Evo slika današnjeg Cb-ejca.Jedino mu zameram što je bio lenj da se kreće
Jeste, lenština jedna! Koliko sam ga pratio, usidrio se iznad Moštanice (obe) i tu je dreždao celo popodne. Bljak!
Pavloviću lepe slike. Jel to sa nakovanja vise mamatusi ili mi se čini?
I ja mislim da su mamatusi,al imajući u vidu moje poznavanje oblaka...
Nisu mamatusi sve što se talasa.
Kako smo komentarisali da je oblak bio lenj, o mamatusima nema mnogo rasprave. Nedostaje dinamike, tj. intenzivnih kretanja. To je bio najobičniji nakovanj, bez mnogo spuštanja u kese (ili
mammatus, što doslovno znači
vimena, kao kravlja, da ne kažem nešto prostije)
Inače, mamatusi nastaju usled izražene turbulencije u nakovnju, a ređe i pri bazi oblaka. Uz mamatuse, često se javlja i jedan specifičan oblik zvani roll cloud, koji izgleda kao jedna kifla, ili rol-viršla sive boje koja vitla iznad glava. Oni su pokazatelj mikro strujanja u oblaku, jer nema nikakvog drugog razloga da izgledaju tako.
Dalje, uz mamatuse, pre svega one niže, često ima i lokalno pojačanog vetra - obrnuto ne važi uvek. Turbulencija ponekad baca svoje repove po tlu. Nakovanj je manje-više sa oblicima mamatus, ali samo ako oblačna ćelija nije stacionarna (koa što je bila ova koju komentarišemo).
Izvinite za mali off, ali samo želim da ubacim svoje viđenje jučerašnjeg oblaka.
Inače, vrlo interesantan podatak se vezuje za taj jučerašnji oblak. Trajanje sijanja Sunca u Beogradu (Vračar) je juče bilo 11.8 sati, a na aerodromu Surčin samo 6.5 sati. I to samo zbog toga što je oblak bacao relativno usku senku na aerodrom. Izvor podataka: SYNOP izveštaj (samo u 06 UTC javlja se grupa iza 333 koja počinje sa 55... gde ostale cifre daju trajanje sijanja Sunca za prethodni dan). Pogledajte i sami na OGIMETu sirove SYNOPe.