Ciklon ”Glorija” najavljuje kraj žarkog leta!

Usled spuštanja hladnog vazduha sa severa Evrope preko Alpa tokom noći  na severu Jadrana očekuje se ciklogeneza, odnosno ”rađanje” novog ciklona kome smo ovog puta dali ime ”Glorija”. Ciklon je već počeo svoje delovanje tako da će tokom noći i jutra duž obale Jadrana doneti izuzetno jake padavine i poplave sa preko 100mm padavina za kratko vreme. Kao što i uvek biva kod ovakvih ciklona velika količina padavina biće u priobalnom delu Jadrana, a znatno manje ka unutrašnjosti kopna. Ciklon će se sa severa Jadrana premeštati prvo ka srednjem delu, a onda će nastaviti put dalje na istok preko naše zemlje i u sredu u večernjim satima njegov centar će biti u rumunskom delu Banata. Delovanje ciklona će trajati sve do vikenda.

Što se tiče naše zemlje ciklon ”Gordana” će u utorak većem delu zemlje doneti veoma toplo vreme sa temperaturama oko 30 stepeni, dok će na severozapadu biti dosta hladnije vreme uz puno oblaka. Ovaj ciklon će takoreći doći ” glave” letu tako da posle njega ne bi trebalo više da imamo temperature od 30 i preko 30 stepeni. Posle podne do severnih i zapadnih predela stićiće talas vlažnog vazduha kada će biti uslova za kratkotrajnu kišu i pljuskove sa grmljavinom. U sredu kada ciklon krene da se iz srednjeg Jadrana prebacuje na kopno preko Bosne i naše zemlje doneće nove padavine najpre južnim i jugozapadnim predelima, a padavine će se tokom popodneva i večeri u južnoj struji prebacivati dalje na sever zemlje. Biće uslova za pljuskove i grmljavinu, a očekuju se i obilnije padavine u donjem delu Velike Morave, Braničevu i na jugu Banata gde može pasti i 30 mm za kratko vreme. Tokom noći prestanak padavina u većini predela južno od Beograda.

U četvrtak kada se centar ciklona bude izmestio u rumunskom delu Banata krenuće da duva umeren do jak severozapadni vetar, a sa njim će krenuti i upumpavanje hladnog vazduha i padavina koje će ovog puta pristizati sa severozapada. U većem delu zemlje se očekuje hladno vreme sa kišom, a moguće su i obilnije padavine. Slično vreme i u petak ali će padavine postepeno slabiti. Temperature će biti prave novembarske i u većini mesta neće preći petnaest stepeni. Očekuje se da u većini mesta padne oko 30mm kiše, a na jugu Banata i preko 50.

Očekivana količina padavina do subote po gfs modelu.

You may also like...