Delovalo je kao da ce ovaj "pipak" dodirnuti zemlju... Da li je to mozda bila potencijalna tromba?
Nije, Palmark. Ako malo bolje pogledaš, videćeš da je to parče koje visi malo drugačije boje, i dakle potpuno odvojeni deo oblaka. Krpa (
pannus) koja leti nešto ispod donje baze oblaka.
Ima ovde iskusnijih po tom pitanju i daće sigurno bolju detaljniju analizu snimka.
Je l' mi se to nešto učinilo da čujem?
Znam samo da me je nesto pritislo u grudima kad sam to video,nije bas svejedno gledati u tako nesto...
Kretalo se jako brzo,a posto su poceli da pucaju gromovi na sve strane morao sam da udjem u kucu...
Sve se desavalo jako brzo,pa nisam imao bas vremena mnogo da slikam.
Beskrajno razumem situaciju, Palmark. Naplašen raznim pričama o tornadu u ovim krajevima Evrope (što jes' jes'), ni meni ne bi bilo svejedno, sa takvim mislima u glavi pogotovo. Međutim, upravo to brzo kretanje je ono što je otkinulo parčence oblaka u krpu.
Gromovi kad zapucaju onako naglo i jako, to je pravi zvuk, bez zaobilaženja. Tada je Cb nad glavom. Ovde je juče tako iznenada puklo da samo što nisam seo na patos. Inače, volim da blejim u gromove i oluje, tako da se ne smatram naročito plašljivim.
Meni baš ne liči na začetak tornada. Em što nisu oštre ivice, em što je oivičen i sa gornje strane ako se zagledate, ali taj oblak je bio neverovatno strašan to je istina.
Evo, i Joe je saglasan.
Nisam dobio odgovor jel ona rupica u sredini bila zaista ili je to optička varka?
Možda nisam bio konkretan, a i moj jutrošnji odgovor se jedva vidi. Dakle, ne verujem da je optička varka. A jaaako me zanima šta se tamo dole dešavalo. Mada, tornada se ne vide tako, već je takva rupa više nalik malo krupnijim sistemima koji se nazivaju
tropski cikloni (harikeni, tajfuni, Katrina & The Waves...). Tornado je krajnje uzan - prečnik cevi je daleko ispod 1 km, možda 100 metara ili tako nešto. Rezolucija sa fotke to ne bi podržala, čak i da se vidi. A tornado se spušta iz baze oblaka, pa se vrh tornada ne može videtiodozgo. Smeta nekoliko kilometara visok Cb.
Tropski ciklon, međutim, isto je što i ciklon kakvog ga znamo (na studijama se za naše ciklone koristi termin
vantropski cikloni), samo znato manjih horizontalnih dimenzija. To je čitav barički sistem kao onaj sa frontovima, samo su gradijenti pritiska nenomralno uvećani, jer em su manji po prostianju, em je centar tropskog ciklona dublji. U centru se nalazi maleni deo sa vedrim nebom i bez vetra, ali jaaako sniženim pritiskom (do recimo 900 mb) i naziva se
oko.
Ovo na satelitskom snimku upravo liči na tako nešto, mada je meteorološki pomalo neverovatno da se to stvori nad kopnom. Obično se tropski cikloni generišu par dana, i to isključivo nad okeanima, u tropskim širinama, gde je temperatura površine vode i viša od 27 stepeni.
Heh, sad mi pade na pamet suluda priča o oku tornada, da se GMS Zrenjanin nalazio u oku tornada, pa dazato nije imao padavina. Naravno, to je samo šala. Nema pojma da se tako nešto desilo.