Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: 21.05.2008. Gradište, grmljavinsko nevrijeme !!!  (Pročitano 5204 puta)

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 37
21.05.2008. Gradište, grmljavinsko nevrijeme !!!
« poslato: 21. Maj 2008. u 19:25 »
Prijepodne pretežno oblačno, oko podneva se naoblaka raskinula. Kasnije je uz obilje sunca krenilo bujanje oblaka.

Približavanje cb-a s juga:

...

nakovanj:

jug se opasno zacrnio:

počinje žestoka grmljavina

...

...

radar:

oblak divlja, doljni dio se počinje brzo kretati, funnel ?*

zoom:

zadnji kraj oblaka - bijela zavijesa:

oblak juriša direkt na mene, munje i grmljavina neopisiva:

smračilo se, bježim da ne pokisnem, zadnji dio oblaka izuzetno bijel:

počinje žestok pljusak + tuča veličine graška

...

radar:

njive dobro natopite:

animacija:

Van mreže pavlovic

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: 21.05.2008. Gradište, grmljavinsko nevrijeme !!!
« Odgovor #1 poslato: 21. Maj 2008. u 19:31 »
Ufff oblaci su super.Lep funnel.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #2 poslato: 21. Maj 2008. u 19:45 »
odlicno COJA.A mi se cudimo zasto te nema :)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #3 poslato: 21. Maj 2008. u 20:06 »
Super akcija Coja Nego koliko je to palo kiše danas i prethodnih dana Baš ste dobili dobre porcije

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: 21. Maj 2008. u 20:24 »
super izgleda... jel se spustio funnel do zemlje kasnije, imas li podatak?

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #5 poslato: 21. Maj 2008. u 21:26 »
 :-[ :-[ :-[ Zestoko Coja! I kod mene slicno bilo izmedju 18:30 i 20h,bice slika!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #6 poslato: 21. Maj 2008. u 21:29 »
lepo palmark ako okacis slike.I kod mene je bilo jos gore(ali bez funnela) nisam slikao jer je noc,a i nije bilo uslova za to!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #7 poslato: 21. Maj 2008. u 21:38 »
Moćno ! :o
Uživancija je gledati ove oblake. Sve čekam da se iz nekog spusti tornado. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #8 poslato: 21. Maj 2008. u 22:00 »
super izgleda... jel se spustio funnel do zemlje kasnije, imas li podatak?

malo je falilo da dotakne zemlju a da se to desilo bio bi mali tornado.

za 20-ak minuta palo 15.1 mm oborine

jučer 10.2 mm, ukupno 25.3 mm u dva dana + 31 mm od ostatka mjeseca, svibanj 56.3 mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #9 poslato: 22. Maj 2008. u 09:44 »
I COJA mora da ga zakuva. Možda sada fotka...

...a možda i ne. Videćemo. Uglavnom, mora da sada prati šta se kod njega dešava.

Ja baš pratim Bilogoru. Taj oblak tu stoji već dva sata. Poznavajući COJU on sada uživa.  8)

Joe i ja smo bili u pravu - COJA je slikao! :smartass:
Interesantna oluja. Lepo uhvaćen roll cloud. Odlično. Na odličnog fotografa i odličnog poznavaoca oblaka, uz odličnu poziciju za posmatranje, šta reći osim :first:
Nije da sam sumnjičav, ali meni ne izgleda da je bio funnel, jer nekako nisu zidovi izdiferencirani. A skroz liči, nego šta. Pogledajte (da ne citiram fotku) gornji kraj. Sav je čupav, što mu ne priliči!
Jedan mali prilog poznavanju funnel cloud formi. Funnel cloud (ili levkasti oblak) se ne formira kao ostali delovi oblaka. Naime, usled stvaranja izrazitog potpritiska na veoma uskom području ispod baze oblaka, dolazi do stvaranja intenzivnog vrtloga koji na tlu podiže prašinu (ako je ima, tj ako nije tlo vlažno). Kada se uspostavi ovako burno kretanje vazduha, dolazi do naglog juriša vazduha ka tom stubu. Kako je taj vazduh relativno vlažan, ali ne i zasićen vlagom, dolazi do sledeće pojave: usled naglog pada pritiska u vazduhu uvučenom u levak i nedostatku vremena da se energija tog vazduha izmeni (adijabatski proces), dolazi do kondenzacije vodene pare u tom uvučenom vazduhu. To bi bio isti proces koji formira oblake uzdizanjem (pad pritiska) vlažnog vazduha i adijabatskim hlađenjem. Kako su to male razere u prostoru, levak počine da biva vidljiv i jasno je izdiferenciran, oštrih ivica.
Dakle, nemoguće je da funnel ima iskrzane ivice.
Ljudi, ovo vam pričam da bi ubuduće razlikovali iskidane oblake neobičnog oblika od funnela. Ovo što prijavljujete kao funnel je samo prateći oblik pannus (lat. krpa), iskidani delovi oblaka od smivanja vetra u Cb-u. Funnel nužno ima i vertikalni stub koji počinje odozdo i ide u susret vertikalnom stubu koji ide iz oblaka, a uz to, zbog vrtložnog, spiralnog kretana, ponekad se vide brazde na levku kao da je vijak.
Nemojte me pogrešno shvatiti. Ovo ne pričam da bih vam pokazao svoje znanje ili se pravio važan. Samo vas molim da imate u vidu proces nastajanja funnela dooobro u vidu pre nego što prenaglite sa zaključcima.
Što se ovog oblaka tiče, ne bi me znenadilo da je funnela zaista i bilo. Uslovi za tako nešto su zaista postojali. Ali ovo što je snimljeno nije bio funnel (što ne znači ni da ga nije bilo uopšte).
Jedva čekam pravi snimak funnela na ovom forumu, uhvaćen od nekog od nas! Ne mora da bude tako drastično kao na CROMETEO prošlog leta u Podravskoj Slatini, ali makar nešto konkretno. Evo, Miloš ima najzreliije prilike da snimi neku morsku pijavicu (ista pojava, ali nad vodom), jer toga ima na primorju dovoljno često.
COJA, za tebe ostaje :respekt što se poznavanja oblaka tiče. A ja nekako verujem da ćeš ti stvarno snimiti jedan pravi, nesumnjivi funnel.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #10 poslato: 22. Maj 2008. u 11:32 »
COJA pratio sam juče taj oblak na radaru, pretpostavio sam da slikaš i nisam se prevario. Super reportaža!

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: 23. Maj 2008. u 01:26 »
PtPrince... znaci funnel mora da ima i mali vrtlog na tlu? tj. ako se ne vidi oseca se (moze da izazove stetu)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #12 poslato: 23. Maj 2008. u 08:45 »
Baš tako, Stefano. Vrtlog je samo po dimenzijama mali, ali po brzini je itekako značajan.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #13 poslato: 23. Maj 2008. u 15:31 »
Joj Prince, iznenadio bi se šta sve još sudeluje u građi tornada.... ja ga čak i pravio u laboratoriji... užasno interesantno, a meni se oči sklapaju od umora :)
Pisaćemo...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: 23. Maj 2008. u 16:07 »
Citat
ja ga čak i pravio u laboratoriji
WOW imas li fotku toga? nesto slicno sam video na discoveriju pre 10-tak godina.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #15 poslato: 23. Maj 2008. u 16:09 »
Imam neke ideje, ali narednih dana neću biti u stanju da učestvujem u takvoj raspravi. U suštini, jedva čekam.

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #16 poslato: 23. Maj 2008. u 18:34 »
Tražio sam suvi led nakon tih experimenata (koji su bili takođe pre desetak godina), ali ga je teško pronaći. Uprošćavao je konstrukciju i ono što je bilo viđeno.
Slučajno sam počeo raditi na tome, dok sam pravio detektor mionskih čestica iz kosmosa, koje se pomoću male komore, mogu videti golim okom i njihova putanja u 3D. Smatram da su odgovorne za kretanje munje kroz atmosferu, ali nikakva dalja istraživanja nisam mogao izvršiti na žalost. Biće nekada možda. Videćemo. Čim bude fotkica, čuće se...