Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Fenski efekat  (Pročitano 12512 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Fenski efekat
« poslato: 22. Maj 2008. u 13:55 »
Imam dva pitanja ako neko zna odgovor.

Prvo jel u Srbiji ima pojave fenskog efekta?

Drugo primetio sam ovih dana kako je svaki olujni oblak koji je naišao na Frušku Goru sa juga i jugozapada se raspao prešavši Frušku Goru. Juče se čak pregrupisao ponovo kada je došao sebi. Zanima me da li je to uticaj ove male planine ili slučajnost? Mislim da je to česta pojava kada oblaci dolaze sa juga i jugozapada, a primetio sam da Novi Sad ume da ima najveće količine padavina u Vojvodini kada oblaci dolaze sa severa, severozapada. Ne mogu da ne posumnjam da je to diretkno povezano sa Fruškom Gorom. (Možda vetar Stražilovac ima veze sa tim  ???)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Fenski efekat
« Odgovor #1 poslato: 22. Maj 2008. u 14:04 »
Pa ja znam iz iskustva Joe da navetrena strana uvek ima veće količine padavina
Sigurno je FG odigrala bitnu ulogu u jučerašnjem scenariju
A i ima sigurno zasluge za padavine kad dolaze sa NW
Valjevo je takođe dobar primer za padavine kad dolaze sa severa
Recimo zimi kad ih N strujanje prosto nosi i padavina nema drugde tu se lepo zabeli sneg

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
Fenski efekat
« Odgovor #2 poslato: 22. Maj 2008. u 14:08 »
Prvo jel u Srbiji ima pojave fenskog efekta?

Pa ja mislim da ima fenskog efekta u Srbiji Karateristično je pri SW i S strujanju
Zar nam prošlo leto nije bilo očigledan primer :-\
Sigurno postoje teritorije koje su izloženije tom efektu
Možda neko (znamo svi na kog mislim) može da nam kaže nešto više o ovome

Van mreže Joe

• Administrator
Fenski efekat
« Odgovor #3 poslato: 22. Maj 2008. u 14:09 »
Hvala Boce. Zaista sam počeo ozibljno da sumnjam. Primećivao sam to i ranije ali nisam toliko pratio. Zaista od ovog ciklona se svaki oblak koji je prešao preko Fruške Gore delimično raspao.
Imali šta bolje od pozicije Valjeva da dobijaju obilnije padavine kada je N strujanje zimi. Hoću ja to!!!  :D

Van mreže Joe

• Administrator
Fenski efekat
« Odgovor #4 poslato: 22. Maj 2008. u 14:10 »
Pa ja mislim da ima fenskog efekta u Srbiji Karateristično je pri SW i S strujanju
Zar nam prošlo leto nije bilo očigledan primer :-\
Sigurno postoje teritorije koje su izloženije tom efektu
Možda neko (znamo svi na kog mislim) može da nam kaže nešto više o ovome

Šta misliš Boce jer Košava u Vojvodini (posebno Banatu) može davati fenski efekat kada se sjuri sa Karpata?

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
Fenski efekat
« Odgovor #5 poslato: 22. Maj 2008. u 14:20 »
Fen je suv vetar koji duva na mahove sa vrha planine prema dolini. Obrazuje se pri nailasku vetra na
prepreku koja je normalna na pravac njegovog duvanja. Na navetrenoj strani prepreke vazduh se uzdiže  da bi
se na zavetrenoj strani spuštao kao vetar fen. Vazduh koji se tom prilikom spušta adijabatski se zagreva tako da
 u dolinu dolazi kao veoma suv - sa visokom temperaturom i niskom relativnom vlažnošću znatno višom odnosno
nižom nego što ih poseduje vazduh u dolini; ta razlika je izraženija ako vazduh dolazi sa veće visine.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
Fenski efekat
« Odgovor #6 poslato: 22. Maj 2008. u 14:24 »
Primera fenskog efekta ima dosta. Mi ćemo navesti samo dva. Topao i ponekad veoma intenzivan vetar
po istočnim padinama Stenovitih planina po imenu činuk (chinook) i košava, istočni i jugoistočni vetar u
severoistočnim oblastima Jugoslavije. Košava, suprotno uobičajenim predstavama, donosi nešto toplije vreme
zbog spuštanja vazduha preko Karpata nakon uzdizanja na njihovoj istočnoj strani.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
Fenski efekat
« Odgovor #7 poslato: 22. Maj 2008. u 14:26 »
Pojava padavina na navetrenoj strani planina je evidentna činjenica. Međutim, da bi došlo do formiranja
padavina nije dovoljno da vazduh dostigne nivo kondenzacije i potom se dalje podiže. Mehanizmi formiranja kišnih
kapi zahtevaju izvesno vreme, o čemu će reči biti kasnije, kako pri umerenim širinama planine nema dovoljno vremena
 da dođe do formiranja padavina navedenim mehanizmom.

Van mreže Joe

• Administrator
Fenski efekat
« Odgovor #8 poslato: 22. Maj 2008. u 15:03 »
Primera fenskog efekta ima dosta. Mi ćemo navesti samo dva. Topao i ponekad veoma intenzivan vetar
po istočnim padinama Stenovitih planina po imenu činuk (chinook) i košava, istočni i jugoistočni vetar u
severoistočnim oblastima Jugoslavije. Košava, suprotno uobičajenim predstavama, donosi nešto toplije vreme
zbog spuštanja vazduha preko Karpata nakon uzdizanja na njihovoj istočnoj strani.

Hehe znao sam!!  :D
Primetio sam ja da je Negotinska dosta hladnija kada duva Košava. Sada je jasno da je to zbog fena. Inače i košavskom području se dešava da nema padavina iako u celoj Srbiji ima takođe zbog fenskog efekta verovatno.
Ovako to izlgeda otrpilike.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Fenski efekat
« Odgovor #9 poslato: 22. Maj 2008. u 15:07 »
I kod mene tog fenskog efekta ima puno, naročito noću kod jakih anticiklona. Takvi vjetrovi duvaju isključivo sa NE ili E i nikad ne duvaju preko dana kad ih odmijeni prijatni maestral. Ponekad kad dunu uveče znaju za samo par minuta da povise temperaturu i za 10 stepeni. Takve noć, ljeti, jednostavno ne mogu da podnesem.  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Fenski efekat
« Odgovor #10 poslato: 23. Maj 2008. u 10:52 »
Hajde, sad imam koji minutić viška, pa da odgovorim na prozivku. ;)
Da, fenskog efekta ima u našom zemlji. Odnosno ima ga svuda gde postoji izražen reljef, makar malo. Dakle, od evropskih zemalja ovog efekta može da nema samo u Danskoj i Holandiji. :lmao:
Fenski efekat je efekat rasta temperature na zavetrenim stranama planina. Ukratko, prilikom nailaska na prepreku, vazduh se prisilno podiže i tako suvoadijabatski hladi do nivoa kondenzacije. Odatle se hladi vlažnoadijabatski do vrha prepreke. Sa vrha prepreke vazduh se spušta i pri tom suvoadijabatski zagreva. Tako kaže meteorologija.
To isto, ali narodski rečeno: Kada vetar nailazi na prepreku, na navetrenoj strani vetar se zaustavlja i prisilno penje uz navetrenu stranu planine. Ovako penjanje čini vazduh hladnijim u proseku za 1°C na svakih 100 metara visine. Međutim, pošto relativna vlažnost raste ukoliko vazduh koji se hladi ima nepromenjeni sadržaj vlage, u jednom trenutku doći će do masovne pojave kondenzacije i stvaranja oblaka. Taj nivo se vidi kao donja baza tih oblaka. To su, dakle, slojasti oblaci roda Stratus, ređe Stratocumulus. Zbog oslobađanja toplote u procesu kondenzacije, pad temperature sa povećanjem visine je nešto blaži, negde oko 0,6°C na 100 metara (vlažmoadijabatski vertikalni gradijent temperature, tj. promena temperature sa visinom). Zato je u Timočkoj krajini oblačno, tmurno, ponekad sa rosuljom, ali bez vetra ili sa neznatnim vetrom. Boce to jako dobro zna, kao i svi ljudi tamo!
Kako bi opisao dosadašnju promenu temperature, daću jedan hipotetički primer. Neka je temperatura u Zaječaru 10°C (to je oko 100 metara nadmorske visine). Donja baza oblaka se formira već na oko 400 metara nadmorske visine, pa je na toj visini temperatura 3°C manje, odnosno 7°C. Vrh planina je na nekih 1000 metara nadmorske visine, pa je u tih 500 metara pad temperature 5 x 0,6°C = 3°C, dakle 4°C.
A sad nizbrdo! Vazduh se sa vrha planine spušta kroz vedro parče, ne kroz oblak. Kada se spušta, zagreva se opet za po 1°C na svakih 100 metara razlike u visini. Pošto tu više nema prepreka, vazduh ponovo slobodno struji, pa imamo umeren i jak vetar (da ne idemo u ekstreme). U našem hipotetičkom primeru, u recimo Smederevskoj Palanci, koja je na nekih 100 metara nadmorske visine (ili bilo gde u dolini Velike Morave), dakle 900 metara niže, temperatura je viša za 9°C nego na vrhu, pa tako iznosi 9 + 4 = 13°C. U poređenju sa Zaječarom (koji je na istoj nadmorskoj visini), dolina Velike Morave je za 3°C toplija. U realnosti ima još i drugih uticaja na temperaturu, ali ovaj primer je dat da bi se što bolje objasnio mehanizam fenskog efekta.
Inače, fenski efekat je prvo zapažen i objašnjen u Nemačkoj. Reč fen je ustvari nemačka reč foehn , što bi značilo topli vetar ili topao vazduh. Istog porekla je i reč koja opisuje aparat za sušenje kose duvanjem toplog vazduha.
Fenski efekat se u Srbiji može naći i na severnim padinama planina oko Valjeva i Loznice, pa su ta mesta najtoplija u zimskim mesecima kada ima jugovine. Čak i niska Fruška Gora može dati fenski efekat. I ovde je Joe skroz u pravu u svojim razmišljanjima o Cb-ima. Dosta puta sam video kako je Novi Sad topliji od recimo Bečeja ili nekog drugog mesta u Bačkoj, ali i od Sremske Mitrovice, u situacijama kada duva slab južni vetar. Fena još ima na severu Timočke krajine (Negotin) kada duva severozapadni vetar, u planinama istočne Srbije pri jugozapadnom strujanju (Knjaževac, Sokobanja), na severu Metohije (Peć) kada je zapadni i severozapadni vetar na visini, u jugozapadnoj Srbiji opet pri jugozapadnom strujanju... Fenski efekat u Crnoj Gori je lepo opisao Miloš, u situacijama kada duva bura ili neki severoistok. Lično se sećam kako je 3. avgusta 1998. godine u Tivtu duvala bura, pa u večeri 2gi na 3ći temperatura je bila toliko visoka da sam pokušavao da spavam napolju, prekriven mokrim peškirom, ne bi li mi bilo dovoljno sveže za spaavnje, ali nije ni to pomoglo. Zvanična Tmin na aerodromu Tivat je te noći bila tačno 30°C! :-[
Da, i to što kaže Miloš je skroz tačno. Ne samo na primorju, već i u Beogradu, temperatura ume da poraste nekoliko stepeni za svega nekoliko minuta. Pratite AMS Košutnjak zimi za te primere i videćete i sami.
U svetu najpoznatiji fenski efekti se vide u Bavarskoj, na severnim padinama Alpa (tamo gde je fen dobio ime), u Kanadi (chinook, koji je opasno zafrkavao organizatore Zimske Olimpijade u Kalgariju 1988), ali očekujte ga na svakoj zavetrenoj strani planine, ma kolika da je.
Eto, nadam se da je sada sve jasno, ako ne, ono je bar jasnije nego što je bilo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #11 poslato: 23. Maj 2008. u 11:01 »
 :smartass: E tako se to radi  :first:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #12 poslato: 23. Maj 2008. u 11:36 »
Super objašnjenje. Hvala puno. :first:

A primetio sam ja da je Negotin redovno neuobičajeno topliji zimi kada duva severozapadni vetar. Kakvi baksuzi.  :-\  Ja mislim da moj organizam zdravstveno ne bi podneo da zimi budem toliko topliji od ostalih.  ???

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #13 poslato: 23. Maj 2008. u 11:49 »
Super objašnjenje. Hvala puno. :first:

A primetio sam ja da je Negotin redovno neuobičajeno topliji zimi kada duva severozapadni vetar. Kakvi baksuzi.  :-\  Ja mislim da moj organizam zdravstveno ne bi podneo da zimi budem toliko topliji od ostalih.  ???
Da Joe ali su zato nahladniji zajedno sa celom TK kada duva košava I ne tako retko sa puno snega kada je pravo strujanje ono NE a ne NW

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #14 poslato: 23. Maj 2008. u 11:56 »
Da Joe ali su zato nahladniji zajedno sa celom TK kada duva košava I ne tako retko sa puno snega kada je pravo strujanje ono NE a ne NW

I to sam primetio. Zimus smo imali primer kada je krenula Košava posle onoih ledenih dana početkom januara. Naime ja sam imao skoro mesec dana ledene dane sa snegom, Negotin ništa. Onda je krenula Košava ,kod mene je otoplilo (ispostaviće se kasnije celu je zimu uništila), a u Negotinu je zahladilo, počeli su ledeni dani i palo je poprilično snega koji se dosta dugo održavao na negativnoj temperaturi. Negotin je u tim periodima zime imao ubedljivo drugačije vreme od celog ostatka Srbije.  :o

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #15 poslato: 23. Maj 2008. u 12:03 »
Negotin je u tim periodima zime imao ubedljivo drugačije vreme od celog ostatka Srbije.  :o

I ja i ja  :) Sećam se za srpsku novu godinu u BG sam stigao na 10°C a pošao iz Knjaževca sa -10°C

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #16 poslato: 23. Maj 2008. u 14:19 »
Hvala na detaljnom pojašnjenju. Drago mi je da sam bio u pravu za CG primorje. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #17 poslato: 23. Maj 2008. u 14:26 »
ja znam za fenski efekat u Lombardiji (Italija)