Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ledena kugla pala na kuću  (Pročitano 3603 puta)

Van mreže Dana

• *
  • Starost: 53
Ledena kugla pala na kuću
« poslato: 09. Septembar 2010. u 13:16 »
Ledena kugla veličine fudbalske lopte, pravo sa neba probila je krov stare porodične kuće Petrovića u svrljiškom naselju Popovci.

Do neobičnog dogadjaja došlo je u sred bela dana na temperaturi od oko 28 stepeni.

Ledena lopta, osim probijenog krova, pričinila je i materijalnu štetu na zidovima kuće.

Na svu sreću, u trenutku udara u kući nije bilo nikoga, a komšija, Dragan Petrović, koji se nalazio u dvorištu, kaže da se kroz vazduh čulo jako pištanje i odjednom prasak.

Ledena lopta polomila se na više komada, a sačuvana su 3 veličine od oko 20 cm i težine oko 3-4 kg, pa se može pretpostaviti da je ukupna težina bila oko 6 kilograma.

Petrovići kažu da će komade ledene lopte čuvati kao uspomenu u svom zamrzivaču.

sa izvora sajta: http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Ledena-kugla-pala-na-kucu.sr.htmlhttp://

E sad, usred 28 stepeni i sa 6kg leda koje je došlo sa neba, kako može nebo da napravi ovoliki kilogrami leda i kako je nastao led u vazduhu u meteorološkim uslovima?

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Ledena kugla pala na kuću
« Odgovor #1 poslato: 09. Septembar 2010. u 13:24 »
Opet!

Evo nekoliko citata, da se ne ponavljam. Prvo jedan stari citat:

evo nešto što je podelio sa mnom juče ptprince preko SMS-a :) a vezano je za sličan događaj

Pre 25-30 godina se nešto slično desilo u okolini Rožaja. Ljudi nisu imali pojma o čemu se radi ali su pozvali ekipu RHMZ Srbije. Ekipa je došla, uzela uzorke i odnela na hemijsku analizu. Rezultati su bili kao sa analize urina! Kasnije se ispostavilo da je led ustvari ispust fekalija iz aviona koji se normalno izbacuje iznad slabo naseljenih područja.

Naravoučenije: I čelične ptice piške u letu!!!

Najzad, i moja priča o ledenici iz Rožaja je jedina za koju znam da je u takvom slučaju rađen laboratorijski nalaz. Možda je to usamljen slučaj, možda jedan od mnogih, ko zna.

Čitava tema je posvećena ovakvoj pojavi. Naravno, ima i drugih tumačenja, ali opširnije u toj temi.

I ne tako davno, pisao sam o tome, ponovo:

Ono što ne želite da zante jeste da se iz aviona svašta nešto ispušta, što neminovno, pre ili kasnije, pada na zemlju, uključujući čak i razni otpadni materijali tipa fekalija (čelične ptice i kake u letu). Poznat je slučaj neobične ledene sante koja je osamdesetih godina pala kod Rožaja (mislim da je o tome pisala i tadašnja Politika). Stručnjaci RHMZ Srbije su uzeli uzorak te ledene sante i ispostavilo se (što ne piše u novinama) da ima dosta amonijaka, pa čak i urina. Najzad, razjašnjeno je tako što je neki komercijalni let (kao) slučajno ispustio takav otpad iznad relativno naselejnog (umesto nenaselejnog) područja. Eto, ima i toga.

Verovatno je po sredi još jedan takav slučaj.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2 poslato: 09. Septembar 2010. u 13:25 »
Bilo je već o tome riječi na forumu. Evo i tema: http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1413.0.html
Ptprince me preduhitrio. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #3 poslato: 09. Septembar 2010. u 13:32 »
Ptprince me preduhitrio. :)

Izvini. Šta ću, brz u životu, brz na tastaturi.

Sad sam pogledao i fotku koja se nalazi na datom linku. Čoveče, šta ti je sudbina! Pogledajte šta se vidi na zidu ispod mesta gde je rupa u krovu (crni četvorougao).
Da čovek pomisli da ne kake čelične ptice, već... (ptice su, kako se veruje, nosioci duša umrlih) uh, jeza! :-[ A možda sam i utripovao. Svejedno, malo horor nota za promenu.

Ja toj familiji ne bih savetovao da tu stvar drže u zamrzivaču, već da je vrate majci prirodi, da se otopi sama. Što je sigurno, sigurno je.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #4 poslato: 09. Septembar 2010. u 13:38 »
Šta, bre? Ovaj jadničak drži led od urina i fekalije u svom zamrzivaču!  :-[     :lmao:  

Dakle, česta pojava, a da o tome ne prijavi, a? Uuuffff.....  :nelupaj:

Piloti i stjuardese ćute, je li? Dakle ispod WC ima prostor (kako se ono kaže) za fekalije i urina, pa ih zamrznu i onda pritisneš dugme i ono ode na zemlju da bi ga seljak pokupio i stavio u zamrzivač? Katastrofa!  :nelupaj: Dalje ne smem ni da pomislim... :doh:

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #5 poslato: 10. Septembar 2010. u 10:14 »
Ma sve je to neka "avio zavera" koju kreira i diktira "avio lobi" ...  ;D :P :-[ :lmao: :vidiga: :super:

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #6 poslato: 10. Septembar 2010. u 22:08 »
Ej momci, ajde malo da se uozbiljimo...recimo da nije urina i fekalije, da li je moguće da ovako nastane led u vazduhu pri ovim meteorološkim uslovima?

Van mreže beket

• **
« Odgovor #7 poslato: 10. Septembar 2010. u 22:24 »
ma da, jos za onu prethodnu raspravu, meni je kompletna prica blesava... lakse je poverovati da je to neki novi vid ledenog meteora, nego da debili iz aviona /a mozda i iz kosmicke letilice?/ - tako neodgovorno bacaju na zemlju razne otpade i nepodopstine... ali cinjenica je da bolje /po zlu/ poznajemo ljudsku vrstu od onog ostalog, tako da nista nije nemoguce...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #8 poslato: 10. Septembar 2010. u 23:34 »
Ej momci, ajde malo da se uozbiljimo...recimo da nije urina i fekalije, da li je moguće da ovako nastane led u vazduhu pri ovim meteorološkim uslovima?
Pri vedrom vremenu - ne

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #9 poslato: 10. Septembar 2010. u 23:52 »
Ok. A da bi bilo oblaka -kako?

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #10 poslato: 10. Septembar 2010. u 23:59 »
ma da, jos za onu prethodnu raspravu, meni je kompletna prica blesava... lakse je poverovati da je to neki novi vid ledenog meteora, nego da debili iz aviona /a mozda i iz kosmicke letilice?/ - tako neodgovorno bacaju na zemlju razne otpade i nepodopstine... ali cinjenica je da bolje /po zlu/ poznajemo ljudsku vrstu od onog ostalog, tako da nista nije nemoguce...

Meni je teško da poverujem u to da izbacuju štošta iz aviona. Prvo tu je sanitarna inspekcija, oboljenje, pa epidemija, odmah bi utvrdili odakle je, a ako ne utvrde onda lekari bi u potpunosto omanuli!. I ovo drugo, kod aviona ako bi se otvorio najmanji otvor sa bilo koje strane (hermetički je zatvoren, u svakom slučaju, zbog bezbednosti) odmah bi usisavao avion i došlo bi do tragedije.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #11 poslato: 11. Septembar 2010. u 17:56 »
zar se u avionu toliko ide u WC da se fekalije izbacuju u toku leta? nisam znao..

ovako nešto ipak može biti opasno.. mada ne verujem da bi meteorološki gledano led mogao da se napravi na vedrom nebu
gde ima vode tu i oblaka

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #12 poslato: 13. Septembar 2010. u 09:41 »
Da, postoje i tzv. kriometeori, a o njima se pričalo u nekoj drugoj temi (videti link u mojoj prvoj reakciji na ovu temu, tj. Miloshev link u sledećem postu). Meni je takva pojava (mislim na kriometeore) pomalo nepoznata.

lakse je poverovati da je to neki novi vid ledenog meteora, nego da debili iz aviona /a mozda i iz kosmicke letilice?/ - tako neodgovorno bacaju na zemlju razne otpade i nepodopstine...

Beket, ne brini se, ne izbacuju to iz kosmičke letilice, jer ne može odatle da padne tek tako. Sagoreli bi u atmosferi, a i gravitacija je na toj visini prilično mala da bi ledena kugla na zemlju pala (uh, raspoložen da bude stihoklepac).

Meni je teško da poverujem u to da izbacuju štošta iz aviona. Prvo tu je sanitarna inspekcija, oboljenje, pa epidemija, odmah bi utvrdili odakle je, a ako ne utvrde onda lekari bi u potpunosto omanuli!. I ovo drugo, kod aviona ako bi se otvorio najmanji otvor sa bilo koje strane (hermetički je zatvoren, u svakom slučaju, zbog bezbednosti) odmah bi usisavao avion i došlo bi do tragedije.

Mislim da postoje procedure (negde sam čitao, koliko se sećam) izbacivanja takvog otpada iz aviona. Takav otpad ide iz posebnih komora, a ispušta se samo iznad nenaseljenih područja. Greške su moguće (slučajne, namerne, svejedno), te zašto se to ne bi pojavilo iznad naseljenih mesta? Najzad, to i nije neka količina spram onoga šta se pada na zemlju iz aviona u letu (videti raspravu na temu Hemijski tragovi aviona).

Van mreže beket

• **
« Odgovor #13 poslato: 13. Septembar 2010. u 20:29 »
a gde je link za vest da se to isto/slicno desilo negde drugde, npr. u koloradu ili na islandu? u nekoj pustinji? vec zamisljam ogromnu kuglu leda u sahari... auf, to mozda polizale kamile, a beduini nisu poneli foto aparat...  ili palo u more: kitovi ne pricaju, nemamo pojma sta su sve videli - pomirisali, skrenuli kurs za 90 stepeni, itd. itd.

ma da, sve je moguce  :zzz:

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #14 poslato: 13. Septembar 2010. u 22:46 »
Da, postoje i tzv. kriometeori, a o njima se pričalo u nekoj drugoj temi (videti link u mojoj prvoj reakciji na ovu temu, tj. Miloshev link u sledećem postu). Meni je takva pojava (mislim na kriometeore) pomalo nepoznata.

Za ovo prvi put čujem. Ništa ne znam.

Beket, ne brini se, ne izbacuju to iz kosmičke letilice, jer ne može odatle da padne tek tako. Sagoreli bi u atmosferi, a i gravitacija je na toj visini prilično mala da bi ledena kugla na zemlju pala (uh, raspoložen da bude stihoklepac).

Da, zavisi od koje visine, ako je pri niskoj visini, može nekome razbiti o glavu, sa velike visine i od sastava materije - sagori.

Mislim da postoje procedure (negde sam čitao, koliko se sećam) izbacivanja takvog otpada iz aviona. Takav otpad ide iz posebnih komora, a ispušta se samo iznad nenaseljenih područja. Greške su moguće (slučajne, namerne, svejedno), te zašto se to ne bi pojavilo iznad naseljenih mesta? Najzad, to i nije neka količina spram onoga šta se pada na zemlju iz aviona u letu (videti raspravu na temu Hemijski tragovi aviona).

Čula sam da postoji aerodromske komore gde tu izbacuju sve deponije iz aviona.

A sada, vidim, kako niko nije objasnio o mogućoj teoriji stvaranja leda - gromada u vazduhu. Po mojoj teoriji., na određenoj visini tj, gde vladaju -20'C do -60'C gde paralelno kreću vazdušne struje u zavisnosti od različitih brzina i temperature oblaka zavisi od temperature ispod nje na zemlji, i kada se stvori ekstremni uslovi, stvaraju se led, i od svoje težine počne da pada prema zemlji, ne pravom smeru, nego u kosom smeru (a zašto?), kad nije meteorit a ponaša se kao meteorit. Kada nađu tog leda i analizira da je sastav materije od čistog leda, to je zaista zanimljivo. Ali ako u ledu nađu ostatke od otpada iz aviona ili neke druge letilice, to je druga priča, nevezano za ovaj forum.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #15 poslato: 24. Septembar 2010. u 09:22 »
A sada, vidim, kako niko nije objasnio o mogućoj teoriji stvaranja leda - gromada u vazduhu. Po mojoj teoriji., na određenoj visini tj, gde vladaju -20'C do -60'C gde paralelno kreću vazdušne struje u zavisnosti od različitih brzina i temperature oblaka zavisi od temperature ispod nje na zemlji, i kada se stvori ekstremni uslovi, stvaraju se led, i od svoje težine počne da pada prema zemlji, ne pravom smeru, nego u kosom smeru (a zašto?), kad nije meteorit a ponaša se kao meteorit. Kada nađu tog leda i analizira da je sastav materije od čistog leda, to je zaista zanimljivo. Ali ako u ledu nađu ostatke od otpada iz aviona ili neke druge letilice, to je druga priča, nevezano za ovaj forum.

Evo, probaću da razmotrim tvoju teoriju. Ne mogu da dam nikakvu svoju, te ne mogu da prihvatim da budem neko ko će da presudi. Ali, tvoja teorija ima izvesne šupljine. No, krenimo redom:

Vazdušne struje na visini su relativno stabilne. Što se ide više u visinu, sve se češće vetar okreće na zapadni kvadrant. To je i normalno, jer je takva opšta cirkulacija atmosfere. Naime, zbog rotacije planete postoje zonalna kretanja sa zapada.
Temperature na visini su normalne, jer prema zakonima zračenja, temperatura atmosfere treba da iznosi oko 255 K (što će reći blizu -20°C). Međutim, vazduh prima toplotu sa površine tla, pa temperatura vazduha je u nižim delovima atmosfere viša od navedene (osim u veoma plitkom sloju inverzije kada temperatura raste sa visinom zbog noćnog hlađenja). Najzad, gustina vazduha opada sa povećanjem visine, što je regulisala gravitaciona sila. Kad se uz to dodaju još i gasni zakoni, prirodno je da temperatura opada sa visinom. Naravno, to se ne dešava u nedogled, ali ispašćemo iz teme ako nastavimo diskusiju ovim putem.

Temperature od -20 do -60 zahvataju znatan deo atmosfere. Već od 5-6 km visine na više, tih temperatura ima. Međutim, evo prve šupljine. Zbog nemogućnosti vazduha da sadrži veliku količinu vodene pare na niskim temperaturama (ta mogućnost eksponencijalno opada sa opadanjem temperature), prosto je nemoguće imati toliku koncentraciju vode da bi se stvorila ledena gromada opisane veličine. Najviše što može da se stvori jesu kristalići leda, sitni da bi sitni, a toliko laki da ne mogu da padnu na tlo. Ipak, ti kristalići leda kad-tad stignu na tlo, ali ne zbog pada, već zbog drugih procesa koje nas opet vode u offtopic.

Padanje u kosom smeru je vrlo prosto objasniti. Zbog rotacije Zemlje, nijedan predmet lansiran pravo uvis neće pasi na isto mesto, jer će se već tokom leta Zemlja pomeriti na neki ugao (idealna situacija za rotirajuću planetu bez atmosfere). Kako Zemlja ima i atmosferu, otpor vazduha i vazdušna strujanja koja uvek postoje (neki razlozi su već dati) će učiniti sve da mesto pada tog tela bude još više skrenuto. Postoje samo teoretske šanse da vetrovi skrenu to telo da padne tačno na svoje polazno mesto, ali pri tom ne postoji ni teoretska šansa da putanja tog tela bude prava linija i tamo i nazad.

Teško je govoriti o ekstremnim uslovima na tim visinama u atmosferi. Oni su, štaviše, prilično stalni. Temperature godišnje variraju malo, ne više od 5 - 10 stepeni. Već na oko 1500 metara visine (što bi meteorolozi rekli - na 850 mb) u slobodnoj atmosferi (dakle, ne na planinama), minimalne temperature u godini su tipski oko -15, dok su maksimalne retko iznad 25 stepeni. Na visini od oko 8 km to godišnje kolebanje temperature je retko kad veće od 5 stepeni. Dakle, slobodna atmosfera u visini ne poznaje drastične ekstreme kao što su na tlu.

Najzad, poslednja šupljina jeste sastav ledenih gromada. Čist led skoro da i ne postoji. Voda, kao univerzalni rastvarač, uvek ima neke primese u prirodi. Začudićete se kada saznate šta se sve meri u uzorcima padavina u RHMZ Srbije na 7 meteoroloških stanica (u kojem je hemizam padavina na relativno niskom nivou): sulfati, nitrati, karbonati, natrijum, magnezijum, da ne pominjem pH vrednost (za neupućene: kiselost padavina - retko kada su bazne), pa čak i teški metali (npr. gvožđe). Svaki uzorak padavina ima svoj sastav od slučaja do slučaja. Naravno, postoje neki iskustveni okviri u kojima se vrednosti koncentracije tih komponenata kreću. Sasvim dovoljno da kišnica bude miljama daleko od destilovane vode. A kišnica nema gde da nastane nego u slobodnoj atmosferi. Iz hemije znamo da svaka primesa snižava temperature topljenja (i faznih prelaza uopšte), te je prirodni led tvorevina koja nastaje na temperaturama malčice ispod nule. Najzad, kao univerzalni rastvarač, voda pokupi sve sa čime dođe u kontakt, tako da destilovane vode u prirodi ne može ni biti.
A sad krucijalno pitanje o hemijskom sastavu prirodne vode: Otkud u atmosferi toliko primesa? Odgovor leži u drugom razredu osnovne škole, u lekciji koja se naziva 'Kruženje vode u prirodi'. Ostalo sam objasnio.

Van mreže Dana

• *
« Odgovor #16 poslato: 24. Septembar 2010. u 20:53 »
Vazdušne struje na visini su relativno stabilne. Što se ide više u visinu, sve se češće vetar okreće na zapadni kvadrant. To je i normalno, jer je takva opšta cirkulacija atmosfere. Naime, zbog rotacije planete postoje zonalna kretanja sa zapada.
Temperature na visini su normalne, jer prema zakonima zračenja, temperatura atmosfere treba da iznosi oko 255 K (što će reći blizu -20°C). Međutim, vazduh prima toplotu sa površine tla, pa temperatura vazduha je u nižim delovima atmosfere viša od navedene (osim u veoma plitkom sloju inverzije kada temperatura raste sa visinom zbog noćnog hlađenja). Najzad, gustina vazduha opada sa povećanjem visine, što je regulisala gravitaciona sila. Kad se uz to dodaju još i gasni zakoni, prirodno je da temperatura opada sa visinom. Naravno, to se ne dešava u nedogled, ali ispašćemo iz teme ako nastavimo diskusiju ovim putem.

E, raduje me ovaj odgovor od kvalifikovanog stručnjaka.  ;)
Tako sam razumela da u vazduhu postoje uređeni nebeski zakoni u zavisnosti od leta ili zime i prilagođeni prema ovim procesima, pobliže sam pretpostavila a niko da daje prave odgovore i drago mi je da sam se našla na pravom mestu u pravo vreme. Zašto da ispadnemo iz diskusije kad je ova informacija tesno povezana sa zbivanjima u nebeskim procesima, diskutantima upoznati sa svim njegovim zakonitostima i elementima te onda postaje veoma jasno. :)

Temperature od -20 do -60 zahvataju znatan deo atmosfere. Već od 5-6 km visine na više, tih temperatura ima. Međutim, evo prve šupljine. Zbog nemogućnosti vazduha da sadrži veliku količinu vodene pare na niskim temperaturama (ta mogućnost eksponencijalno opada sa opadanjem temperature), prosto je nemoguće imati toliku koncentraciju vode da bi se stvorila ledena gromada opisane veličine. Najviše što može da se stvori jesu kristalići leda, sitni da bi sitni, a toliko laki da ne mogu da padnu na tlo. Ipak, ti kristalići leda kad-tad stignu na tlo, ali ne zbog pada, već zbog drugih procesa koje nas opet vode u offtopic.

Кad nisu to ledene gromade, onda kako nastaje grad koji uništava sve bilje na zemlji? Grad koji ume biti veličine ljudske šake?

Padanje u kosom smeru je vrlo prosto objasniti. Zbog rotacije Zemlje, nijedan predmet lansiran pravo uvis neće pasi na isto mesto, jer će se već tokom leta Zemlja pomeriti na neki ugao (idealna situacija za rotirajuću planetu bez atmosfere). Kako Zemlja ima i atmosferu, otpor vazduha i vazdušna strujanja koja uvek postoje (neki razlozi su već dati) će učiniti sve da mesto pada tog tela bude još više skrenuto. Postoje samo teoretske šanse da vetrovi skrenu to telo da padne tačno na svoje polazno mesto, ali pri tom ne postoji ni teoretska šansa da putanja tog tela bude prava linija i tamo i nazad.

Zaista je neshvatljivo da je ta sila koja rotira oko sebe veoma jaka. Setih se slučaja u Čile-u ove zime koji se dogodio zemljotres zaustavio rotiranje Zemlje za neku milisekundu (ili sekundu, kako beše)! Još ni ne smem pitati šta to baš pokreće ovu silu!

Najzad, poslednja šupljina jeste sastav ledenih gromada. Čist led skoro da i ne postoji. Voda, kao univerzalni rastvarač, uvek ima neke primese u prirodi. Začudićete se kada saznate šta se sve meri u uzorcima padavina u RHMZ Srbije na 7 meteoroloških stanica (u kojem je hemizam padavina na relativno niskom nivou): sulfati, nitrati, karbonati, natrijum, magnezijum, da ne pominjem pH vrednost (za neupućene: kiselost padavina - retko kada su bazne), pa čak i teški metali (npr. gvožđe). Svaki uzorak padavina ima svoj sastav od slučaja do slučaja. Naravno, postoje neki iskustveni okviri u kojima se vrednosti koncentracije tih komponenata kreću. Sasvim dovoljno da kišnica bude miljama daleko od destilovane vode. A kišnica nema gde da nastane nego u slobodnoj atmosferi. Iz hemije znamo da svaka primesa snižava temperature topljenja (i faznih prelaza uopšte), te je prirodni led tvorevina koja nastaje na temperaturama malčice ispod nule. Najzad, kao univerzalni rastvarač, voda pokupi sve sa čime dođe u kontakt, tako da destilovane vode u prirodi ne može ni biti.
A sad krucijalno pitanje o hemijskom sastavu prirodne vode: Otkud u atmosferi toliko primesa? Odgovor leži u drugom razredu osnovne škole, u lekciji koja se naziva 'Kruženje vode u prirodi'. Ostalo sam objasnio.

Kao dete, bila je zima, i sneg do kolena, moja komšika uzima sneg u ruke i kaže mi: " Ovo je kao voda, sneg staviš u usta, rastopi i kao piješ vodu". Stavila sneg u usta a ja samo odmahnula glavom. A šta ćeš reći da postoje sela u planinaskim zabitima gde nema vodovod i da zavise od snega, pokupe sneg i stave u šerpu da ga prokuvaju.