Nije to čudno, Joe. Preciznost određivanja lokacije radarskih odraza zavisi od više faktora. Na primer, daljina do odraza, jačina odraza, kvalitet radara... Ovo je jedan zanimljiv primer RAdio Detection And Ranging (RADAR) i zavisnosti od navedenih faktora.
Da ne načinjem novu temu (ima vremena), ovde se vidi da su radari PGZ RHMZ Srbije (Mitsubishi, kako se vidi na slici) saglasni u vezi lokacije. Manje razlike u intenzitetu odraza se može pripisati rastojanji radar-odraz.
Radar Bilogora ima ovu lokaciju na ivici svog dometa, pa postaje blago neprecizan. Nepreciznost radara je posledica rastojanja utoliko što sama karta može biti neprecizna, ali i radarski snop je podložan raznim uticajima na svom putu.
Radar LAWR na zgradi Zavoda ispada ipak biser svoje vrste. Iako je fizički najbliži odrazu, izgleda da je najmanje precizan. Kvalitet radara je ovde presudan. Kako se vidi po dometu, radar i nije neki vrhunski. Ali mislim da je biser u određivanju lokacije Cb-a kod Novog Sada precizan manje od novinskog izveštaja. Mada, da ne grešim dušu, moguće je da je karta neprecizna, jer u odnosu na prethodne opisane slike, na LAWRu je ovaj odraz tačno severnije. Ipak, razlika od bezmalo 10 km na 100 km je zabrinjavajuća.
Sada sam potražio radarske slike sa Fruške Gore i Samoša, ali na njima nema tih odraza u naznačeno vreme. Da ne kačim, verujte mi na reč!
Jedno je sigurno: Ako ide nevreme, videćete ga na vreme!
edit: Stade pljusak u 14:40. Nije palo nešto, možda manje od pola litre.