Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2008  (Pročitano 28240 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Maj 2008
« Odgovor #60 poslato: 21. Maj 2008. u 00:39 »
Izgleda da ovih 30*C stepeni nije nista, sledece nedelje nam se sprema pravi pakao sa temperaturama mozda i preko 35*C

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #61 poslato: 21. Maj 2008. u 07:46 »
Ovo je ušlo u 24h i deluje baš lepo

a za sledeću nedelju se stvarno prognozira i preko 35°C :-[
« Poslednja izmena: 21. Maj 2008. u 10:09 Boce »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #62 poslato: 21. Maj 2008. u 09:40 »
Kolega, ne znam šta si ovim hteo da kažeš... Malo si se zbunio, jer mi se čini da tekst i slika ne govore istu stvar. :doh:
Naime, okačio si današnje padavine za 6časovni period (gde zaista tačka grida oko Niša daje 36, ali mm padavina), a govoriš o temperaturi iduće sedmice koja će da divlja preko 35 (zaista).
Da, vidim i to, iduća sedmica po GFSu za sredu za BGD daje 36°C, a GFS panel gura advekciju vrelog vazduha iz severne Afrike bar do petka.
Iduće sedmice ja odoh 400 km na sever (Budimpešta), a tamo neće biti baš tolika vrućina ;D. Ali preko 30 verovatno hoće. Samo mi je žao vas što ostajete ovde da dahćete. :P
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #63 poslato: 21. Maj 2008. u 10:08 »
Možda nisam bio dovoljni razložan (ustvari nisam bio uopšte) :redface:
Kad sam napisao da izgleda lepo mislio sam baš ovo što je na kartama
Obilne padavine koje su nam na istoku neophodne ako hoćemo da koliko toliko spremno dočekamo
vrelinu sledeće nedelje Samo da dodam karte sa padavinama su za sutra
Ptprince, znaš i sam da volim padavine svake vrste a nevolem žegu uopšte a kamoli u maju (bar tebi je post morao biti jasan ;))
Izvinjenje svima ako su karte i komentar bili nesinhronizovani :!:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #64 poslato: 21. Maj 2008. u 10:25 »
Omašiti je ljudski. Dakle, kolega, ovim si dokazao da nisi mašina već čovek (itekakav! :first: ;))
Naravno da je meni post skroz jasan. Za toliko se sigurno znamo.
Ali dozvoli mi da te dopunim. Ove obilne padavine su predviđene po grid tačkama, dakle osrednjene na neki način u prognostičkom modelu. Te karte treba da se čitaju da će biti lokalnih vrlo intenzivnih pljuskova sa količinama padavina i preko 70-80 mm u ekstremu, ali da neka mesta neće dobiti više od 3-4 mm. Pazi te tačke, 37 i 43 mm. :-[. Jao! I u pravu si, padavine su za sutra.
Međutim, nisam siguran koliko će to doprineti nekom ugođaju. S jedne strane, padavine mogu da obore temperaturu, ali ljudski utisak se bolje slaže sa osećajem toplote, koji će baš zbog većih isparenja od padavina i samim tim veće vlažnosti vazduha doprineti osećaju nesnosne sparine, teškog vremena za zdrave, a kritičnog vremena za srčane i hronične bolesnike. Dakle, nadaj se oluji, ali i tome da se bar površina tla osuši dovoljno da ne bude sparno. A nadam se da hoće. Kako god bilo, padavine će definitivno prijati biljkama i njima osveženje u ovom smislu zaista koristi.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #65 poslato: 21. Maj 2008. u 10:34 »
Te neke detalje sam dao u prognozi za istočnu Srbiju kolega i potpuno se slažem sa tobom
A u postu sam pre svega mislio na biljke koje se bukvalno padaju u nesvest ovih dana u okolini Knjaževca
Ljudi će već nekako da se snađu  ;)
Citat
SREDA 21. MAJ

Promenljivo oblačno mogući pljuskovi sa grmljavinom. U toku noći moguće obilnije padavine na jugu regije. Vetar slab južnih pravaca. Jutarnja temperatura od 10°C do 14°C, maksimalna dnevna od 23°C do 28°C.

ČETVRTAK 22. MAJ

Pretežno oblačno. Prepodne kiša i pljuskovi sa grmljavinom, popodne postepeni prestanak padavina. Moguće su obilnije padavine u južnom delu regije. Vetar slab zapadni. Jutarnja temperatura od 9°C do 13°C, maksimalna dnevna od 16°C do 22°C.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #66 poslato: 21. Maj 2008. u 11:49 »
Hehe. Ja sam Bocea savršeno razumeo. I da je mislio na padavine kada je okačio mapu i da je mislio na biljke i vlagu u zemljištu kada je govorio o pripremi za nastupajuće vrele dane, ali mi je drago što je Prince to drugačije razumeo i učinio ovu temu danas veoma zanuimljivom.
Slažem se da bi večeras moglo biti obilnih pljuskova na istoku i jugoistoku Srbije, a pogotovo sutra. GFS nije uopšte human po tom pitanju jer ima veoma zanimljivih crtkarija.  :o
Što se tiče severa i zapada Srbije i večeras su mogući, ako ne i izvesni lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Što se tiče sledeće nedelje ja bih sačekao još malo sa prognozom temperatura. Za sada zaista imamo prodor vrelog vazduha iz Afrike, mada sitna pomeranja mogu bitno da promene prognozu.

Ali sigurno ne bih voleo da se to ostvari. Jednostavno nije još vreme za klima uređaje i otežano spavanje.  >:(

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #67 poslato: 21. Maj 2008. u 12:07 »
06Z pomerio padavine Noćas i sutra malo istočnije :-\

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #68 poslato: 22. Maj 2008. u 10:54 »
Au ljudi vidite li vi sledecu nedelju?! Pa ima jaja na betonu da se prze...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #69 poslato: 22. Maj 2008. u 14:29 »
Sve je izvesnija katastrofalna vrućina.
Utorak.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #70 poslato: 22. Maj 2008. u 14:38 »
Zanimljivo je da GFS crta nestabilnosti nad nama sve do srede.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #71 poslato: 22. Maj 2008. u 15:13 »
Sutra, kod mene, postoje poslednje šanse za pljusak sa grmljavinom. Po prvi put, od početka uticaja ovog ciklona, da se u potpunosti slažem sa HMZCG-om koji su i pretodnih dana najavljivali kišu. Nadam se da će se sutra kiša ispadati (da neće opet sve otići u Ulcinj), inače neću preživjeti sušu i vrućinu koja kreće već od vikenda.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #72 poslato: 25. Maj 2008. u 11:06 »
Kao što smo već pominjali, narednih dana će biti sunčano i vruće u svim krajevima. Očekuju nas prave ljetnje temperature, ponegdje i do 35 stepeni.
Promjene vremena, za sada, nema na vidiku... :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #73 poslato: 25. Maj 2008. u 15:41 »
moze da padne i rekord za maj... za sredu mi se cini 32-33 C u Beogradu (rekord za maj 34.9 C)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #74 poslato: 25. Maj 2008. u 20:39 »
U Baru, ne vjerujem da može da padne rekord za maj, koji iznosi 32.0C... Ne vjerujem da će temperatura preći 28C u ovom talasu.
Za Podgoricu je sve moguće. Rekord je 35.4C, tako da vrlo lako može biti oboren. Slično je i sa dosta mjesta na sjveru CG.

RHMZ vidi moguću promjenu vremena u petak, nego je to još daleko...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #75 poslato: 26. Maj 2008. u 13:41 »
GFS prvi put posle afrike u sredu daje osveženje od petka sa padavinama
Inače ECMWF je već najavljivao i konkretniji scenario

Evo ECMWF varijante

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #76 poslato: 26. Maj 2008. u 14:45 »
Stefano mislim da bi u sredu mogli pasti novi rekordi!!
U Novom Sadu maksimalna po GFS-u čak 34 stepena!!  :o

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #77 poslato: 26. Maj 2008. u 15:31 »
HMZCG za sutra vrlo neoprezno najavljuje na primorju temperaturu do 34C. To je potpuno nerealno. Svi bi rekordi popadali. Ja sam potpuno siguran da nigdje na primorju temperatura neće preći 30C.

Za Podgoricu se slažem da može i do 35C. To je već nepodnošljiva temperatura.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #78 poslato: 27. Maj 2008. u 12:54 »
Izgleda ništa od osveženja!!! Maksimalne temperature preko 30 stepeni do daljnjeg!  :o

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #79 poslato: 27. Maj 2008. u 13:02 »
Da biće toplo ali od petka postoji mogućnost za popodnevne pljuskove pogotovu u centralnim, istočnim i južnim predelima. I neće biti tako vruće kao sutrai prekosutra.
Baš me interesuje da li će se obistiniti prognoza za četvrtak koja se ponavlja na par zadnjih izlaza gde istok ima nižu temperaturu od ostatka Srbije Nešto slično kao danas