Ciklon ” Rastislav ” – još jedan ciklon u nizu!

Rtavn121

Rastali smo se od veoma burnog ciklona ” Petra ”, ali nam se već tokom noći sa Jadrana približava novi ciklon kome smo ovog puta dali ime ,, Rastislav ”. I ovo će biti jedan dubok ciklon, ali za nijansu slabiji od prošlog. Najniži pritisak u centru biće u jutarnjim satima kada se ciklon bude približio crnogorskoj obali. Pritisak u centru pašće na 982mb. Tokom prepodneva svojim centrom premeštaće se preko Balkana, tj. preko centralnih i južnih predela Srbije.

Već tokom ove večeri i noći ka nedelji oblačnost će sve više jačati na jugu i jugozapadu zemlje uslovljavajući kišu u nižim i sneg u višim predelima. U košavskom području poče će da duva umerena do jaka košava, ali na svu sreću već u nedelju pre podne biće u slabljenju.

Vetar pri prolasku fronta:

sfc_w10_36

Tokom prepodneva padavine iz južnih predela polako će se premeštati ka severu uslovljavajući kišu, a u predelima severnije od Kragujevca i u Timočkoj i Negotinskoj krajini pored kiše mogući su susnežica i sneg i u nižim predelima. Treba računati na obilnije padavine u predelima južno od Beograda gde može pasti od 10 do 20mm, a lokalno  i do 30mm, tako da postoji opasnost od lokalnih izlivanja bujičnih potoka.  Zanimljivo je to da će na jugoistoku zemlje biti desetak stepeni toplije nego na severu uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine u sklopu fronta koji će preći tokom prvog dela dana preko tih predela. Pored pljuskova očekuje se da na kratko zaduva i jak do olujni jugozapadni vetar.

Očekivana količina padavina od ciklona:

48_26

You may also like...