COJA, Stražilovac je urbana legenda. Na žurci, uveče, kad smo se svi okupili na terasi, jedan od naših dobrih domaćina nam se pridružio na koji minut. Glasno smo primetili da duva vetar, po mojoj proceni srednjom brzinom 3-4, a na udare i do 8 m/s (ostali su se, čini mi se, sližili sa tom procenom). Imao sam kod sebe i ručni anemometar (za jedriličare), pa sam nešto kao merio (a nešto i moj sin, koji je s vremena na vreme duvao u vetrulju i silno se zabavljao), ali nisam mogao da izmerim više. Glasnu primedbu je čuo naš domaćin, i komentarisao je da je to uobičajeno na području doma. Kaže da oni taj vetar (u šali) zovu 'stražilovac'.
Istina, to poslepodne smo imali dva Cb-a. Jedan je otišao severnije, ka Novom Sadu, dajući nam stvarno tek nekoliko kapi kiše. Drugi Cb, oko 18h (sat kasnije), čak je pokvasio teren. Oba puta je malo dunulo od oblaka, a sticajem okolnosti to je isto bio taj zapadni vetar. I u priči smo sve nekako spojili u priču o 'stražilovcu' koji noću produžava rukave (svima osim meni, ja sam 'junački' izdržao do ponoći u kratkm rukavima) i tako ometa slobodno druženje na terasi.
Sliku? Pa ima u onim reportažama koje si sigurno već gledao i gledao... Sve sa terase!
Da ne bude baš offtopic, ono što si zaokružio mislim da jednako može biti i funnel, ali i praecipitatio. Zamišljaćemo ostalo, pa kako ko voli.