Uveče sam u Dnevniku II bio zatečen izveštajem iz centra grada. Priča o nekom nevremenu u mom gradu... Svašta! Kod mene je par puta zagrmelo, i to oko 1745 i 1755, mada je grmuckalo tu i tamo. Kiša? Bilo je negde tri do četiri kapi po krovnom prozoru. Jaka stvar. Čak nisam nešto ni primetio da se crni. Međutim, ja imam pogled s prozora prema zapadu i jugozapadu, a oblak je prošao istočno od mene na Ceraku. Da, istina, tih par kapi što su pale bile su velike kao novčići od 20 dinara, pa sam pomislio da nedaleko od mene može da bude svašta, a nemora da se dešava baš ništa. Jeste, malčice se smračilo, ali celo popodne je bilo pomalo mračno od slojaste srednje oblačnosti.
Svaka čast, ljudi, na izveštajima! Ovakvo nevreme se ne viđa svaki dan! Bili ste na 'strašnom mestu', za razliku od mene... Naravno, i novinarski izveštaji su odlični. I kad sam sve čuo u Dnevniku II, prvo sam pomislio na Pavlovića i na njegovu spremnost da fotka. Možda i Stefano. I bio sam u pravu, baš su uradili sve kako treba! Super!
Moj izveštaj bi ionako kasnio, jer sam kod kuće i dalje na dial-up vezi, a šanse za kačenje na net su minimalne. Ovako, nije neka šteta, kad nemam šta da priložim osim komentara.
I još jedan komentar: Baš me zanima šta kaže protivgradna, šta su mogli da urade (čak i da su mogli, odnosno da je takav oblak bio negde gde nije zabranjeno dejstvo). Ovo čudo se razvilo vrlo naglo, vrlo usko i vrlo moćno. Efekte vidimo i sami.
Pijavica ili funnel? E, pa ovde je moglo to lako da se desi. Međutim, nisam siguran da je i toga bilo. Štete od pijavice bi bile nezapamćene, dok ono drvo što je palo je više od kovitlaca ispod oblaka koji je mogao da nastane i bez te čarobne trubice koja krlja sve pred sobom. Pa neko bi od 300 hiljada ljudi u zahvaćenom delu grada to morao i da vidi, i samo zbog toga sumnjam.
Pavlović je najbolje prikazao koliko je sve to bilo na malom području onom fotkom koja pokazuje delimično razvedreno nebo i sivi, masni zid od padavina. Setiću se ovog primera uvek kada budem pričao o lokalnim nepogodama.
Nego, u drugom filmiću iz Boceovog posta, neko je sa dušekom na glavi išao po neku staricu koja se bukvalno zatekla na ulici. Pavloviću, da nisi i ti tako nešto radio, s obzirom na tvoje komentare? Ili si to možda bio ti?