Uvek sam se pitao zashto je to tako, npr Novi Pazar je ispred Golije i jugozapadna strujanja bi po mom skromnom mishljenju trebala tom gradu da donesu vishe padavina, a da posle nailaska na Goliju da se isprazne i Ivanjici donesu manje padavina (a ne suprotno 291 mm vishe u odnosu na NP) meni to nije logichno,ali hocu da chujem vasha ipak struchnija objashnjenja...
Jugozapadna strujanja nisu jedina koja donose padavine. To umeju vrlo lepo da rade i severozapadna strujanja.
Novi Pazar je stešnjen između planina u dolini Raške, pa nekako ispada kao da je na zavetrenoj strani svake planine. Opet, kako Raška teče iz pravca SSW (duž jugozapadnog strujanja), kao da nema navetrenih strana planina iza Novog Pazara. Pažljivo posmatrajući položaj Novog Pazara, videćeš da planine oko grada nisu toliko strme kao oko Ivanjice. Tako se orografski efekat kod Novog Pazara 'razblaži' na veću teritoriju.
Isto mislim i za Sjenicu zashto toliko manje oadavina u odnosu na Iv ? Posle kako o5 idemo ka severu i Pozegi o5 dosta manje padavina.... pa mene zanima shta to Ivanjici donosi vishe padavina u odnosu na okoliniu? Ako imate neku ideju zashto je to tako voleo bih da chujem,to me mnogo zanima,pogotovu shto je to moj grad
Sjenica ima manjak padavina zato što je na visoravni, pa reljef iznad Sjenice (koja je sama po sebi dosta visoko) nije nešto mnogo uzbudljiv. Planine oko Sjenice su manje relativne visine (do 300-400 metara iznad Sjenice, dok su Golija i Jadovnik dosta daleko odatle), pa nema tih orografskih efekata. S druge strane, Ivanjica ima neposredno oko sebe relativno više orografske objekte (mislim na razliku između nadmorskih visina Ivanjice i okolnih planina), a Požega je već u jednoj širokoj zaravni (Požeško polje). Severni položaj Požege nema nikakve veze sa većom ili manjom količinom padavina.
Vratimo se na Ivanjicu. Pogledaj dolinu Moravice, ona se pruža ka severozapadu, zar ne? A na severoistočnoj strani imaš opet planinu solidne relativne visine (navetrena strana Čemernice, čiji je vrh preko 1000 metara viši od Ivanjice). Zapazi kada bude takvih situacija: kada krenu padavine sa jugozapada, kod tebe se istrese samo tako. A sa jugoistoka, kad uopšte i naiđe, sve ode niz Moravicu. To ti dođe kao jedina 'rupa' u padavinama. Kad krene severozapad, opet bude malo više padavina, a severoistok već sam po sebi ne daje padavina (osim opet možda kod tebe, kao pre par dana). Dakle, malo 'rupa', malo strujanja koja nemaju ovaj orografski efekat.
Altimetar, Srbine, je instrument za određivanje visine nekog objekta, a baziran je na merenju atmosferskog pritiska.
Ti instrumenti sigurno nisu ni malo jeftini Chekam odgovor,znam da nije lako i da se nema vremena,ali ja sam strpljiv
Baš nisu ni previše skupi. Sasvim dovoljno je imati anerodi, onaj barometar sa kružnom skalom, a može se naći za red veličine oko hiljadu dinara. Možeš ih naći na netu (ne teraj me sad da tražim, molim te nađi sam).
Ptprince,ima li podataka za količinu padavina u Vrnjačkoj Banji za 2010 godinu ?
2009 je bilo lepih 1110,4 mm,pa me zanima koliko je zabeleženo u 2010-oj
Treba mi neko vreme da to sredim, ali imam gotove godišnje sume za Kraljevo (804.0 mm), Kruševac (753.0 mm) i Trstenik (786.1 mm). Dakle, daleko od onih hiljadu milimetara, što ti se sručilo uglavnom zbog onog kišnog početka leta (ako se ne varam, imao si oko ili preko 100 mm u nekom danu 2009. godine - sam si kačio postove).