Hajde da pokušam da dam delimičan odgovor pokretaču teme.
Mislim da je grad (naseljeno mesto u kome se zvanično meri temp.) sa najekstremnijim temperaturnim oscilacijama (dnevnim i apsolutnim), kao i apsolutnim maksimalnim temperaturama (u plusu sigurno a među najekstremnijim i u minusu): Zaječar.
Verovatno ste čuli da je pre više godina, zvanična maksimalna izmerena temperatura u Zaječaru i još jednom gradu (možda Loznica, ne sećam se) bila
+45.6C .
Tada još nisam "pratio" vremenske prilike tj. nisam ih dokumentovao screenshot-ovima sa sajta HDMZ, ali taj podatak je sigurno dostupan na pomenutom sajtu.
Što se tiče "minusa", zima 1984/85 je u Zaječaru dostigla vrednost od
-31C (ili -31.5C)
. To je ono što ja pamtim jer sam za tu Novu godinu na -32C davao stražu u JNA (garnizon u Titovoj Mitrovici, stražarski objekat u Šipolju), dva sata napolju pa četri unutra i tako 24h ... dok se neka budala nije setila da pročita Pravilo službe i da shvati da se na takvim temp. straža menja na 10-15 min.
.
Ali trebalo bi da je najniža izmerena temp. u Zaječaru bila oko
-35C, po priči koju sam čuo od mog oca, negde u periodu 1946-8 (ne sećam se tačno šta je rekao), jer je on tada "mobilisan" da sa ostalim muškarcima iz Zaječara ide na Crni Vrh (kod Bora) da seče stabla - da se stanovništvo u Zaječaru ne bi smrzlo!
Ovo mu daje temperaturni opseg od 76.6C (za ovo sam siguran) pa do mogućih 80.6C ili čak i više !!!Od onoga što mogu da vam dokumentujem (kada sam počeo da beležim ekstremne primere sa HDMZ sajta), evo:
za 7 sati sa +5C (najniža temp. u Srbiji) na +26C (najviša temp. u Srbiji) = +21C razlike (mada je bila +22C a možda i +23C ali nisam stigao da snimim te kranje ekstreme, zbog poslovnih obaveza - igrom slučaja sam radio celu noć i dan)
evo pre dva dana (21.12.) je
temperatura za samo 2 sata skočila za +14C, u 08:00 u Zaječaru je bilo -4C (isto i na Kopaoniku, Dimitrovgradu a u Sjenici -5C),
na žalost - nisam snimio stranu sa temp. na HDMZ, jer mi u tom trenutku nije bilo ni na kraj pameti da će mi trebati kao primer a već u 10:00 Zaječar je ubedljivo najtoplije mesto sa +10C:
a u Beogradu nije mrdnula - bila i ostala na +3C
zatim danas, ZIIIMAAA:
sećate se prvog ovogodišnjeg snega ;D, obratite pažnju na vreme: sve se zbiva u 00h !!!
hajde jednu temperaturnu inverziju:
ovde imamo situaciju da je u celoj zemlji toplo a samo u Zaječaru, Negotinu i na Kopaoniku hladno i primer gde je na kratkom rastojanju Niš - Zaječar temperaturna razlika celih +14C ... i primer razlike od +15C danju i +17C noću ali u februaru, nenormalno toplo bilo u celoj zemlji, osim u Timočkoj krajini
ili primer kako zimi Zaječar na 147m nadm.vis. bude hladniji od Sjenice na 1026m (od 3C pa i do 13C) !!!
a to da zimi bude i najhladnija tačka u Srbiji - dođe mu normalno
mada češće bude ovako: kad zaledi Sjenica - tu smo blizu i mi
primer jedne junske noćne temperature
Eto, to bi bilo to