Sneg zavejao Novi Zeland

Sneg zavejao Novi Zeland

 

Delovi Novog Zelanda od jutros su potpuno blokirani zbog snežne oluje. Snežna mećava je u pojedinim gradovima Novog Zelanda donela sneg prvi put u nekoliko decenija, dok je zbog ledenog nevremena neprohodno više saobraćajnica, zatvoreni su aerodromi i škole i prekinuto snabdevanje strujom u mnogim gradovima.

Severno ostrvo, koje zajedno sa Južnim ostrvom čini dve glavne kopnene mase Novog Zelanda, zahvatilo je najgore zimsko nevreme u poslednjih 50 godina, a stanovništvo prestonice Velingtona upozoreno je na obilne snežne padavine.

Najgori vremenski uslovi trenutno su na Južnom ostrvu, gde, iako su snežne oluje češća pojava, stanovništvo još pokušava da se izbori sa nepovoljnim prilikama koje će, kako se očekuje, potrajati tokom većeg dela sedmice.

“Ljudi treba da budu spremni na najgore, što znači da se postaraju da su snabdeveni u slučaju da ne mogu da izađu iz kuća i budu bez struje i drugih sredstava”, rekao je upravnik službe civilne odbrane u Velingtonu Rajan Van Šalkvik.

Aerodromi su danas zatvoreni u gradovima Krajstčerč, Danedin i Kvinstaun, na Južnom ostrvu, gde je zabeleženo minus četiri stepena Celzijusa, što je izuzetno niska temperatura za ovo područje, javio je AFP.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-XImbXzqrrE&feature=player_embedded#at=26[/youtube]

Izvor: mondo.rs

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *