Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2008. I dekada  (Pročitano 131020 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Jun 2008. I dekada
« Odgovor #200 poslato: 05. Jun 2008. u 09:31 »
Ni kod mene nije loše (vidi bazu!).
Pančevo 15mm, Košutnjak 13mm. Trošarina 6mm.
Jutros pretežno oblačno, a bila je i poneka kap kiše. Tek 'nako... A ima i poneki Cu. Vešto sakriven, ali nije mi umakao!

Jučerašnji oblaci sa Košutnjaka, oko 16:30. Bila je jedna pauza u padavinama, ali još je grmelo.

Inače, baš je grmelo, od 3 popodne do 8 uveče.

Pogledajte našta to liči iz satelita.  :o
Deluje kao da u sredini ima neku rupu. Verujem da ćete ga svi poznati.

Da ne poveruješ! Baš me zanima do detalja šta se tamo zapravo zbivalo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #201 poslato: 05. Jun 2008. u 10:04 »
nestao mi je link za synop.
Moze li neko da mi pomogne,da bih mogao da vidim podatke za padavine sa gl. stanice u Zrenjaninu???Hvala!
Trenutno sipeca kisa,uz 19.4C

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #202 poslato: 05. Jun 2008. u 10:08 »
Moze li neko da mi pomogne,da bih mogao da vidim podatke za padavine sa gl. stanice u Zrenjaninu???Hvala!

Ja to gledam ovde
http://synop.meteos.co.yu/
Po synopu u Zrenjaninu nije bilo padavina :-\

Van mreže jocozr

« Odgovor #203 poslato: 05. Jun 2008. u 10:24 »
pa po ovom da....ali na mojoj stanici palo je 1mm.Imam informaciju da u gradu negde nije bilo ni kapi kise.Evo danas samo rsulja,ali u celom gradu :) Treuntuno pretezno oblacno,ali kod mene jos uvek rominja

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #204 poslato: 05. Jun 2008. u 10:39 »
Kod mene trenutno 21C razvedrava se. inace tokom jucerasnjeg dana palo je 12mm kise.Jos dva puta toliko i bice dosta.

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #205 poslato: 05. Jun 2008. u 10:45 »
Evo i kod mene pocela grmljavina! A taman sam hteo da napisem da nije fer sto svuda grmi osim kod mene!
Evo konacno i ja da se javim!
Bilo je veoma zanimljivo juce kod mene!
Negde oko 18:20h kad sam napisao ovaj prethodni post pocela je grmljavina iz daleka,iz pravca jugozapada,a zatim je ubrzo usledio i olujni vetar koji je duvao u naletima!
Citavih sat vremena je grmelo bez prestanka,veoma jako i intezivno  :-[,ali bez kapi kise!

A onda je oko 19:30h pocela provala oblaka-pljustalo je velikom silinom,sto kazu "spojili se nebo i zemlja"!
Gotovo sat vremena je tako pljustalo,tako da su bujice krenule ulicom,a dvoriste mi je opet postalo jezero!
Potom se na kratko sve umirilo,a zatim je pocela umerena i jaka kisa koja je padala gotovo celu noc i nesto slabije jutros!
Ovolike kolicine padavina nisam video jako dugo,mozda jos od one velike oluje 25. aprila prosle godine!

Od nekih 8:30h jutros je suvo,ali oblacno i tiho!
Tmin:17.2C Takt: 21.5C

Sve mi lici da ce ovo biti pravi jesenji dan bez neke akcije...mozda opet padne samo obicna kisa,ne verujem da su moguci pljuskovi,grmljavina ili neke nepogode!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #206 poslato: 05. Jun 2008. u 10:47 »

Imaš i na Ogimetu, pa biraj: sirovi ili obrađeni.
http://www.ogimet.com/synops.phtml.en

Koliko vidim, poslednji SYNOP iz Zrenjanina ne daje padavine. Daje 8/8 Sc i suvo. Juče je davao suvu grmljavinu, bez padavina.
pa po ovom da....ali na mojoj stanici palo je 1mm.Imam informaciju da u gradu negde nije bilo ni kapi kise.

To ti je potvrda te priče.

Evo danas samo rsulja,ali u celom gradu :) Treuntuno pretezno oblacno,ali kod mene jos uvek rominja

Jesi li siguran da je to samo rosulja? Naime, razlika između rosulje i slabe kiše je ta što rosulja lebdi u vazduhu i veoma sporo pada. Prečnik kapljice je jaaako mali, ispod 1mm. Slaba kiša, pak, može da da poneku kap, ali ona ide pravo naniže. Prečnik te kapi je skoro 1mm, a može da bude i 5mm, pa i više (ali o tome drugom prilikom).
Inače, nema uslova za rosulju. Treba ti slojasta oblačnost roda Stratus, a uslova za formiranja Stratusa nema. Prevelika je razmena energije između atmosfere i tla, dok se Stratus formira samo kada je ta razmena minimalna i usmerena prema tlu, pa se stvara inverzija (prizemna ili malo pridignuta, stotinak metara).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #207 poslato: 05. Jun 2008. u 10:49 »
Sve mi lici da ce ovo biti pravi jesenji dan bez neke akcije...mozda opet padne samo obicna kisa,ne verujem da su moguci pljuskovi,grmljavina ili neke nepogode!
Nikad se ne zna, Palmark. Sada je juni, i čim malo probije Sunce, eto konvekcije, eto veselja! Samo se ti nadaj da neće da grmi ako bude padala kiša. Međutim, mislim da neće biti toliko gadno kao juče.

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #208 poslato: 05. Jun 2008. u 10:53 »
Moguce,ptprince,mada za sad ne vidim sunce ni u tragovima  ??? Ili mozda i ne moram da ga vidim da bi ono odradilo svoj posao?  :idea:

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #209 poslato: 05. Jun 2008. u 10:57 »
Ovde kod mene ima sunca,jupiiiii.Ima i kumulusa.
Princ hvala na odgovoru u prognoze!
Inače meni ovaj dan liči na jedan od onih kada u Beograd za tili čas dođe pljusak i istrese veću količinu padavina.Sećam se par puta temperatura nije prevelika,oblačnost tu i tamo,vlaga i onda dođe i pljuštiiii.No videćemo.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #210 poslato: 05. Jun 2008. u 10:59 »
Ti ne moraš da ga vidiš, videće ono tebe. Mi se već neko vreme gledamo, ovde na brdu. Mislim da se kod tebe vuku neki ostaci inverzije, jer jutros kada sam pratio sina u školu (tada imam sjajan pogled na Srem), video sam jednu tanku crtu zagađenja kako pluta iznad ravnice, što potvrđuje pojavu inverzije. Ne brini, u junu Sunce to sigurno probija. Jedina situacija kada u junu se ne treba nadati grmljavini jeste ona retka kada pada umerena i jaka kiša od ranog jutra ili iz noći, a pri tom još duva neki vetar. Međutim, iako se sećam takvih situacija, to je prilično retko.
Pavloviću, tačno tako. Skroz se slažem(o) u oceni.
Dakle, danas Cb lutrija. Izvesno! Za to mi ne treba CAPE, oslanjam se na iskustvo. Slobodno me citirajte ako se izglupiram danas.

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
« Odgovor #211 poslato: 05. Jun 2008. u 11:21 »
Banjaluka,temperatura je 20 stepeni,vjetar do prije sat vremena sjeverni,2 m/s,ali sada je tiho...Međutim,za razliku od jučerašnjeg dana,sada već ide konvekcija,a na radaru
hrvatskog HMZ već vidim skupljanje kišnih oblaka na jugozapadu.
Juče je to počelo dva sata kasnije,znači kiša nam ne gine za par sati...
A već je ima na SZ,u Hrvatskoj,znači double trouble(haha)!!!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #212 poslato: 05. Jun 2008. u 11:37 »
U Novom Sadu je nakon što sam se javio jutros opet počela kiša i sve do sada je padala neprekidno slaba do umerena. Do 8 ujutru palo je 21.9mm, a posle toga je još padalo.  :-[  Ispunila su se moja očekivanja da može pasti preko 20mm, ali stvarno nisam očekivao do četvrtka ujutru već preko 20mm.  :o

Trenutno je oblačno i tmurno sa slabom kišom, ali kao da prestaje kiša lagano. Temperatura je 17.9 stepeni, a vlaga čak 94%.  :o Ima čak sumaglice po Fruškoj Gori.

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #213 poslato: 05. Jun 2008. u 11:38 »
Ovo me juce prilicno uplasilo  :-[
Delovalo je kao da ce ovaj "pipak" dodirnuti zemlju... Da li je to mozda bila potencijalna tromba?

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #214 poslato: 05. Jun 2008. u 11:45 »
Meni ovo deluje baš kao početak tornada. Što ćutiš do sad Palmark!!!
Ima ovde iskusnijih po tom pitanju i daće sigurno bolju detaljniju analizu snimka.
Imaš li još koji snimak? Kad je slikano? U kom pravcu?

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #215 poslato: 05. Jun 2008. u 11:50 »
Joj cuti Boce,vise bih voleo da nije nista slicno...
Slikano je oko 18:30h iz pravca zapada-jugozapada,na samom pocetku oluje.
Znam samo da me je nesto pritislo u grudima kad sam to video,nije bas svejedno gledati u tako nesto...
Kretalo se jako brzo,a posto su poceli da pucaju gromovi na sve strane morao sam da udjem u kucu...
Sve se desavalo jako brzo,pa nisam imao bas vremena mnogo da slikam.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #216 poslato: 05. Jun 2008. u 11:56 »
Meni baš ne liči na začetak tornada. Em što nisu oštre ivice, em što je oivičen i sa gornje strane ako se zagledate, ali taj oblak je bio neverovatno strašan to je istina.
Meni je čak i ličio oblak sa mogućim tornadom. Nisam dobio odgovor jel ona rupica u sredini bila zaista ili je to optička varka?

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #217 poslato: 05. Jun 2008. u 12:10 »
Već je počelo sa konvektivnim padavinama
Crni Vrh grmljavina sa gradom, Zaječar i Valjevo grmljavina sa kišom

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #218 poslato: 05. Jun 2008. u 12:48 »
Delovalo je kao da ce ovaj "pipak" dodirnuti zemlju... Da li je to mozda bila potencijalna tromba?

Nije, Palmark. Ako malo bolje pogledaš, videćeš da je to parče koje visi malo drugačije boje, i dakle potpuno odvojeni deo oblaka. Krpa (pannus) koja leti nešto ispod donje baze oblaka.

Ima ovde iskusnijih po tom pitanju i daće sigurno bolju detaljniju analizu snimka.

Je l' mi se to nešto učinilo da čujem? ???

Znam samo da me je nesto pritislo u grudima kad sam to video,nije bas svejedno gledati u tako nesto...
Kretalo se jako brzo,a posto su poceli da pucaju gromovi na sve strane morao sam da udjem u kucu...
Sve se desavalo jako brzo,pa nisam imao bas vremena mnogo da slikam.
Beskrajno razumem situaciju, Palmark. Naplašen raznim pričama o tornadu u ovim krajevima Evrope (što jes' jes'), ni meni ne bi bilo svejedno, sa takvim mislima u glavi pogotovo. Međutim, upravo to brzo kretanje je ono što je otkinulo parčence oblaka u krpu.
Gromovi kad zapucaju onako naglo i jako, to je pravi zvuk, bez zaobilaženja. Tada je Cb nad glavom. Ovde je juče tako iznenada puklo da samo što nisam seo na patos. Inače, volim da blejim u gromove i oluje, tako da se ne smatram naročito plašljivim.

Meni baš ne liči na začetak tornada. Em što nisu oštre ivice, em što je oivičen i sa gornje strane ako se zagledate, ali taj oblak je bio neverovatno strašan to je istina.
Evo, i Joe je saglasan.

Nisam dobio odgovor jel ona rupica u sredini bila zaista ili je to optička varka?
Možda nisam bio konkretan, a i moj jutrošnji odgovor se jedva vidi. Dakle, ne verujem da je optička varka. A jaaako me zanima šta se tamo dole dešavalo. Mada, tornada se ne vide tako, već je takva rupa više nalik malo krupnijim sistemima koji se nazivaju tropski cikloni (harikeni, tajfuni, Katrina & The Waves...). Tornado je krajnje uzan - prečnik cevi je daleko ispod 1 km, možda 100 metara ili tako nešto. Rezolucija sa fotke to ne bi podržala, čak i da se vidi. A tornado se spušta iz baze oblaka, pa se vrh tornada ne može videtiodozgo. Smeta nekoliko kilometara visok Cb.
Tropski ciklon, međutim, isto je što i ciklon kakvog ga znamo (na studijama se za naše ciklone koristi termin vantropski cikloni), samo znato manjih horizontalnih dimenzija. To je čitav barički sistem kao onaj sa frontovima, samo su gradijenti pritiska nenomralno uvećani, jer em su manji po prostianju, em je centar tropskog ciklona dublji. U centru se nalazi maleni deo sa vedrim nebom i bez vetra, ali jaaako sniženim pritiskom (do recimo 900 mb) i naziva se oko.
Ovo na satelitskom snimku upravo liči na tako nešto, mada je meteorološki pomalo neverovatno da se to stvori nad kopnom. Obično se tropski cikloni generišu par dana, i to isključivo nad okeanima, u tropskim širinama, gde je temperatura površine vode i viša od 27 stepeni.
Heh, sad mi pade na pamet suluda priča o oku tornada, da se GMS Zrenjanin nalazio u oku tornada, pa dazato nije imao padavina. Naravno, to je samo šala. Nema pojma da se tako nešto desilo.

Van mreže jocozr

« Odgovor #219 poslato: 05. Jun 2008. u 12:52 »
2.)Meni je ovo strujanje danas mnogo cudno.Sta se desava strujanje je razlicito u kako-kom delu Srbije!!??
Cini mi se da je centar ciklona u Srbiji?