Vremenska prognoza 8-12. avgust 2017 – Vruće i vetrovito do vikenda

*Prognoziran atmosferski pritisak na nivou mora i visina sloja vazduha u atmosferi gde pritisak iznosi 500hPa u gpm.*

Dolina čija se osa trenutno proteže preko Velike Britanije narednih dana će se premeštati dalje ka Srbiji. Ispred doline u sklopu grebena strujaće veoma topla vazdušna masa koja će u našoj zemlji opet podići temperaturu iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Usled prodora svežijeg vazduha iza Karpata i toplog ispred, obrazovaće se pojačan horizontalni gradijent atmosferskog pritiska zbog kojeg će duvati košava.

U toku današnjeg dana u većini krajeva suvo i toplo vreme, maksimalna temperatura u intervalu od 33°C do 36°C. Ponegde u planinskim krajevima istočne Srbije biće mogući poslepodnevni pljuskovi sa grmljavinom. U toku noći jugoistočni vetar u pojačanju u košavskom području.

U sredu toplo i vetrovito. U centralnim i južnim krajevima zemlje u toku podneva postojaće uslovi za izolovane pljuskove praćene grmljavinom. Maksimalna temperatura od 37°C do 39°C. U četvrtak veoma toplo uz pojačan jugoistočni vetar, maksimalna temperatura lokalno do 40°C.

I u petak  veoma toplo i vetrovito, maksimalna temperatura od 38°C do 40°C. U toku večeri i jutra na subotu hladni front bi uslovio pojačan severozapadni vetar, pad temperature i pljuskove sa grmljavinom. U subotu svežije i nestabilno, postojaće uslovi i za vremenske nepogode. Maksimalna temperatura do 25°C na zapadu zemlje, dok će na istoku i jugu pre prolaska fronta biti toplije, do 35°C.

You may also like...