Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2008. I dekada  (Pročitano 131126 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Jun 2008. I dekada
« Odgovor #220 poslato: 05. Jun 2008. u 13:07 »
Prince taj oblak sam pratio i u tom trenutku kada se pojavilo oko on se nalazio istočno od Novog Sada, bliže Novom Sadu nego Zrenjaninu.

Evo uspeo sam da nađem radarsku sliku 1min i 3sec pre tog satelitskog snimka.

Beška?

Van mreže Max89

• *
  • Starost: 35
« Odgovor #221 poslato: 05. Jun 2008. u 13:08 »
УПОЗОРЕЊА И НАЈАВЕ РХМЗ СРБИЈЕ

Четвртак, 05-јун-2008: Наредних 7 дана променљиво време, пљускови и грмљавина. Понегде су могуће обилне падавине и непогоде са градом и јаким ветром.

Kod mene pocinje kisa(velike krupne kapi),vetar je u blagom pojacanju,Takt 22.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #222 poslato: 05. Jun 2008. u 13:12 »
2.)Meni je ovo strujanje danas mnogo cudno.Sta se desava strujanje je razlicito u kako-kom delu Srbije!!??
Cini mi se da je centar ciklona u Srbiji?

Ne samo da je u Srbiji. Pogledajte animaciju. Meni se čak čini da je centar ciklona na severoistoku Vojvodine.  :o
http://www.sat24.com/frame.php?html=zoom&xas=440&yas=320

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #223 poslato: 05. Jun 2008. u 13:20 »
Prince taj oblak sam pratio i u tom trenutku kada se pojavilo oko on se nalazio istočno od Novog Sada, bliže Novom Sadu nego Zrenjaninu.
Evo uspeo sam da nađem radarsku sliku 1min i 3sec pre tog satelitskog snimka.
Beška?

Pre će biti Titel.
No, kako god, uporedio sam vreme nastajanja obe slike. Radar je stvarno minut stariji, tako da se može reći da je istovremeno.
Međutim, mislim da sam našao rešenje zagonetke. Vreme je pred zalazak Sunca, pa je upadni ugao sunčevih zraka prilično mali (negde 10-15 stepeni). Nemam bolju ideju od te da je to ustvari vrh Cb-a koji nadvisuje okolne već delimično stratifikovane (razvučene, raspadnute konvektivne) oblake. Fora je u tome što se senka tog vrha nad okolnim oblačnim slojem vidi kao rupica, jer je tamna oblast fotke.

Ne samo da je u Srbiji. Pogledajte animaciju. Meni se čak čini da je centar ciklona na severoistoku Vojvodine.  :o

Sudeći po tome, centar ciklona je u Bašaidu. :lmao:
Šalim se. Ovo se uvrće bez nekog posebnog reda i poretka. Pravo slabogradijentno polje i nestabilna vazdušna masa. Severni Balkan i Panonska nizija je kao jedan kotao konvektivnih oblaka.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #224 poslato: 05. Jun 2008. u 13:22 »
Što bi rek'o Radovan III:
'Namrčilo se od Zemuna, kao da će g..na da padaju!' :lmao:

Pogledajte LAWR!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #225 poslato: 05. Jun 2008. u 13:28 »
Pre će biti Titel.
No, kako god, uporedio sam vreme nastajanja obe slike. Radar je stvarno minut stariji, tako da se može reći da je istovremeno.
Međutim, mislim da sam našao rešenje zagonetke. Vreme je pred zalazak Sunca, pa je upadni ugao sunčevih zraka prilično mali (negde 10-15 stepeni). Nemam bolju ideju od te da je to ustvari vrh Cb-a koji nadvisuje okolne već delimično stratifikovane (razvučene, raspadnute konvektivne) oblake. Fora je u tome što se senka tog vrha nad okolnim oblačnim slojem vidi kao rupica, jer je tamna oblast fotke.

Bome moguće vrlo moguće, sada sam baš pokušao iz zuma da pogledam satelitsku sliku i nije isključena senka. Senka je jugoistočno od tog vrha cb-a što odgovara upadnom uglu sunca. Znači ipak otpička varka.  ???

Počelo je da se razdanjuje malo u Novom Sadu ako se tako može reći, a pojavila se i konvektivna oblačnost iza Fruške Gore.  ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #226 poslato: 05. Jun 2008. u 13:29 »
Upravo je počeo pljusak na Košutnjaku! Ne grmi.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #227 poslato: 05. Jun 2008. u 13:30 »

Pogledajte LAWR!

"a ti držiš veš na terasi Rumenka"  :lmao:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #228 poslato: 05. Jun 2008. u 13:36 »

Pogledajte LAWR!
"a ti držiš veš na terasi Rumenka"  :lmao:

Moj veš nije ni kačen na terasu, sva sreća. A Rumenka je kod Novog Sada, je li? :lmao:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #229 poslato: 05. Jun 2008. u 13:42 »
Moj veš nije ni kačen na terasu, sva sreća. A Rumenka je kod Novog Sada, je li? :lmao:

Tu između Novog Sada i Kisača. Sve je to isto.  Zadivljuje me vaše poznavanje geografije Rumenka, pardon PtPrince.  :lmao:

Inače kod mene se pojavio poljoprivredni avion koji nadleće Dunav i okolinu i prska komarce.  :o Zar ja nisam čuo da se to radi za vreme suvih dana kasno poslepodne i uveče i kada se ne najavljuje kiša uskoro.  :o Barem je uvek tako bilo kod mene izgleda sve do sada.  :o

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #230 poslato: 05. Jun 2008. u 13:48 »
Heh, pa znam nešto od te geografije. Znaš, na jednoj od planeta živeo je jedan geograf...

Da, posipanje komaraca. Verovatno im se stavlja so na rep, da ne beže. Jeste, Joe, dobro si čuo kako se prskaju komarci, samo nisam znao da imate waterproof komarce za kišu (tzv rain-mosquito, :lmao:)
Pada kao da se odvalilo dance na bojleru! :lmao:

Van mreže beket

• **
« Odgovor #231 poslato: 05. Jun 2008. u 13:50 »
ne kapiram kako je fruskogorski radar prazan za 13.00 (oko Beograda), a tad je ovde poceo jak pljusak, koji jos uvek traje - mada nesto umereniji... nije bilo grmljavine, niti preteranog vetra!
par minuta pred pljusak nebo je bilo prilicno mracno, ali se taj mrak brzo raspadao jos pre pljuska...

edit: vise ne pljusti, samo umereno pada
ali ako ja dobro kapiram novi radarski snimak, stize sad jaca porcija sa jugozapada (ne vidim odavde tu stranu neba)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #232 poslato: 05. Jun 2008. u 13:53 »
Mislim da osetljivost radara nije lepo podešena. To se operativnio podešava svaki dan.
Inače, ni FG radar od 13:300 nije ništa puniji, a baš mi se tada sve sručilo ovde!
Znam, LAWR ima lep odziv, ali to samo brze internet konekcije mogu da prate. Ja od kuće na dial-upu nemam šanse tome da priđem.
Inače, LAWR je katastrofa kada ima previše stalnih padavina. Ne vidi dalje od Obrenovca.

Pljusak popustio... ali oblaci se kreću nekako duž autoputa Zagreb-Beograd, dakle os trane zapad-severozapad. Ako to vidiš, tako prati. Mislim da imamo kraću pauzu u padavinama, pa Jovo nanovo (Joe, izvini).

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #233 poslato: 05. Jun 2008. u 14:06 »
Kod mene grmi iz pravca severa
Sistem koji je aktivan već neko vreme severnije od mene spaja se sa jednim lokalnim oblakom u blizini grada i razvija se sve bolje Valjda će i nas počastiti kiša danas.  :o
Takt=24.1°C

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #234 poslato: 05. Jun 2008. u 14:11 »
http://www.sat24.com/frame.php?html=zoom&xas=440&yas=320

Ja još nisam provalio smjer kretanja oblaka. Potpuno me zbunjuje. Ovdje se oblaci ni ne kreću, već samo nastaju i nestaju.  :-\

U Baru je sunčano, potpuno se stabilizovalo vrijeme. Jutros je palo još 0.1mm. U Podgorici je palo čak 13mm jutros.
Temperatura 23.7C, osjetno je svježije nego prethodnih dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #235 poslato: 05. Jun 2008. u 14:13 »
Da jedino se na severoistoku Vojvodine primećuje kružno kretanje
Ostatak je svak na svoju stranu :)
Random funkcija uključena ;)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #236 poslato: 05. Jun 2008. u 14:15 »
Kod mene i dalje oblačno povremeno sa pesticidima.  :o
Tu je oblačnost, konvekcija iza Fruške Gore o kojoj sam pričao i ko se zagleda na ovoj fotografiji izuzetnog kvaliteta može ugledati i poljoprivredni avion.

Vidim da se lepo krčka oko Beograda. Već ima i crvenkaste refleksije.
Miloše i ja sam u konfuziji. I dalje ne mogu da provalim odakle dolaze meni oblaci, a baš se trudim.  :-\

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #237 poslato: 05. Jun 2008. u 14:21 »
Stala kisa u kosutnjaku!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #238 poslato: 05. Jun 2008. u 14:26 »
Stala kisa u kosutnjaku!
Čini ti se, Sic. Još pada. Doduše, pomalo, ali radije ne bih bez otvorenog kišobrana napolje.

Joe, fotka ti je zakon, sa sve avionom. A lepo čuče Cb-i u rovu iz FG, baš si ih super ulovio.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #239 poslato: 05. Jun 2008. u 14:29 »
Evo podataka u 14h za Novi Sad

temperatura: 20.4
vlažnost: 80%
pritisak: 991.1mb
vetar jugozapadni 2m/s

Malo je popucala oblačnost, ali je počela da se stvara konvektivna oblačnost.

Inače ringišpil prešao iz Banata u Rumuniju.  ???

Evo i podataka o količini padavina:
Do 14h u Novom Sadu je palo neverovatnih 26.9mm.   :-[ Po mojoj proceni ista je vrrednot i do 10h.  ;)