Kako se zaštiti od grada?

Grad u Indjiji 22.6.2013

Foto: Youtube

Ovog leta smo najmanje dva puta videli koliko grad može da nanese problema. Prvi put 22. juna uveče kada je nevreme sa gradom veličine jabuke pogodilo Inđiju i drugi put 28. avgusta kada je jako nevreme pogodilo Šumadiju. Tada je grad do 8 cm u prečniku pogodio područije Kragujevca i Topole.

Pa kako se zaštiti od grada? Protivgradne rakete? … ne, to ne možete sami da ispaljujete ako niste protivgradni strelac. Protivgradni top? Protivgradna mreža?

Da li ste nekad videli ovo?

Da li ovako mogu da se zaštitim od grada?

Ukratko, NE! To zove protivgradni top. Njegov princip rada je jednostavan, ali 100% pogrešan. Poenta je u izazivanju akustične koagulacije, odnosno efektu kada posle jačeg zvučnog udara (groma) počne pljusak.

Protivgradni top emituje zvučne udare i to deluje na gradonosni oblak tako što počninje da pada kiša, dok je apsolutno pogrešno smatrati da će se tako sprečiti stvaranje zrna grada. Snaga zvuka koju emituje protivgradni top je možda dovoljna za akustičnu koagulaciju, ali to utiče samo na kapljice vode, ali ne i na zrna grada, pa to neće zaista delovati na oblak tako da se grad ne formira.

Dakle, u prevodu, bacanje para, a efekat nula.

hail cannon

Foto: Augustin Mallet/Wikipedia

Ista priča je i za druge “alternativne” načine odbrane od grada.

Ako kojim slučajem koristite neki od ovih načina i kod vas se grad ne pojavljuje u poslednje vreme, budite sigurni da je u pitanju puka slučajnost. Grad zahvata usko područje, tako da možda kod vas zaista nije bilo grada ovog leta, ali 300 m dalje verovatno je padao.

Još uvek ste skeptik? Ipak mislite da tu “ima nešto”, pa neće vas sad neko ubediti da je to slučajnost, kad svojim očima vidite da kod vas grad ne pada (a kod komšije 300 m dalje pada).

Onda bi ovih 17 strana trebalo da vas razuveri. Ako vas mrzi baš sve da čitate, tu su Meteo osmatranja i naš sajt.

Pa, kako da se stvarno zaštitim od grada?

Protivgradna mreža

Foto: Polyplants.it

Za pravu zaštitu od grada postoje 2 rešenja:

1. Protivgradna mreža

2. Osiguranje imovine

U Italiji, Austriji i drugim zemljama zapadne Evrope protivgradna mreža je veoma popularna. Čak nije ni skupa!

Hej, pa ovo nije loša stvar! Ali šta ako pukne?

Svakako, čak i ako pukne (što je mala šansa), šteta će biti mnogo manja nego da vam grad uništi kompletan zasad!

A kako da zaštitim automobil, kuću?

Osiguranje? …ali oni deru, ne isplaćuju kompletnu štetu…

Pa ipak grešite! Da li je bolje da imate 100% štetu koja je 60-80% pokrivena ili 100% štetu koja je pokrivena 0%. Ipak je bolje tih 60-80%, tako da je osiguranje imovine i kasko osiguranje za automobile preporučljivo, ako ne želite da mislite da li će sledećeg leta da vam grad olupa crepove ili polomi stakla na kolima.

Protivgradna mreža

Foto: Made-in-China.com

Rešenja za zaštitu od grada kao što vidite postoje. Na vama je da odaberete na koji način će te zaštiti vašu imovinu.

You may also like...