Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2008  (Pročitano 28241 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Odg: Maj 2008
« Odgovor #40 poslato: 13. Maj 2008. u 11:16 »
da dikile bice toplo vreme zaista....ne bi me cudilo i da visnje krenu ozbiljnije da sazrevaju narednih dana....jer temp. ce dotizati po kartama i 34C u okolini Srbije,a u nasoj zemlji oko 31C
kise izgleda nece biti uopste pre 20.05,tek malko ponegde od 17maja,moguci pljuskovi praceni grmljavinom

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #41 poslato: 13. Maj 2008. u 14:27 »
Da nastavlja se stabilno, sunčano i veoma toplo vreme. Za vikend se očekuju prave letnje temperature, jedino što ta vrućina za vikend može biti uvod u novu destabilizaciju vremena od ponedeljka.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #42 poslato: 15. Maj 2008. u 13:14 »
U ponedeljak sve izvesnija kiša, pljuskovi i grmljavine. Doći će i do pada temperature.

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #43 poslato: 15. Maj 2008. u 17:50 »
    u sub i ned zbog pritjecanja mrvicu nestabilnijeg zraka mjestimice moguće kratke ali jake nestabilnosti manjeg zahvata !!!

Jugozapadno strujanje ispred fronte vrlo topli i vlažan zrak, lokalno moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme. Ponedjeljak poslijepodne najjaci cape iznad mene:

[/list]

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #44 poslato: 16. Maj 2008. u 09:04 »
Vidim da se od utorka ocekuje sve drasticniji pad temperature  :-[ Po sadasnjim modelima,cak i za vise od 15C...kako cemo to preziveti  :-X
Za sad kao da je smanjena sansa za neke oluje,ali prosto ne verujem da ce temperatura toliko da padne mirno...

Van mreže jocozr

« Odgovor #45 poslato: 16. Maj 2008. u 10:23 »
malo sam proptatio situaciju nad evropom,i vidim polako sutra pocinje destabilizacija nad italijom i zapadnom evropom  :doh:
to nestabilno polje(ciklon) :-X ce slaibit,i kao oslabljeno doci u Srbiju u ponedeljak ponegde moze biti pljuska narocito u vojvodini.U utorak destabilizacija dolazi nova oblacnost iz pravca italije,i bice pljuskova grmljavine,uvece i vremenskih nepogoda,slicno vreme i u sredu,ali znatno hladnije
u sredu znatno hladnije ne bih jos uvek da preciziram ali bice to pad temp. za 8-13C,postepeno od utorka do cetvrtka :-[

Van mreže jocozr

« Odgovor #46 poslato: 16. Maj 2008. u 21:49 »

to je situacija u u ndeleju,u ponedeljak to dolazi kod nas i stvara "onu prvu destabilizaciju"
a od utorka uvece dolazi nova oblacnost,dosta jaca od ove i bice nezgodno kako se meni cini....nadam se da se nece nesto puno menjati
pa cemo moci svi da fotkamo oblacnost od ponedeljka pa do petka  :P  ???

Van mreže jocozr

« Odgovor #47 poslato: 17. Maj 2008. u 13:16 »
mislim da ov aslika pokazuje kakvo nas vreme ocekuje sutra....periferijom nas zahvata ovaj oblacni sistem  :-[  :P
::)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #48 poslato: 18. Maj 2008. u 11:15 »
Danas postoji uslovi za formiranje gradonosnih superoblaka pogotovu u Vojvodini
Citat
...Eastern Hungary, Serbia, western Romania...

A quite impressive EML is advected into Serbia and Romania during the morning hours. Diurnal heating may create about 1 kJ/kg MLCAPE in an environment with moderate (15 - 20 m/s) deep layer shear. As the upper level vort max approaches, isolated multicells or supercells will likely develop. Storms may produce large hail and isolated severe gusts. In the late afternoon / early evening, a MCS may form over northwestern Romania and some severe gusts could occur. Later on, this system may affect western Ukraine and southern Belarus.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #49 poslato: 18. Maj 2008. u 14:49 »
Ja nisam baš siguran da će se išta zanimljivo dešavati danas.  Očekujem kapi kiše u Vojvodini tek sutra uveče.

Van mreže jocozr

« Odgovor #50 poslato: 18. Maj 2008. u 16:55 »
Vreme sutra i u utorak(u detalje).
Sutra pre podne uglavnom suvo sa temp. izmedju 20 i 26C.Posle podne max:do 31C,uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom.U utorak pre podne uglavnom suvo i relativno toplo vreme,posle podne a narocito uvece jace naoblacenje sa kisom pljuskovima,grmljavinom a postoji i mala mogucmost za vremenske nepogode.U sredu jos nestabilnije sa pljuskovima grmljavinom i vremeskim nepogodana,bice i svezije vreme max:do 25C

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #51 poslato: 18. Maj 2008. u 17:32 »
sad  bi nam trebala dobra kisa...inace ce biti katastrofa.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #52 poslato: 18. Maj 2008. u 21:17 »
Kao što sam očekivao u Vojvodini se ništa značajno nije desilo. Mestimično je bio koji pljusak što je iznenađenje.
Sutra tek uveče postoji šansa za kisu i pljuskove sa grmljavinom.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #53 poslato: 18. Maj 2008. u 22:07 »
Da ali ovo nevreme u BG pokazuje dobru analizu  ESTOFEX-a i mogućeg formiranja gradonosnih oblaka

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #54 poslato: 19. Maj 2008. u 07:10 »
Evo prognoze ESTOFEX za danas
Znači kao i juče postoje uslovi za formiranje gradonosnih oblaka ali da kažemo pojedinačni slučajevi ( kao BG juče)
Skoro sve karte ne pokazuju veliku nestabilnost danas ali zbog visokih temperatura i prisutnosti nestabilnih vazdušnih masa u okolini dolazi do ovakvih pojava

Citat
...Central Balkans...

Across this area, diurnal heating will be the main trigger for convective initiation during the afternoon. Moderate deep-layer shear should suffice to support some multicell clusters capable of producing large hail. Some strong, but mostly sub-severe winds are possible as well.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #55 poslato: 19. Maj 2008. u 18:20 »
Svaka čast za ESTOFEX. Ponovo je u kilometar pogodio područje koje su zahvatile oluje. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #56 poslato: 19. Maj 2008. u 18:58 »
Da odlično je pogodio ESTOFEX samo me je nešto zbunilo.
Na Vojvodinu je direkt išla čitava linija padavina iz Slavonije koja je ušavši u područje označeno brojem 1 na ESTOFEXU krenu da slabi . Dok je došla do mene palo je samo par kapi sitne kiše. Što je ta linija bila severnije oblak je opstao, čak i ojačao tako da je negde u Mađarskoj došlo do razvijanja još jednog oblaka ubice sa maksimalnom refleksijom na radaru Bilogora. Ja sam se zaprepastio kada sam video oluju u Beogradu jer mi je delovalo da svo oblaci koji ulaze u Srbiju slabe kako pređu granicu i već sam se spremao da kritikujem ESTOFEX.
Meni je najčudnije to što su oblaci jačali samo severnije od Srbije i u Beogradu. Dakle veoma zanimljivo.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #57 poslato: 19. Maj 2008. u 19:51 »
Ali u Beogradu nije bilo uopste kise! Kolko vidim nece ni biti danas!

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #58 poslato: 19. Maj 2008. u 23:29 »
Nista od najavljenog jaceg zahladjenja narednih dana i dalje toplo sa temperaturama oko 25*C sa konstantnim uslovima za popodnevne pljuskove

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #59 poslato: 20. Maj 2008. u 10:27 »
Današnji Estofex

SYNOPSIS

Three low MSL-pressure areas are present on the map today, the main one centered over Italy, a weak one over Scandinavia, and an Atlantic low far away from the continent. A weak ridge stretches from Iceland via the UK towards Portugal.

Most interesting is the Mediterranean low with its extension over the Balkan filled with an unstably stratified airmass with predicted MLCAPE values in the 500-1500 J/kg range. Southeast of an elongated stationary occlusion over Russia/southeast Belarus towards Slovakia and Slovenia thunderstorms will concentrate near zones of enhanced low level convergence. Over this zone, a southwesterly mid level flow creates locally moderate deep layer shear, especially over the Balkan where warm air advection creates veering winds with height favorable for supercell and long-lived multicell clusters.

West of the surface warm front, over eastern Austria and southern Czech Rep. elevated CAPE is present and some thundery convection may be embedded in stratiform rain.

DISCUSSION

...central and northwestern Balkan...

GFS theta-e fields at 700 hPa shows an advance of lower values northward over the Adriatic Sea into western Hungary. At lower levels this is less pronounced, but it seems this feature is a weak cold front. A weak jetstream follows the same curved path. However, this means the area of instability resides mostly at the right exit side of the jet and may experience some subsidence at higher altitudes.

GFS has consistently produced moderate MLCAPE and moderate deep layer shear (about 14-18 m/s 0-6 km) coming together in the region around Hungary. The surface front is sharply defined, where LCL heights are low. 0-1 km shear seems to be predicted to be favorable to tornadogenesis (>10 m/s) - however - probably on the cold side of the front with no instability.
SREH-3 km is enhanced through an area more overlapping with instability, according to the model in the eastern half of Hungary - NW Romania corner. This depends mostly on 10m winds from northerly or easterly directions. Storms developing in this area have increased probability of becoming supercells with large hail, gusts and flash floods.
But also persistent multicell clusters, possible in a larger region, bear a good chance of large hail. Would not be surprised to see an isolated report of hail beyond 4 cm.