Vremenska prognoza 12-16. novembar 2017 – Zahlađenje od utorka!

U nedelju ujutru u Srbiji ponegde kratkotrajna magla. Tokom dana umereno do potpuno oblačno, suvo i toplo za ovo doba godine. Vetar slab i umeren, na planinama na jugozapadu zemlje povremeno i pojačan; pre podne i sredinom dana južni i jugozapadni, a potom do kraja dana južni i jugoistočni. Maksimalna temperatura od 13ºC na krajnjem severu i severozapadu do 19ºC ponegde u centralnim i jugoistočnim krajevima. Uz više oblačnosti, uveče na jugozapadu, a tokom noći i u ostalim krajevima mestimično sa slabom kišom, samo se na jugoistoku zadržava uglavnom suvo. Više padavina u Timočkoj Krajini oko ponoći i na području Vojvodine u drugom delu noći i u ponedeljak pred jutro, ali je svakako reč o manjoj količini. Tokom večeri na planinama na jugozapadu, a naročito u košavskom području vetar će biti u pojačanju, tako da će tokom noći u ovim krajevima biti vetrovito, a na jugu Banata vetar će imati olujne udare.

U ponedeljak iznad većeg dela pretežno do potpuno oblačno, na severu, zapadu, jugozapadu i delu centralne Srbije (Šumadija) mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima, a lokalno je moguća i grmljavina. U ostalim krajevima uglavnom suvo, a na jugoistoku će uz nešto manje oblačnosti tokom većeg dela dana biti i sunčanih perioda. Vetar slab i umeren, u košavskom području umeren, povremeno jak, a u južnom Banatu i na planinama na jugozapadu sa olujnim udarima; jugoistočni, samo na jugu i jugozapadu zemlje – južni i jugozapadni. Istovremeno, već kasnije ujutru na severozapadu Bačke će doći do okretanja vetra na umeren i pojačan, pri prelasku fronta kratkotrajno i jak, severozapadni, kao i pada temperature. Hladan front će se u narednim satima relativno sporo premeštati ka jugoistoku i do kasnog popodneva će zahvatiti severozapad zemlje, do kraja dana i u toku večeri zapadne, jugozapadne i centralne krajeve Srbije, kao i jug Banata, a do utorka ujutru će stići i do istoka i jugoistoka. Maksimalna temperatura od 12ºC na krajnjem severozapadu (gde će jutro biti najtopliji deo dana) do 20ºC ponegde u centralnim, istočnim i jugoistočnim krajevima. U toku noći oblačno, u Vojvodini i Podrinju mestimično sa kišom. U ostalim krajevima većinom suvo, na jugoistoku i istoku uglavnom samo uz umerenu oblačnost. Vetar većinom umeren, povremeno i pojačan, severozapadni.

U utorak oblačno i u većem delu hladno, mestimično sa kišom. Padavine će biti pretežno slabog intenziteta i u manjoj količini. Na jugoistoku i istoku uglavnom suvo, a biće i sunčanih perioda. Vetar slab i umeren, u Vojvodini, na istoku i u planinskim predelima povremeno pojačan, severozapadni. Maksimalna temperatura od 6ºC na jugozapadu do 17ºC na krajnjem istoku, a u većini krajeva će biti u intervalu od 8 do 11ºC.

U sredu takođe oblačno i hladno, mestimično sa kišom. Više padavina će biti u južnim krajevima, ali bez veće količine. Vetar slab i umeren, severnih pravaca. Maksimalna temperatura od 5ºC na zapadu i jugozapadu do 12ºC na jugoistoku.

I u četvrtak se zadržava oblačno i hladno, mestimično sa kišom. Više padavina se očekuje na jugu i zapadu, ali bez veće količine. Vetar slab i umeren, istočni i severoistočni. Maksimalna temperatura od 6 do 12ºC.

U višim predelima se narednih dana očekuju padavine uglavnom u vidu kiše. U periodu od utorka do četvrtka uslova za susnežicu i sneg i stvaranje manjeg/simboličnog snežnog pokrivača biće na visokim planinama na jugozapadu.

You may also like...