Zašto kažem neočekivana ?
- Nijedna prognoza nije govorila da je moguće tako nešto. Takođe, nije ni dio godine kada se dešavaju ovakve oluje koje su karakteristične za maj ili jun...
Evo šta je prognozirao Estofex:
Ja sam, u svojoj prognozi, ipak pomenuo moguću grmljavinu na primorju, ali moram da priznam da nisam očekivao ništa više od eventualno kratkotrajnog pljuska ili grmljavine u daljini:
Dan je i počeo kao da se ne sprema ništa ozbiljnije. Ujutru je bilo kratkotrajne i kiše i pojačane bure, zatim se djelimično i razvedrilo. Oblaci su bili nekako slabi, jedva su se i kretali.
Tek oko 13.30h su počeli da se skupljaju tamni oblaci iznad planine Lisinj (istočno od Bara), a zatim su počeli da se gomilaju i prekrivaju sve veću površinu. Oluja je, bukvalno, došla niodakle, jednostavno se stvorila iznad Bara.
Oko 14h su počinjale prve kapi kiše... I dalje sam mislio da će biti samo kratkotrajan pljusak. Zatim je počeo grad i zagrmilo je. Ovakve oblake sam zatekao kad sam izašao na prozor:
Jednostavno nagomilani cumulusi, tek ovdje se vidjela prva kišna (gradonosna) zavjesa:
I dalje nisam vjerovao da može biti išta opasnije, a onda se nebo otvorilo. Počeo je da pada takav grad kakav ne pamtim odavno. Gromovi su počeli da udaraju u neposrednoj blizini. Non-stop su se smjenjivali grad i jaka kiša. Ubrzo sam dobio informaciju da je centar grada potpuno poplavljen i da se u glavnoj ulici stvorio vodeni talog od pola metra. :o
Kada se malo smirilo, oko 14.30h, otišao sam da fotkam.
Ovakve sam oblake zatekao:
Ovdje je oblak bio na vrhuncu. Mislio sam da će da se spusti tornado:
Onda se i taj oblak otvorio:
Počinje jaka kiša...
Pogled prema zapadu:
Tek oko 15h se situacija skroz smirila.
Evo kakvo je stanje bilo na satelitu. Niko ne bi rekao da je bilo ikakve jače oluje na crnogorskom primorju:
Za vrijeme oluje palo je
36mm padavina, a temperatura je pala sa 16.9C na 9.9C.
Oluja me je veoma podsjetila na ovu iz juna 2007:
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,570.0.htmlI početak, i trajanje, i oblaci, i količina kiše, sve je bilo slično osim temperature (možda je ova u junu ipak bila nešto jača).