Pozdrav svima
,
Kao prvo – Srećna nova 2023.! Ja sam Vladimir, novi član foruma iz Novog Sada. Ovom podforumu sam se priključio sa ciljem da predstavim projekat na kojem trenutno učestvujem, i koji bi mogao biti interesantan i vama koju posedujete automatske meteorološke stanice.
Pa da odmah pređem na stvar – u sklopu navedenog projekta koji nosi naziv WiHi, razvija se platforma za prikupljanje meteoroloških podataka prikupljenih od strane privatnih automatskih meteo stanica (za sada bilo koje vrste i preciznosti). Kao deo platforme, razvija se i sistem „nagrađivanja“ onih stanica koje doprinose unapređenju vremenske prognoze. E sada, verovatno se pitate na koji način to sve funkcijoniše? Evo u čemu je stvar - u sklopu WiHi platforme je razvijen algoritam koji meri doprinos podataka dobijenih sa pojedinačnih automatskih meteo stanica unapređenju vremenske prognoze, te na osnovu toga nagrađuje digitalnim tokenom vlasnike meteo stanica u srazmeri koliko je ta stanica doprinela unapređenju prognoze. Za one koji nisu upoznati sa tematikom kriptovaluta – možemo reći da vlasnik dobija određeni broj bodova koji će se moći koristiti za „kupovinu“ meteo podataka sakupljenih sa drugih meteo stanica, kao i, ukoliko projekat uspe, unovčiti. Samim tim, osnovni cilj WiHi platforme je da podstakne korišćenje podataka dobijenih sa privatnih automatskih meteo stanica za modelovanje i unapređenje vremenske prognoze (a koja se danas predominantno bazira na javno dostupnim podacima tj. podacima prikupljenim od strane stanica koje su postavile zvanične hidrometerološke organizacije – a koje nažalost pokrivaju samo određenu teritoriju). Sam koncept WiHi ideje je već dobio potvrdu osvajanjem "Climate Award" na letnjem Solana hakatonu, gde je u pogledu samog testiranja našeg algoritma pomoć pružila i renomirana organizacija za pravljenje prognoze vremena Weather2Umbrella.
E sada, dolazimo i do konkretnog razloga zbog kojeg sve ovo pišem. Mi u WiHi timu smo trenutno u fazi testiranja prototipa WiHi-a, gde nastojimo da "priključimo" 50 senzora do kraja januara 2023. godine, te tokom februara izvršimo testiranje WiHi platforme (do sada smo uspeli da "priključimo" 30 senzora u Vojvodini). Pitanje za članove ovog podforuma je: Da li ima neko zainteresovan od vas koji posedujete automatske meteo stanice (bez obzira gde se nalazite) da nam pružite podršku, tj. da „prikačite“ svoju meteo stanicu na WiHi platformu – tj. da putem API- ja podelite podatke koje sakupljate? (kao i da sazna koliko njegova meteo stanica doprinosi samoj preciznosti vremenske prognoze za područje na kojoj se nalazi). Ukoliko ima neko zainteresovan, molim da se javi do 16. januara, a ja ću vas potom kontaktirati da dogovorimo sve tehničke detalje.
Naravno, ja sam bio dosta uopšten sa opisom WiHi platofrme i same ideje, pa samim tim ako imate bilo koje pitanje ili su potrebna dodatna objašnjenja – molim vas pitajte sve šta vas interesuje. Takođe, svi zainteresovani na ovom linku mogu naći više informacija o samom projektu
https://www.noetika.tech/weather (nažalost je sve na engleskom). Takođe, za upućenije u novije trendove (ali i za one koje su željni novog znanja
), plan je da se nakon testiranja prototipa WiHi, oformi WiHi organizacija po principu „Decentralized Autonomous Organisation (DAO)“ - tj. otvorena i decentralizovana organizacija za sve koji su zainteresovani da učestvuju i doprinose unapređenju vremenske prognoze a usput imaju priliku da za svoj trud dobiju i određenu nadoknadu.
Sve najbolje,
Vladimir