo je snalaženje. Ležajevi koje sam koristio, iz flopi diska su jako fini i pokreću se sa povetarcem. Dakle tu je jedino bitno da nema mnogo otpora.

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #4 poslato: 03. April 2008. u 12:32 »
Bilo je instrumenata mnogo više... teško se moglo ući u laboratoriju, ali... malo po malo, počeo sam da se rešavam toga, jer sam iskreno bio strahovito razočaran u nauku te vrste :(
Srećom, zaustavio sam se na vreme.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #5 poslato: 03. April 2008. u 13:12 »
Auuu Nele majstore, šta reći.  :o

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #6 poslato: 09. April 2008. u 11:37 »
Tražeći poklon za dečiji rođendan prošle subote, naleteo sam na ovo:

Meteorološka omladino, napred! Sastavi, pa meri.
A mi ćemo se već nekako snaći sa samizdat DIY stvarima, ;) kao što je Neletova spravica. :first:
Dok ne bude pravih stvari...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #7 poslato: 09. April 2008. u 12:21 »
Ha, ovo je odlično!! :) nisam znao da prodaju i takve igračke, a zaista se svašta može videti na tržištu već. Baš lepo. Da se deca zainteresuju malo, jer kod ovakvih stvari, oni vide efekat nečeg što rade, za razliku od buljenja u ekrane.

A i nije loše naučiti ih da rade rukama... ovo je veoma bitno. Otud i toliko predlaganja samogradnje i praktičarstva, bar sa moje strane. Stvaralaštvo na žalost u velikoj meri opada kao opredeljenje danas.

Postoje pravi merači brzine vetra da se kupe, ali samo ručni i skupi su i to bezobrazno. U NS-u su skoro 7000din... i ne spominjati. Dok je isti takav u Conrad katalogu, svega 20E. Uopšteno, meteo stanica takođe ima, ali slabih su karakteristika i još uvek veoma skupe.
Preko jedne firme može da se poruči kompletna meteorološka stanica, koja zaista meri sve parametre, od brzine, pravca i temperature vetra, do temperature vazduha, pritiska... a ceo komplet košta neverovatnih 111E. Sada zvučim kao Top Shop hahaha.... :) Ali zaista je tako. Ja nameravah da nabavim, ali... ne mogu sve postići. Staviću slike uskoro, da se vidi.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #8 poslato: 09. April 2008. u 12:54 »
Ha, ovo je odlično!! :) nisam znao da prodaju i takve igračke, a zaista se svašta može videti na tržištu već. Baš lepo. Da se deca zainteresuju malo, jer kod ovakvih stvari, oni vide efekat nečeg što rade, za razliku od buljenja u ekrane.

A i nije loše naučiti ih da rade rukama... ovo je veoma bitno. Otud i toliko predlaganja samogradnje i praktičarstva, bar sa moje strane. Stvaralaštvo na žalost u velikoj meri opada kao opredeljenje danas.
Nele, videćemo se za 9-10 dana, pa ćeš onim malim prinčevima i sam pokazati kako se to radi. Nadam se. Bar PtPrinčiću, jer to je jedan mudroser od đaka-prvaka. Umetnička duša, takođe! ;)

Postoje pravi merači brzine vetra da se kupe, ali samo ručni i skupi su i to bezobrazno. U NS-u su skoro 7000din... i ne spominjati. Dok je isti takav u Conrad katalogu, svega 20E. Uopšteno, meteo stanica takođe ima, ali slabih su karakteristika i još uvek veoma skupe.
Preko jedne firme može da se poruči kompletna meteorološka stanica, koja zaista meri sve parametre, od brzine, pravca i temperature vetra, do temperature vazduha, pritiska... a ceo komplet košta neverovatnih 111E. Sada zvučim kao Top Shop hahaha.... :) Ali zaista je tako. Ja nameravah da nabavim, ali... ne mogu sve postići. Staviću slike uskoro, da se vidi.
Pre nekih 20 godina sam kupio jedan ručni anemometar. Međutim, dve nepremostive mane su mu pokazivač na kaloti sa vetruljama (izbečiš oči dok pročitaš brzinu, a ne možeš da ga istakneš ni na motku, pa da čitaš k'o gospodin čovek) i nepreciznost (vrlo gruba skala u m/s ili čvorovima, 'dvojezična'). Žudim za pravim stvarima, a sve se premišljam oko postavljanja stanice kod mene, na krovu kuće, tik iznad potrkovlja u kojem živim). Otad maštam o nekom anemometru.
Za Conradov katalog znam, baš sam pre negde nedelju dana listao moguću meteorološku opremu. Zaista nije skupo to što nude: cela skalamerija za nekih 160 e, ili 180 e. Parcijalno, baš su te cene što si ih naveo.

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #9 poslato: 09. April 2008. u 13:11 »
Nemoj da diraš umetničke duše bre :)
Ja sam po vokaciji trebao biti slikar... šta da kažem. A vidi ša ispade posle kukuuuu: http://www.astronomija.co.yu/teorije/dimenzije/dimenzije.htm

Tako da ne brini za klinca, samo mu usmeri ruke na prave stvari :) Jer danas nam je nauka jedina preostala umetnost. Moj deda, pokoj mu duši, učio nas je raznim stvarima. Između ostalog, kako napraviti sat od slame :) Ovo govorim bez ikakve šale. I radi savršeno 24 sata. Posle toga, mora da se pravi nov. Krivo mi je što sam zaboravio kako se to radi, ali... smisliću nešto drugo u međuvremenu :)

Da, meteorološke stanice više nisu skupe. A lepo je pratiti to u svako doba. Vi nastavite o tome, a ja ću radio osmatranje :) Mora i to neko :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #10 poslato: 09. April 2008. u 13:21 »
Ne brinem za klinca, osim da se negde ne klepi :lool:, jer ume da bude nesmotrenih pokreta :vidiga:. Videćeš i sam.
Hvala ti za link. Sada znamo malo više o tebi. Čak i zašto ti pisanje ide od (umetničke) ruke. ;)
Uskoro, novi članak za portal. Trenutno je u fazi završavanja.

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #11 poslato: 09. April 2008. u 13:43 »
Jedva čekam da te pročitam na portalu :)

A mene ima na netu dosta, samo što teme nisu direktno povezane za ovo što nas ovde interesuje. Vidiš i sam da širim i ovako. Jer na neki način, sve je usko povezano. Sve teme su najbolje kada se slože u jednu.

Kao i kod računarskih mašina. Da bi nam rešila neki problem, mi joj moramo dati podatke sa kojima će raditi. Onda dobijamo rezultat (kompjuter bez operativnog sistema je mrtav, a nama treba univerzalna mašina). Ista je situacija i kod ljudi. Potrebno je poznavati mnogo podataka, naizgled potpuno među sobom nepovezivih. Jer bez toga, um se brzo zasićuje.

Nemam ja druže moj šta da tražim u umetnosti, jer sam i u njoj, kao i u svemu drugome strogi početnik i možda pre zainteresovani, nego neki poznavaoc.
Ali bih zato citirao dragog nam Getea, sa njegovim stihovima, koji su zaista bili i ostali predivni, kao i što su vezani za neke od najvećih i najproduktivnijih ljudi i perioda u istoriji nauke i umetnosti u nas i u svetu:

Sunce zalazi; hita da drugi oživljava svet.
Eh, što nemam krila da poletim,
pa za njim večno, da upravljam svoj let.
Divnog li sna dok ono dole kreće...
Oh, kud lete krila bestelesna,
telesna krila, vinuti se neće.

Van mreže Dino_mo

• *
« Odgovor #12 poslato: 11. Jul 2008. u 12:20 »
Sta drugo reci vec same pohvale...
Samo ima jedna stvar sto mi nije jasna.Imam na biciklu ciklometar e sad kako da ga namjestim na ovoliko mali precnik(na ciklometru ima raspon od 60 do 280-ne znam cega ,samo znam da se treba odabrati kolike su gume)?
Kad se stavi onaj magnet na lopaticu,gubi se ravnoteza.Lopatici gdje je magnet ce trebati veca snaga da je pokrene(ovo samo predpostavljam, nisam probao)...Volio bih kada biste mi odgovorili na ova pitanja,jer mislim da su nejasni mnogim citatelja ovog foruma.

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #13 poslato: 11. Jul 2008. u 16:18 »
Vidi: te cifre su obimi točka. Dakle, od 60cm do 280cm obima. Izmeriš obim točka i uneseš tu vrednost kako bi dobio tačno merenje. Nemoj međutim misliti da će ti biti potrebno da uneseš podatak o prečniku rotora koji koristiš. Ono što će biti potrebno da uradiš, jeste da kalibrišeš uređaj. Ovo se radi tako, što pri bukvalno mirnom danu bez vetra, voziš bicikl sa meračem koji je prethodno kalibrisan, i u isto vreme u ruci držiš merač brzine vetra. Podešavaš merač brzine vetra po onom na biciklu u km/h (pošto je onaj na biciklu precizan do desetog dela km/h). Ko zna koja će vrednost biti na kraju unešena u brzinomer na meraču brzine vetra. To zavisi od mnogo faktora.
Ovo se može raditi i autom, ali auto je mnogo neprecizniji sa svojim meračem brzine.
Dakle, unošenje vrednosti prečnika rotora ti neće pomoći, jer brzina okretanja u odnosu na brzinu vetra, nije uopšte isto što i okretanje točka na vozilu.

Ravnotežu nećeš gubiti. On će biti i dalje osetljiv na okretanje kao i ranije, pošto su ta ležišta jako malog otpora. Ovde ne brini. Ali, kada dune jači vetar, nastaće problem jakog vibriranja rotora. Ovo se rešava jako jednostavno, tako što staviš sa druge strane kontra-teg. Neki metal, vijak i sl.
Koristi što manji magnet. Senzoru nije bitno koliki je, sve dok je polje tu. Zalepi ga, a sa druge strane kontra-teg iste težine i to je sve.
Kao što vidiš, u pitanju je improvizacija, ništa drugo.

Najbolji koji sam napravio je onaj što radi na ultrazvuk. Taj nema pokretne delove i pokazuje izmerenu vrednost na matričnom LCD-u. Naravno, ovo prevazilazi amatersku gradnju, pošto uključuje programiranje itd, ali radi fino.

Nadam se da sam nešto pomogao.

Takođe, voleo bih komentar beket na "kontra teg". Da li se piše zajedno, odvojeno, sa crticom kako napisah i kako mi je zvučalo u momentu ili drugačije?
Mislim da ide odvojeno (?), ali...

Van mreže Dino_mo

• *
« Odgovor #14 poslato: 11. Jul 2008. u 17:16 »
Hmmm Nele ti si zaista covjek od struke...Mislim da si rijesio sve dileme vezano za ovu temu.Puno ti hvala na strpljenju i odvojenom vremenu.
Sto se tice kontra tega :),barem u bosanskom jeziku se to pise odvojeno,upravo kako si napisao,a mislim da je i kod vas tako.
Puno pozz i vruceg Blagaja...

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #15 poslato: 11. Jul 2008. u 19:26 »
Nema na čemu. Nadam se da ćeš uspeti :)

Van mreže Mili-CQ

• **
  • Starost: 39
Re: Merač brzine vetra
« Odgovor #16 poslato: 02. Septembar 2008. u 16:01 »
Radim na tome da napravim daljinski sistem očitavanja, da mogu da ga izbacim napolje.

Nele ja pravim APRS digipiter,malko imam problema sa .bin fajlom za eprom ali valjda cu resiti to.
Mogli bi preko APRS-a da umrezimo neke metereoloske stanice i da se preko toga vrse ocitavanja na daljinu.
storm spotter/chaser

Van mreže Nele

• **
Re: Merač brzine vetra
« Odgovor #17 poslato: 02. Septembar 2008. u 20:04 »
Može to naravno.

Programiranje sam radio samo sa PIC-evima. Eprom je drugačiji... Zna biti neugodno...pojavi se bug negde i onda lutaš...nadam se da ćeš rešiti to.

Što se tiče meteo stanica, tu nema govora, najbolje je kupiti gotovu. Umrežavanje i razmena podataka je dobra preko internet mreže,to je najsavršenije. Naravno, čovek se uvek može igrati, ali ovo je već sve razrađeno.
Ja sam malo usporio sa gradnjom, pošto je sve preskupo.

Primer: pravio sam termometar (dupli), sa pet decimala. Koristio sam golem mikrokontroler. Sve na matrix LCD-u itd... napravim softver, mučim se oko toga... beše skupo na kraju, ali je radilo bez problema. Onda ograničim sve na jednu decimalu i složim u jedan red na LCD-u.

Posle nekog vremena, uđem u prodavnicu i vidim to isto, kinesko, za nešto više od 500din :) Ne mogu ti opisati razočarenje. Jeste, nauči se puno, ali u našoj zemlji, to često ide na štetu novčanika i pre ili kasnije kulminira.

U suštini je ideja na mestu, nema šta.