Ciklon ” Sanja ” – donosi vetar i obilnije padavine!

Rešili cikloni da pokore Balkan. Već u toku naredne noći ciklon će početi da deluje na vreme u našoj regiji. Ovaj ciklon smo nazvali ” Sanja ”. Nadamo se da se neka Sanja neće naljutiti 🙂 .

Položaj ciklona u sredu:

Rtavn181

Kao što smo već rekli, jak ciklon koji se formirao na zapadu Sredozemlja polako će se premeštati dalje ka severoistoku uslovljavajući obilne padavine i jake grmljavinske oluje. Prvi nalet ovog ciklona najviše nevolja doneće priobalju Jadrana. Očekuju se jake grmljavinske oluje, vetar i obilne padavine. Očekuje se da padne od 30-70mm po kvadratnom metru , a lokalno može pasti i preko 100mm.  Drugi talas obilnijih padavina očekuje se u četvrtak u drugom delu dana kada može biti još obilnijih padavina. U Sloveniji, severozapadnoj Hrvatskoj i višim planinskim predelima očekuju se snežne padavine, u većini mesta oko 30cm, a na planinama i preko 70cm novog snega.

Položaj ciklona u četvrtak:

Rtavn541

Vreme kod nas neće biti baš tako burno kao kod zapadnih suseda. U noći između utorka i srede očekuje nas naoblačenje sa kišom, a na istoku zemlje i u planinskim predelima sa snegom. Susnežica ili sneg ponegde su u jutarnjim satima mogući i u nižim predelima na severu zemlje. Padavine će prestati tokom prepodneva uz jačanje južnog i jugoistočnog vetra. U planinskim predelima vetar će imati jake udare. Na svu sreću, vetar će u večernjim satima oslabiti.

U četvrtak nas ponovo ujutru očekuje prolazna slaba kiša, da bi tokom dana bilo suvo vreme uz mogućnost sunčanih sunčanih intervala. Vetar će ponovo ojačati tako da će na jugu Banata i planinskim predelima imati olujne udare. Pošto se nalazimo u prednjoj strani ciklona doći će do priliva tolog vazduha pa će maksimalne temperature ponegde dosezati i 15 C. Uveče novo jače naoblačenje sa kišom.

Jačina vetra u petak u jutarnjim satima:

sfc_w10_66

U petak nas očekuje oblačno vreme sa kišom i pljuskovima, a nije iskljućena i pojava grmljavine. Jutro će biti toplije nego popodne zbog pada temperature. Očekuju nas obilnije padavine. U većini predela pašće od 10 do 20mm za 12h, a na istoku i severoistoku lokalno i preko 30mm. Usled ovako jakih padavina moguća su lokalna izlivanja. Na planinama sneg, uz povećanje visine snežnog pokrivača. U subotu, a posebno u nedelju osetno hladnije sa povremenim snegom i u nižim predelima uz formiranje manjeg snežnog pokrivača.

Očekivana količina padavina po poslednjem izlazu GFS modela:

168_26

You may also like...