Ciklon ”Alen” 01-04. septembar 2017.

Doneli smo jednu odluku za koju znamo da se neće svima dopasti. Sa prvim jesenjim ciklonom počeli smo ponovo sa praksom da ciklonima dodeljujemo imena. Imena ciklonima dodeljujemo iz jednog praktičnog razloga, radi lakšeg vođenja statističkih podataka za određene događaje koje sami cikloni budu donosili.

Konačno se dešavo ono što smo priželjkivali celog leta, a to je izdizanje azorskog anticiklona ka Britaniji. U takvoj raspodeli baričkih sistema sa severa Evrpe biće poguran vlažan i hladan vazduh ka Mediteranu usled čega će u zaleđu Alpa doći do ciklogeneze, odnosno do formiranja ciklona kome smo mi dali ime ”Alen”. Ciklon će se formirati u petak u popodnevnim satima i već tokom večeri imaćemo prvi priliv vlažnog i nestabilnog vazduha do naših krajeva. Dakle kasno popodne i uveče prvo u zapadnim i severnim, a kasnije tokom noći i u ostalim predelima promenljivo oblačno i nestabilno uz pojavu kratkotrajnih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

U subotu se očekuje jačanje visinske jugozapadne struje kao i svih parametara koji su indikatori za mogućnost pojave jakih grmljavinskih nevremena sa gradom i olujnim vetrom. U prvom delu dana u subotu očekuje nas suvo, toplo i sparno vreme sa temperaturama do 32 stepena. Posle podne i uveče očekuje se jačanje oblačnosti na zapadu i jugozapadu uz pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom. Prema sada raspoloživim podacima u Podrinju se usled jakih olujnih parametara očekuje formiranje olujnog sistema( superćelije) koja će se kretati dalje ka severoistoku donoseći obilne padavine, grad i jak vetar. U ovom trenutku nije moguće baš tačno predvideti gde će se formirati olujni sistem, tako da su moguća odstupanja. Više padavina u severnoj polovini zemlje, lokalno i preko 50mm za kratko vreme. Na jugu i jugoistoku zemlje u subotu suvo.

Tokom nedelje će se središte ciklona premeštati preko naše zemlje ka severoistoku i u popodnevnim satim centar niskog pritiska izmestiće se u rumunskom delu Banata. Ovoga puta jača nevremena treba očekivati u istočnoj polovini zemlje. U nedelju tokom dana pri izmeštanju ciklona istočnije od nas počeće da duva umeren severozapadni vetar uz pad temperature. Ovaj ciklon će nam konačno doneti odmor od visokih temperatura i one će se tokom naredne sedmice kretatu u granicama proseka za početak septembra.

Očekivana količina padavina od ovog ciklona po GFS modelu.

You may also like...